Ilustrační foto: Pixabay
Kopírák
7. 9. 2023
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Ludmila Černá
7.9.2023 21:05
Kopíráky mám taky, myslím že i knížku jak se naučit psát všemi deseti, ale psací stroj už ne. Ale nechybí mi. hezká vzpomínka.
Jana Šenbergerová
7.9.2023 21:01
Ještě mám doma "uhlák" i "průklepák", dokonce i letitou Zetu. Občas je také
použiji. :-)
Rostislav Mraček
7.9.2023 19:29
To je pěkné vzpomínání! Kopírák používám i dnes. Doma na nějaké to výtvarno, v zaměstnání do ručně psaných výkazů.
Alena Velková
7.9.2023 19:14
My jsme si takhle opisovali knížky, no jsem ráda, že knih je už dost a tiskáren taky :-)
Jana Jurečková
7.9.2023 18:16
Taky mám doma schovaný malý psací stroj. Vzpomínám si, že jsem si ho vzala jednou do kanceláře, protože na tom elektrickém stroji jsem neuměla psát. Pak přišel ekonomický náměstek a ptal se mě, co že to mám za chrastítko. Na kopíráky si vzpomínám, bez nich ani ránu. Zápisy z porad, ale i jiné věci se psaly s kopiemi. To prostě byla naše doba, které jsme rozuměli, dnes se mi to zdá složité, i když na to má někdo jiný názor. Mladí jsou dnes úplně někde jinde. Já už se ty novinky nehodlám ani nechci učit.
Zuzana Pivcová
7.9.2023 18:10
To je hezké. Když jsem končila vysokou a měla jsem psát diplomku, nebyla jsem v Budějovicích schopná najít tehdy někoho, kdo by mi ji v němčině přepsal na stroji. Koupila jsem si kufříkový Consul a příručku Psaní na stroji všemi deseti a dala jsem se do trénování. Možná někdo neuvěří, ale opravdu jsem to za čas celkem dobře zvládla, i když prstík sem tam skočil jinam. I dnes ještě pášu na klávesnici na NB deseti, i když jsou písmena jinde. S kopíráky to byla čas od času kovbojka, protože se mi třeba stalo, že jsem ho vložila mezi dvě čisté strany naruby a popsala si tak rubovou stranu originálu, zatímco kopie zůstala bílá. Teď vidím, že už to tu uvedla Daniela. No, kopíráky používaly chytré hlavy ještě za jiným účelem, při dopisování do ciziny, ale to už tu raději rozvádět nebudu.
Zdenka Soukupová
7.9.2023 12:50
Zdeňku, krásná připomínka toho, co bylo v našem mládí samozřejmostí. Už jsem na to taky skoro zapomněla. Úplně vidím ty nechápavé obličeje . Jo, jo, doba se mění...
Jan Zelenka
7.9.2023 09:55
Hezká vzpomínka na staré časy. ještě mám doma fůru kopíráků. Hodně jsem na stroji psal.
Naďa Šarounová
7.9.2023 09:33
Právě jsem se vrátila v čase o 44 let, do mého prvního zaměstnání. Stala jsem se samostatným spisovým manipulantem a na starosti měla rozmnožovnu, což byl kumbál a v něm cyklostyl i Ormig. Cyklostylová blána se propisovala na psacím stroji bez pásky, ormigová - to byl vlastně silný křídový papír a k němu jakýsi kopírák (ten se musel k papíru přiložit tou "špinavou" stranou). Co se tisklo, zapsalo se do knihy a blány se číslovaly a evidovaly. Jako dneska to vidím! Kdopak ví, kde tyhle mašinky skončily...
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden
Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...
AKTUÁLNÍ ANKETA