Noc sokoloven v pražském Tyršově domě

Noc sokoloven v pražském Tyršově domě

29. 6. 2023

Noci sokoloven, kdy se pro veřejnost otevírají zdarma objekty sokolských spolků, probíhají již od roku 2015. K těmto objektům patří i Tyršův dům v Praze na Malé Straně, který se jako každoročně při této příležitosti letos otevřel 23. 6. 2023, a to již od dopoledne komentovanými prohlídkami nejen representativních prostor Michnova paláce, ale i dalších prostor včetně možnosti zaplavat si v krytém bazénu a odpoledne a večer vystoupat na střechu zahradního křídla Tyršova domu s tělocvičnou s jedinečným výhledem na Prahu.

Areál Tyršova domu se nachází mezi ulicemi Všehrdova, Újezd, Hellichova a na východě jej uzavírá náhon Čertovka. Vznikl unikátní přestavbou původně renesančně-barokního Michnova paláce a jeho dostavbou jako komplex několika budov, které se kupovaly postupně a následně se rekonstruovaly. V letech 1616–18 získává celý areál luterán Jindřich Matyáš Thurn. Po bitvě na Bílé hoře však byl veškerý Thurnův majetek konfiskován. Jeho manželka Zuzana, rozená z Tiefenbachu, na základě žádosti, aby jí bylo vráceno alespoň její věno, získává újezdský dům zpět a prodává jej v roce 1623 za 10 000 kop grošů míšenských Pavlu Michnovi z Vacínova. On i jeho syn se snažili napodobit nedaleký Valdštejnský palác, a tak architekti Francesco Caratti a Pietro Colombo pro ně vybudovali stavbu ve slohu římských paláců 16. stol. s pěti trakty, velkým ozdobným rizalitem, předdvořím a vnitřním dvorem obklopeným lodžiemi. Palác zůstává majetkem rodu Michnů jen necelých padesát let, kdy po několika rychlých změnách majitelů roku 1767 zakoupil objekt rakouský erár pro vojenské účely a proměnil jej ve zbrojnici. Přitom došlo ke značné devastaci celého areálu. V tomto stavu areál koupila 30. 4. 1921 za 3 miliony korun od pražské obce Československá obec sokolská (26. 9. 1922 byl majetek jako sokolský zapsán do pozemkových knih) a vypsala soutěž na projekt stavby nazvané podle zakladatele sokola Tyršův dům (jinak s Miroslavem Tyršem nemá areál nic společného, protože ten žil v letech 1832-1884). Z 23 návrhů první cenu získal architekt František Krásný. Úplně nově se postavila budova tělocvičny, bazénu a hostelu. Základní kameny k novostavbě získali sokolové z Řípu, z Lysé hory, z Radhoště, z Kriváně, z Triglavu a z Černigu. Položeny byly 28. 10. 1923 a již ve dnech 23. a 24. května 1925 za účasti prezidenta T. G. Masaryka byl Tyršův dům slavnostně otevřen k VIII. všesokolskému sletu v roce 1926. V roce 1924 byl přijat návrh na úpravu Sokolského domova a zřízení restaurace Stará zbrojnice (celá nemovitost zbrojnice byla v roce 2022 odprodána české hotelové síti PYTLOUN HOTELS a v současnosti je zde provozován hotel Pytloun Old Armoury Hotel Prague s restaurací Old Armoury Prague). V dubnu 1941 přešel areál pod říšskou správu a působil tam tělovýchovný nacistický spolek Kuratorium a Hitlerjugend. Po válce se nakrátko do Tyršova domu sokolové vrátili, ale po zrušení Československé obce sokolské komunisty objekt převzal od roku 1953 stát, který zde otevřel Muzeum tělesné výchovy a sportu a většinu prostoru dal do užívání Československého svazu tělesné výchovy a sídlila zde Fakulta tělesné výchovy a sportu University Karlovy (na chodbě Tyršova domu jsou historické nástěnky z té doby). Expozice muzea byla zrušena k 1.4.2003. Po roce 1989 získala celý areál v restituci Česká obec sokolská. Na 1. nádvoří byla osazena socha zakladatele sokolského hnutí dr. Miroslava Tyrše, kterou roku 1926 vytvořil sochař Ladislav Jan Šaloun, a která byla za německé okupace zničena a po válce znovu odlita. Areál byl značně poškozen při katastrofální povodni v roce 2002. Lehkoatletické cvičiště s běžeckým oválem po povodni již obnoveno nebylo a místo slouží jako parkoviště. V současnosti v Tyršově domě sídlí ústředí České obce sokolské, pražské župy a T. J. Sokol Kampa. Probíhají zde sokolská zasedání a setkání, workshopy, cvičitelské kurzy.

Pokud jste ještě areál Tyršova domu nenavštívili, můžete tak učinit v rámci noci sokoloven příští rok. Také je otevřen prohlídkám veřejnosti v rámci Open House festivalů anebo některých státních svátků. Jinak pro členy sokola běžně fungují tělocvičny a bazén, ten dokonce ve vyhrazených hodinách funguje i pro veřejnost (viz www.sokol.eu/bazen). Bazén v Tyršově domě vznikl v roce 1925 a je nejstarším fungujícím krytým plaveckým bazénem v Praze. Je dlouhý 25 metrů, má pět drah a hloubku od 1,5 do 2,5 metru. Jako každoročně se 28.10. 2023 poběží sokolský běh republiky s trasou Petřínské sady, zahrada Kinských. V polovině roku 2024 se bude v Praze konat XVII. Všesokolský slet. Lze očekávat, že při těchto příležitostech budou v Tyršově domě další zajímavé akce.

kultura Sokol
Autor: Dušan Brabec
Hodnocení:
(5 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Blanka Lazarová
Mockrát vám děkuji za popis vývoje tohoto areálu. Mám k němu velmi citový vztah. Jsem absolventkou FTVS (absolvovala jsem v 1980) a prožila jsem zde mnoho krásných i krušných chvilek při studiu. Z nostalgie jsem Tyršák několikrát navštívila při svých častých toulkách Prahou. Tuto oblast Prahy mám navždy zapsanou ve svém nitru. :-)
Daniela Řeřichová
Děkuji za zajímavá fakta o Tyršově domě.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 15. týden

Uplynulou sobotu proběhll 34. ročník vyhlašování cen České hudební akademie Anděl. Ve vědomostním kvízu tohoto týdne si budete moci otestovat, jak znáte současnou českou hudební scénu. Zabrousíme ale také trochu do historie...

AKTUÁLNÍ ANKETA

Digitalizace postupně prostupuje všemi státními úřady. Jak jste na tom vy - využíváte možnost vyřizování nejrůznějších žádostí on-line (pomocí počítače či mobilu), anebo raději navštěvujete úřady osobně?

Pokud to jde, vyřizuji vše "on-line"

20%

Snažím se vyřizovat věci "on-line", ale ne vždy se mi to daří

20%

Nevím, neumím na to odpovědět

19%

Mám radši osobní vyřizování záležitostí na úřadech

20%

On-line nevyřizuji nic, je to pro mě složité

21%