Ilustrační foto: Pexels
Zamyšlení: Současné technologie a já
8. 7. 2023Jsem jedním z těch šťastných jedinců, kteří prošli životem bez této digitální exploze, a pamatuji si na doby, kdy bylo tempo života pomalejší a jednodušší. Při pohledu na současné technologie se mi někdy zdá, že jsem se ocitl ve sci-fi filmu.
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Soňa Prachfeldová
13.7.2023 13:45
Je to jedna z věcí stárnutí, co je opravdu v životě člověka důležité, co méně a co vůbec. Vývoj jde rychle kupředu, což je v pořádku. Jen se nic nemá zneužívat.
Helena Dohnalová
11.7.2023 12:58
Ano, ano pokrok nezastavíš. Pár příkladů, každý dva roky si vyřizuji prodloužení smlouvy na dodávku elektřiny. Učinila jsem tak i v roce 2021, kamarádce se moc nechtělo, zadala vyřízení své dceři. Dcera to vyřídila elektronicky. Za rok a půl se zjistilo, že to nějak nevyšlo a kamarádka platila jako by byla úplně nový zákazník. Já sama jsem musela něco vyřizovat s O2 a stěžovala jsem si na nemožnost poslání esemesek. Slečna mi řekla, že to není možné, asi mám plnou schránku. V ten moment tu informaci není možné na telefonu ověřit, poděkovala jsem a zavěsila. Schránka plná není a esemesky mi nejdou dál. Všechno si nechávám posílat písemně, platím za to ale jedině tak dokáži že mám pravdu. Inu pokrok je radost a nedovedu si představit, že bude elektronický jednou vše.
Další radosti budou s elektronickou inteligencí. Bůh nás opatruj.
Nejsem škarohlíd, ani zpátečník. Mám počítač ,mobil, řidičák a taky 82 let. Zdravím.
Blanka Lazarová
10.7.2023 10:36
Ano, pokrok nezastavíme a je dobře, když nám slouží. Jen nás nesmí ovládat a znepříjemňovat život. A to máme ve svých rukou. Ale u dětí je to obtížné. Hodně záleží na rodičích, jak se dětem věnují a jaké možnosti a alternace jim nabídnou.
Lenka Kočandrlová
9.7.2023 15:21
Tak nějak nám ta mladá generace hloupne,je mnohem osamělejší, oni bez vyhledání něčeho v mobilu neví sami od sebe téměř nic. Přátelit se s někým jen virtuálně přes mobil je moc smutné.Já mám obyč mobil jen na volání,ten nový údajně chytrý nechci a doufám,že ani potřebovat nebudu,jsem i bez něj chytrá ažaž. Pokrok se ale nezastaví - včera předváděli umělé lidi,jak jsou už na úrovni, jak vypadají lidsky,co vše řeknou,jak údajně budou mít na mysli blaho nás živých lidí....Jak zaujmou naše pracovní místa v nejrůznějších oborech.Možná už brzy budou od nás lidí jen nesnadno k rozeznání,ale já bych stejně nechtěla,aby mi něco nějaký robot přikazoval,sahal na mě a tak. Není mi jasné,že se stále vykládá o tom,jak naše děti nebudou mít důchody a že budou muset pracovat bůhví do kolika let! Když máme tak jasnou budoucnost v těch umělých entitách,tak čeho bychom se měli bát ? Však na jednoho živáčka může makat třeba 10 robotů, nebo víc ???
Jarmila Komberec Jakubcová
8.7.2023 19:34
Používání nových technologií vítám. Mohu pracovat z domova, protože počítačový program mi to umožňuje, internet mám v mobilu, telefonuji si s kamarádkou, která žije v Austrálii, nebo používám skype a tak bych mohla pokračovat. Ve svých 77 letech mohu stále pracovat. Vše má i své stinné stránky. Před týdnem jsem byla na zájezdu a večer jsme večeřeli společně v jídelně. Většina účastníků zájezdu při čekání na jídlo seděla se skloněnou hlavou a pilně sledovali své mobily. I při jídle ho pak sledovali na stole.Někteří lidé jsou naprosto závislí, i to se může bohužel stát.
Jana Jurečková
8.7.2023 14:26
Měli jsme návštěvu. Honzík se Zdeničkou přišli i s desetiletou Barunkou. Holčička nevydala ani hlásku. Celou tu dobu měla hlavu ponořenou v mobilu. Hrála hry a pouštěla si videa. Tak jsem měla pocit, že jsem z jiného světa...
Já ani můj muž nemáme chytrý telefon, jenom ten obyčejný. Prostě nám to tak stačí, už nemáme sílu se učit novým technologiím.
Jiří Dostal
8.7.2023 13:19
:-) Technologie znamená nauku o dovednosti, inspirativní úvaha operuje s využitím nových technologií s důrazem na mezilidské vztahy, přitom už celou naši generaci se řeší problém volného času, lidstvo se ani tak nemnoží, jako že spíš umí oddálit smrt; nejen kazetová munice část civilizace možná srazí na zem s chytrým aparátem v ruce :-)
Jan Zelenka
8.7.2023 11:07
Je mi jasné, že bez nových technologií se svět neobejde, vývoj by se zastavil. Ale neměli bychom zapomínat normálně žít!
Daniela Řeřichová
8.7.2023 10:16
Nové technologie vítám, bez nich by mj. nefungovalo zdravotnictví, věda, průmysl, atd., jak napsala níže Jana S. Můj muž měl elektronický diář v AJ v roce 1985. V telefonu mám aplikace, usnadňující mi život při cestování, učení se jazyka, komunikaci s úřady aj. Ale všechno má své klady a zápory a každý má přece možnost volby. Přestože hodně času pracovně i soukromě trávím na PC a mobilu, stíhám navštěvovat kulturní akce, cestovat po republice, scházet se s přáteli, starat se o velkou zahradu a dvě domácnosti, věnovat se svým koníčkům...Až nebudu mobilní, budu vděčná za PC a chytrý telefon, umožňující mně kontakt se světem, jak to vidím u kamarádky v LDN. A kdybychom jako mladí měli mobily, tak bychom je asi využívali podobně jako dnešní generace. :-)
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden
Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...
AKTUÁLNÍ ANKETA