FOTO: Jan Masaryk, jak jsme ho znali, časopis Svět v obrazech 1948
Dvojité výročí Jana a Tomáše Masarykových
14. 9. 2023Když se 14. září 1886 Jan Masaryk narodil, bylo jeho sestře Alici sedm a bratru Herbertovi šest let. Sestra Olga se narodila až o pět let později, a tak Jan vyrůstal jako poloviční jedináček.
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Jindřich Berka
18.9.2023 11:51
Myslím si, že otec Jana Masaryka se musel obracet v hrobě, kdy jeho syn lezl komunistům do zadku. Každá osoba má pozitivní a negativní stránky. Hřál se na slávě našeho prvního prezidenta, ale mě zklamal. Jindra
Zdenka Jírová
15.9.2023 23:44
Velmi pěkný článek, nikdy jsem se o Janovi vlastně nedozvěděla. Vždy se mluvilo jen o jeho nešťastné, záhadné smrti. Moc dobře zpracovaný přehled jeho života.
Naděžda Špásová
15.9.2023 16:26
Aleno, jsi šikovná, určitě to zaujme, ale já politiku ani minulou ani nynější nemusím. Samozřejmě, že o tom něco vím, jako každý kdo chodil do školy.
Vlasta Ledlová
14.9.2023 20:43
Moc pěkný článek. Pokud jste neviděli, doporučuji také český film Masaryk z roku 2016.
Vladislava Dejmková
14.9.2023 17:06
I když jsem většinu znala už dříve, je to pro mě zajímavé shrnutí. Dékuji, ráda jsem si článek pŕečetla.
Zuzana Pivcová
14.9.2023 12:38
Ano, samozřejmě, to byla fakta, která jsem se už v mládí dověděla z uvedeného článku v MS.
Jana Kollinová
14.9.2023 12:37
Zajímavý článek. Je zřejmé, že TGM je pro Vás historicky i lidsky zajímavá osobnost, o které jste nashromáždila hodně zajímavých informací.
Alena Velková
14.9.2023 12:30
Zuzko, Janova psychická labilita a fakt, že působil, byť s dobrými úmysly, v komunistické vládě, skutečně může navozovat variantu sebevraždy...na druhou stranu si Jan zakládal na svém šarmu a zevnějšku, takže mi přijde divné, že by sám od sebe skočil po zádech z okna a navíc v pyžamu, když si mohl vzít bezbolestně prášky. Pravdu se ale nejspíš už nedozvíme.
Blanka Douděrová
14.9.2023 12:30
Moc hezky napsané, pamatuji se na Hluboš a pečlivě zpracovanou výstavu o legiích a TGM.
Těším se na další Tvoje příspěvky.
Zuzana Pivcová
14.9.2023 11:58
Děkuji za článek plný zajímavých informací. Náš strýc z Prahy za první republiky Jana Masaryka trochu znal, říkal, že narozdíl od svého důstojného otce se projevoval jako veselý a "obyčejný" chlapík" a rád postával a vybavoval se s děvčaty, i služtičkami. Nevěděla jsem však nic o jeho psychických problémech, které by mohly, co se týče smrti, nahrávat verzi o sebevraždě. Já si to ale už od roku 1968, kdy jsem o tom nečekaně četla článek v Mladém světě, nemyslím.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden
Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...
AKTUÁLNÍ ANKETA