Všechny fotografie: Věra Ježková
Mince jsou taky peníze
21. 11. 2023Možná to máte podobně jako já. Pokud neplatíte pouze nebo převážně kartou, hromadí se vám prodavači vrácené mince. A vy stojíte před nerudovskou otázkou: kam s nimi?
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Vladislava Dejmková
21.11.2023 14:11
Já mám spíš v poslední době problém, že mi chybi nějaké drobné. Když se stavím. ráno v pekárně pro jeden koláč, nechci platit tak malý obnos kartou. Jinak platím pŕevážně kartou a drobné jsem nikdy nestřádala.
Vladislava Dejmková
21.11.2023 14:11
Já mám spíš v poslední době problém, že mi chybi nějaké drobné. Když se stavím. ráno v pekárně pro jeden koláč, nechci platit tak malý obnos kartou. Jinak platím pŕevážně kartou a drobné jsem nikdy nestřádala.
Jana Jurečková
21.11.2023 13:35
Můj manžel schovává drobné peníze do krabiček do skříně. Pak mají nějakou mysliveckou akci a prodávají tam pivo, kávu, svařené víno, a další. Lidi platí velkými bankovkami a on použije své drobné. Jinak by jim nemohl ani vrátit. V naší vesnici máme jeden obchůdek, kde otvírají ráno v 6.30 hod. Já už dopředu vidím smutné oči paní prodavačky :"Ale já nemám drobné, já vám nevrátím." A tak jdu do té naší skříně, kde se to pěkně střádá. Jdu nakoupit a aspoň mám dobrý pocit, že jsem někomu vytrhla trn z paty. Pokud tam jdu někdy odpoledne, je vše v pořádku. Chováme doma slepice, pak prodáme vejce a můj muž dá drobné do dřevěné budky. Po čase vybere a má přehled, kolik utržil. Není to moc, protože to má jen jako koníček nikoli na zbohatnutí. Drobné se mi hodí i do lékárny, protože paní magistra se tváří zoufale při pohledu na větší bankovku. Jsem ráda, že tu lékárnu máme, tak jí výjdu vstříc...
Naděžda Špásová
21.11.2023 13:08
Věrko, tak já mám kasičku v podobě skleněné cihly. Dostala jsem jí asi před čtyřiceti lety od kolegyně. Od té doby do ní házím pětikoruny a desetikoruny, vyklepat je je vždycky sranda, mám na to jeden plochý nůž. Nosím je do lékáren, tam jsou za drobné moc rádi. Letos se chystám klepat v prosinci, peníze si ukládám do staré peněženky a schovám pro strýčka příhodu.
Eva Mužíková
21.11.2023 11:36
Věrko, otázka jako pro mne ušítá na míru. Několikrát v roce tento kolotoč s drobnými absolvuji, mám na starosti sbírku pro útulek. Tato je povolena a kontrolována Krajským úřadem. Jak píšeš, v bankách lze vyměnit bez poplatku jen 100 ks mincí od kaźdé hodnoty, jinak jsou VELKÉ SRÁŽKY. Takže se pokouším vyměňovat drobné za papírové kdekoliv. Naštěstí mám dost dobrých kontaktů. Ale připravovat si jednotlivé hodnoty do sáčků pokud je to možné po100 kusech a pak roznášet, to zabere hodně času. Ale jsem ráda, źe se peníze dostanou na náš spotřební účet v plné výši. Tvůj článek nemá chybu, je to přesně tak, jak píšeš. Dokonce mne i některé uvedené informace pobavily. DÍKY.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 16. týden
Asi nebudete překvapeni, když tématem vědomostního kvízu tohoto týdne budou "Velikonoční zvyky a tradice."
AKTUÁLNÍ ANKETA