Všechny fotografie: Marie Ženatová
Poslední zahoukání lokálky
13. 6. 2023V sobotu 10. června jsem přišla se svým foťáčkem na místní smutečně vyzdobené vlakové nádraží v Boskovicích. Chtěla jsem být přítomna poslednímu odjezdu lokálky do Velkých Opatovic.
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Michal Stein
21.6.2023 20:34
Ještě doplňuji můj předchozí komentář ze 14. 6.: písnička Rony Martona se správně jmenuje "Zde se mi nestýská. Text napsal Daniel Navrátil a úvod zní přesně: "Z boskovické pouti/Znám já vláček/Koleje se kroutí /Doizatáček..."
Michal Stein
14.6.2023 21:47
Taková malá zajímavost: tato lokálka se objevila i v písňovém textu. Paradoxně indonézského zpěváka Rony Martona, se skupinou Petra Hanniga. Nepamatuji si přímo titul písničky - něco jako "Tady já žiju rád", ale v textu se objevilo: "Z boskovické pouti znám já vláček/Koleje se řítí do zastáček.." a později "..z nádraží pak cestou známou/Jedu do Skalice nad Svitavou". Potud tedy rarita, že moravský vláček opěvoval exotický interpret.
Jana Kollinová
14.6.2023 12:36
Se zájmem jsem si přečetla o poslední jízdě vláčku. Moc se mi líbí úvodní fotografie nakloněné mašinky. Musela jsem se pousmát vlastní představě, že vyvažuje odstředivou sílu v zatáčce, podobně jako závodník na Mosteckém okruhu. No jo, já už mám takovou bujnou fantazii, kterou jedna paní zde na i60 nazvala infantilní, ale díky za ni. Situace tak pro mě získávají jiný rozměr s vlastním příběhem. Tolik na vysvětlenou a děkuji za článek.
Daniela Řeřichová
13.6.2023 20:51
Je to smutné, ale třeba se podaří nadšencům zachovat jednorázové historické jízdy jako je tomu např. na Pelhřimovsku. Vlakem jezdím od malička, dědeček byl u „modré armády“, rodiče auto nikdy neměli. I dnes upřednostňuji jízdu vlakem před autobusem, minulý týden jsem tak cestovala po republice šestkrát.
Zuzana Pivcová
13.6.2023 19:24
Maruško, stejný problém vyvstal před několika roky v Týně nad Vltavou. Pro mnohé důležitá trať Týn nad Vltavou - Číčenice byla úřady vzata jako neefektivní a zrušena. Pro místní občany to bylo po cca 120 letech provozu smutné. Naštěstí se našla skupina železničních nadšenců, kteří se zasadili o to, že tu v létě bývají výletní jízdy pro turisty, navíc pak slavnosti spojené s jízdami různých historických vlaků. Oslava 125. výroči trasy Týn - Číčenice byla právě minulou sobotu. Pro občany to je vždy velká atrakce.
Věra Ježková
13.6.2023 16:56
Maruško, moc hezká vzpomínka. Vlaky mám ráda. Lokálky mají jedinečné kouzlo. Škoda, že ta vaše končí.
Lubomír Kozák
13.6.2023 13:59
"ekologická" ?? Vždyť je to furt naftový motor, stejné škodliviny vypouští i autobus.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden
Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...
AKTUÁLNÍ ANKETA