Všechny fotografie: Věra Ježková
Mince jsou taky peníze
21. 11. 2023Možná to máte podobně jako já. Pokud neplatíte pouze nebo převážně kartou, hromadí se vám prodavači vrácené mince. A vy stojíte před nerudovskou otázkou: kam s nimi?
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Hana Rypáčková
24.11.2023 08:44
Platím většinou kartou, ale v autobusu při krátkých výletech hodnotnější mince využiji. Ty nízkohodnotné mám v háčkovaném váčku a někdy je vezmu do COOPu, pokladní je ráda...Někdy se mne i zeptá, zda nemám plný váček.. Dnes jsem platila dvě housky u pekaře drobnými..
Jarmila Komberec Jakubcová
24.11.2023 01:39
Platím většinu nákupů kartou, ale veškeré drobáky dávám do krabičky a po čase předám její obsah vnoučatům, kteří si už s drobáky poradí.
Marie Macková
23.11.2023 13:01
Mám spíš opačný problém. Zvláště v poslední době. Drobných mám málo. Do košíku, do automatu na kávu, do automatu na jízdenku. Většinou na mne koukají vděčně v lékárně, když jim drobné nabídnu. Obecně není dobré nic dlouho kumulovat. Snažím se průběžně dávat do oběhu, vynášet, rozdávat, spotřebovat......
Irena Mertová
23.11.2023 09:46
Já platím většinou kartou v mobilu, ale pár minci se mi v peněžence také vyskytne. Ale vždy je zase někde udám... doma se mi nehromadí. Naši (prarodiče a pratety) měli originál pytlík na mince z 1. republiky, v něm plno mincí z toho období, které už neplatily. Byly proti těm dnešním velké, důkladé, jako dítěti se mi líbily. Oni je používali, když mastili karty - asi jako někdo hraje o sirky. Pytlík jsem zdědila a když jsme s manželem vlastníma rukama rekonstruovali baráček v Braníku, nasypala jsem je pod práh pro štěstí. Tam je zřejmě našli teď dělníci, kteří prováděli rekonstrukci pro nového majitele - našli poklad... :-)
Jiří Sedláček
22.11.2023 20:34
Já větší množství mincí řeším jednoduše. Čas od času s nimi zaplatím menší nákup. Většinou pokladní platbu mincemi uvítají. Je ale dobré si včas mince spočítat, abych u pokladny nezdržoval.
Alena Švancarová
21.11.2023 22:38
Jak to dělám já.V obchodě nejprve vyndám drobné,jak to jde ,doma občas do hrnečku vhodím mince,občas vyměním za papírové.Nemám s mincemi žádný problém.
Zuzana Pivcová
21.11.2023 21:19
U mne je to různé, někdy, když lovím v malé peněžence drobné, řekne pokladní: Vidím, že máte plno drobných, dejte mi je.... Jindy naopak, platím třeba 113 Kč, chci dát drobné přes 100 na svou dvoustovku, ale uspěchaná pokladní skoro vybafne: Nechte to, paní, už to mám.....Jednou jsem zažila, jak paní dala na veřejném WC obsluze poplatek v drobných, ale ta se na ni utrhla a málem ji nepustila do kabiny. Přitom tenkrát byl poplatek ještě asi jen 3Kč.
Martina Růžičková
21.11.2023 21:10
Problém s mincemi díky kartě taky většinou nemám. Pokud mi nějaké začnou tížit peněženku, dávám je manželovi. Na výletech se hodí na autobus nebo vlak. Na chaloupce s nimi chodíme ráno pro čerstvé housky.
Alena Velková
21.11.2023 21:09
S mincema si naše rodina užívá své, české člověk nějak nakonec udá, ale co s drobnýma eurama...to by se daly psát romány, jak na dovolené jdeme s 10 nebo 20 centovýma mincema jeden pro víno, druhý pro svačinu, pak zas něco platíme jinde třeba autíčko...v restauraci manžel nesmí použít menší mince než 2€...no je s tím spousta srandy :-))
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden
Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...
AKTUÁLNÍ ANKETA