FOTO: Radek Bayer
Umíme číst zvířecí emoce?
2. 10. 2023Troufnu si tvrdit, že chovatel, nechci psát majitel nebo vlastník domácího zvířete, protože mi to připadá nedůstojné vůči živé bytosti, kterou jsme k sobě připoutali dobrovolně, náhodou, darem nebo ze soucitu, a která s námi po určitý čas sdílí slasti i strasti naší existence, tak takový vnímavý chovatel pozná beze slov, jak se jeho zvířecí společník cítí.
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Jana Kollinová
17.11.2023 18:58
Děkuji všem, kteří kratičké ukázce psího radování ze života fenečky z útulku zaujalo. Když jsem článek psala bylo vše prosluněné a za několik dnů poté byl z článku nekrolog.
Elena Valeriánová
4.10.2023 20:28
My máme parťáka našeho Rexe, čistokrevného voříška. Chytrého, poslušného a milujícího. Je to vítací typ. Máme ho na dvorku a kdybychom přes den 100 x přišli na dvorek radostně nás vítá. Chodí většinou na vodítku, ale sem tam si dovolím pustit ho, vždyť je to do dvorku už jen kousek a stačí chvilka nepozornosti a je ... kde je... fuč. Pískám, volám, nic. Po chvíli přiběhne, jazyk až na vestě a uši sklopené, provinilý. Dostane vyhubováno, ale on ví, že se dlouho zlobit nebudu. Poslední dobou, ťuk ťuk, abych to nezakřikla, si mě pořádně hlídá. Já z toho mám radost, zřejmě dospěl a ví, že doma je doma. Děkuji za pěkný článek. A ano, Rexík je náš poslední pejsek.
Jana Kollinová
4.10.2023 12:02
Marcelo, děkuji za přiblížení emočních i náladových projevů kočiček. Zaujala mě zmínka o tom, že křivdu kočka sdělí bezprostředně - zahlížením. Takový pohrdavý, znechucený a svým způsobem výraz "nad věcí" projevila moje Čikina zatím jen jednou. Na vycházce omítala opakovaně akceptovat pokyn "ke mně" a tak dostala na zadek proutkem. Rodiče by řekli, že jsem jí jen vyprášila blechy z kožichu. Sklonila hlavu, popošla pár metrů před nás, byla jsem tam s kamarádkou a jejím psem, pootočila hlavu, přimhouřila oči a úkosem se na mě podívala. Byla zklamaná, zraněná, pohrdala mnou. Kamarádka se mohla smíchy potrhat a prohlásila: "To byl ale pohled!" Byla to určitě chovatelská chyba z mé strany, protože od té doby, kdykoliv zvýšeným hlasem zavolám "ke mně," přichází pozvolna, zastaví se dva tři metry přede mou a přiblíží se jen tehdy, když řeknu "já už se nezlobím." Potom přiskočí a radostí by mě objala. Ach jo, chybami se člověk učí jak na dětech, tak na zvířatech. Čikina je můj první a poslední pes a vím, že bych stejnou chybu neopakovala. Možná jsou adoptovaní psi senzitivnější.
Eva Klímová
4.10.2023 10:27
Pejsek je moje láska . Venčíme pouze na vodítku , nechci aby ji nějaký pes pokousal , bezpečnost na prvním místě . Odpovědný je vždy páníček , zvíře za to nemůže . Jinak hezký článek.
Marcela Pivcová
3.10.2023 21:56
Kočky samozřejmě také dokážou své emoce dávat výrazně najevo. Nudící se kočka svěsí vousky, přivře oči a jasně vyjadřuje stížnost a rozmrzelost, že si jí nikdo nevšímá - kocour dává najevo svou nelibost ještě hlasitým mňoukáním. Kočka, která spatří něco zajímavého, napne vousky, oči se jí rozšíří, někdy se přikrčí a chystá se k objektu zájmu vyrazit. Útěk ze strachu - kočka se přikrčí, případně zježí srst, za hračkou běží uvolněná a oči vyjadřují spokojenost. Nespokojená kočka reaguje na pokárání uraženým pohledem - říkáme, že na nás zahlíží. A kočičí pomsta může dojít tak daleko, že ukřivděný mazlíček znečistí místo zachůdku někde vedle... Klidně spící kočka se v pelíšku dokáže rozvalovat a dokonce vyloudí jakýsi spokojený úsměv.
Eva Mužíková
3.10.2023 17:54
Jani, hned jak jsem uviděla úvodní obrázek věděla jsem, že mne Tvé vyprávění jako vždy potěší. JSTE s Čikinou správná dvojka, tak jako jsem byla já s Bertíkem. Jestli se nepletu, podobnou fotku jak se opírá o kmen stromu jsem již někde kdysi viděla... Díky za milá slova. Bertice
Jan Zelenka
3.10.2023 17:23
Nepodceňujme zvířata. I ta mají své problémy a své emoce. A dávají se s gustem najevo. Hezká úvaha.
Jana Kollinová
3.10.2023 10:57
K otázce mě přiměl článek s názvem "Kočičí emoce umí číst jen 13 procent lidí. Ti jsou v tom ale excelentní. Kdo z vás, na i60, patří mezi oněch 13%?
Jana Kollinová
3.10.2023 10:54
Děkuji za komentáře. Vím, že je zde na i60 hodně "kočičkářů" a těch bych se ráda zeptala, zda se kočičky také dokáží usmívat nebo vyloudit něco úsměvu podobného. Kocourka jsem měla před více jak šedesáti lety a na jeho čumáčkovou mimiku už si nevzpomínám. Děkuji za odpověď.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden
Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...
AKTUÁLNÍ ANKETA