Svatba a co dál a hlavně jak vydržet
Ilustrační foto: Pixabay

Svatba a co dál a hlavně jak vydržet

6. 8. 2023

Před časem mě potkala jedna známá a povídala mi, že se její syn žení a já, když jsem tak dlouho ženatej a zkušenej ženáč, že bych mohl tomu klukovi, respektive jim oběma, napsat nějaká pravidla do manželství, aby se prý nerozvedli tak, jako kdysi ona.

A že by si to přečetli, jak se o svatbách dělá, když se čtou gratulace nebo když se vypráví nějaké legrácky a podobně.

Souhlasil jsem a pár řádek jsem jim napsal. Celé to povídání jsem nadepsal:

SVATBA A CO DÁL A HLAVNĚ JAK VYDRŽET

Napsat pár bodů, pár rad novomanželům, hlavně mužům, aby jejich manželství vydrželo a hlavně, aby to fungovalo až do smrti, nebo dokonce napsat desatero pro tento nově vznikající manželský stav, je téměř nemožné. Pravidla na papíře je jedna věc a život v manželství je věc druhá.

Vybrat si pravou ženu, manželku, není tak jednoduché jako třeba si vybrat dobré jídlo. Chcete-li si pochutnat třeba na bifteku, není nic jednoduššího, než se zeptat řezníka, kde se ta kráva pásla, co žrala a v jakém chlívě vyrůstala. Ovšem chcete-li si vybrat tu pravou ženu na celý život, to už tak snadné není a tady vám žádný řezník neporadí.

Za prvé - základ: Musíte začít od základů. Důležité je najít a usadit pevný základní kámen, aby bylo na čem stavět. Jakmile ho najdete a postavíte, základní kámen celého lidstva, musí vám stát celý život. Bez toho se neobejdete.

Za druhé – řeč těla a posunků: I když mluvíte třeba pěti cizími jazyky, musíte se naučit tomu nejtěžšímu, jazyku vaší ženy. Každá žena má svůj jazyk, který se dá jen velmi těžko naučit, protože k němu nelze koupit žádné knihy, příručky, slovníky, CD a ona dokonce někdy používá pouze jen řeč těla a posunků. O to je to všechno složitější a těžší jí porozumět.

Např. V předsíni stojí vysavač. Manželka škrábe brambory. Vy jdete kolem a nic neříkáte. „Tebe to ani nenapadne, že bys mohl ten vysavač uklidit, když vidíš, že dělám oběd?“ No, nenapadne, vás to, protože vám manželka nic neřekla a vy to neumíte přečíst z její tváře, co vám říká. Anebo: „Pod tím stolem je takových drobků?!“ a zase nic. V překladu to znamená: „Nemůžeš to aspoň vyluxovat, když vidíš, že mám práci?“ Jak vidíte, je potřeba se stále učit.

Za třetí – umění nákupu: Manželka volá. „Až půjdeš nakoupit, tak kup…“ Všeho nechte a okamžitě běžte pro papír a tužku, i kdyby to měly být pouze dvě věci. Napište seznam a poslední položku silně podtrhněte tak, aby to viděla manželka. Až se vrátíte z nákupu, pozor, to je důležité, vyložte nakoupené věci na stůl a zkontrolujte podle seznamu. „A kde máš máslo?“ ozve se znenadání. „Ale to jsi neříkala, podívej se?!“ a ukážete jí prstem na seznam, ale v zájmu harmonie v rodině je to lepší vzít na sebe a vyslechnout si větu: „Kdo ví, co posloucháš, když ti něco říkám.“

Za čtvrté - logika: Můžete spočítat rychlost světla nebo předpovědět zemětřesení, předpovědět, kdy dopadne raketa na měsíc, kdy větrná bouře zasáhne naši zemi, ale myšlení ženy? Manželky? To nejde! Nelze! To nemůžete předpovědět.

A předpokládat, že to bude tak a tak, to taky není možné. Nemůžete počítat s ničím. Co se zdálo včera tak jednoduché, dnes neplatí. Vysvětlení a logika tady neexistuje. I když si budete myslet, že svojí ženu znáte jako svoje boty, nevíte nic, co jí v daný okamžik může napadnout, a co platí a co je minulost.

Ale i přes to za prvé, za druhé, za třetí a za čtvrté je to krásné žít s ženou, držet jí za ruku a šeptat jí tajnosti. Nenechte se odradit nějakýma řečma o nákupu, logice a uklízení. Ženu musíte milovat takovou, jaká je a ona bude zase milovat vás, takový jaký jste vy. Tedy krásný, chytrý, milý, šikovný a možná budete v jejích očích ten nejkrásnější, nejmilejší, nejšikovnější řezník na světě, který o vás ví všechno, tak jako ví všechno o tom bifteku.

manželství svatba
Autor: Zdeněk Hart
Hodnocení:
(5 b. / 21 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Marie Magdalena Klosová
Pane Zdeňku, máte svatou pravdu. nemáte to s námi /ženami/ lehké a je málo takových mužů, kteří tu svou aspoň trochu prokouknou. Ale ostatně MY ženy to s vámi muži také lehké nemáme. Ale všichni se musíme snažit... mm
Soňa Prachfeldová
Je to moc pěkně sepsáno, když je snaha z obou stran, tak může soužití trvat až do smrti.
Zuzana Pivcová
Myslím, že Vy nepatříte k těm, kteří káží vodu a pijí víno. Napsal jste to moc hezky a vnímavě a věřím, že si se ženou dobře rozumíte.
Zdeněk Hart
Zdenko (paní Soukupová), sepsané to bylo za odpoledne, ale podklady a materiál jsem studoval víc než padesát let. Děkuji za hezké odpovědi.
Anna Potůčková
Bezva článek a co se týká nákupu, tak manželovi na lísteček to píši já. A pokaždé mu říkám že co není, nebo zapomene i s lístečkem koupit, případně v prodejně nenajde dokoupím si já sama. Není to u nás žádná tragédie, když se něco koupit zapomene.
Zdenka Soukupová
Zdeňku, trochu (asi) indiskrétní otázka: jak dlouho Vám trvalo, než jste popisované body zvládl? Jinak moc hezky sepsané...
Marie Měchurová
Chlap v manželství musí hlavně předvídat a číst manželčiny myšlenky. Dobře jste to vystihl.
Jana Stašková
O manželském souznění jsem tady na íčku napsala VZPOMÍNKU na rodiče. Protloukali se se svými starostmi ruku v ruce, bez hádek a výčitek, ale vždy našli řešení ikdyž rozhodování nebylo zrovna lehké. Jeden citát mi utkvěl v paměti " Jak se syn chová ke své matce, tak se jednou bude chovat ke své ženě". Stejně tak bych se vyjádřila o dcerách. Myslím,že právě to je základ pro trvalé manželství,to co si přinášíme z rodiny. Kde není úcta a porozumění, tam pšenka nepokvete.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 15. týden

Uplynulou sobotu proběhll 34. ročník vyhlašování cen České hudební akademie Anděl. Ve vědomostním kvízu tohoto týdne si budete moci otestovat, jak znáte současnou českou hudební scénu. Zabrousíme ale také trochu do historie...

AKTUÁLNÍ ANKETA

Digitalizace postupně prostupuje všemi státními úřady. Jak jste na tom vy - využíváte možnost vyřizování nejrůznějších žádostí on-line (pomocí počítače či mobilu), anebo raději navštěvujete úřady osobně?

Pokud to jde, vyřizuji vše "on-line"

20%

Snažím se vyřizovat věci "on-line", ale ne vždy se mi to daří

20%

Nevím, neumím na to odpovědět

19%

Mám radši osobní vyřizování záležitostí na úřadech

20%

On-line nevyřizuji nic, je to pro mě složité

21%