Rady vrchního rady
Ilustrační foto: Freepik

Rady vrchního rady

2. 7. 2024

Jako inspektor a auditor systému bezpečnosti, kvality potravin a vrchní rada na penzi posílám vám pár jednoduchých doporučení. Začíná doba dovolených a tropických veder. Stravování v restauracích je dnes neúnostně drahé. Tak si vezete jídlo sebou.

Někdo si objedná třeba rekreaci pouze s ubytováním. Nebo jede na chatu, na výlet. Chce si udělat piknik v přírodě. Nebo venku slavit a užívat si a ušetřit. Pokud přepravujete potraviny podléhající rychlé zkáze, nemusíte mít nutně chladírenskou bednu s namraženými vložkami. Postačí dát zamrazit pet láhve naplněné vodou a jimi obložit potraviny. Mám to v praxi vyzkoušené. Stalo se nám, že nám chyběly výše uvedené vložky, tak jsme použili tento způsob. Fungovalo to. V bedně jsme měli připojený digitální teploměr, který při převozu vzorků potravin do laboratoře každou čtvrthodinu snímal teplotu. Hodnoty se daly do počítače a vytiskly jako příloha k protokolu. Stanovené teploty byly dodrženy.

Nepotřebujete být odborník. Můžete si potravinu senzoricky každý vyšetřit. Změněná barva, atypická nebo hnilobná vůně. Nevábná chuť vám signalizuje, že to není s poživatinou v pořádku. Také pokud se v ovoci nebo zelenině objevují příznaky plísní, hniloby, tak je nevykrajujte. Vlákniny hub jsou již v celé dužnině.

Teď se zaměřím na kvalitu potravin. Ta nebývá většinou právně závazná. Potraviny mohou být uváděny do běhu pouze bezpečné, ale že se mnohdy nedají jíst, že vám nechutnají, to záleží na vás, jestli si je zakoupíte. Znáte to s botami. To, co je nejlevnější, nemusí být to nejlepší. Uvedu příklad v obchodních řetězcích. Někdy tam nabízejí saláty pod svou značkou jako Pařížský, Vlašský, Pochoutkový a další. Jsou výrazně levnější než, než které deklarují renomovaného výrobce. Ten by pod svou značkou takové nedobré věci neuváděl. Já je nekupuji. Raději si připlatím a koupím si ho od menších výrobců. Nebo si ho udělám sám. Musíte si pozorně číst údaje o složení výrobku na obalu. Někdy je vyroben z výrobního salámu, který má horší kvalitu než obyčejný točený salám. Také, aby to dlouho vydrželo, tak tam přidávají konzervanty. Kyselinu sorbovou a benzoovou. Dáte si salát na jazyk a ústa se vám zkřiví grimasou. Je to překyselené.

Proč tomu tak je? Proč řetězce někdy nabízejí méně kvalitní potraviny? Výrobci nemají s tím problém vyrobit kvalitní potravinu. Obchodníci na ně tlačí s cenou, tak používají podřadné suroviny a konzervanty, aby se mohly poživatiny dlouho prodávat. Opět jsou za tím lidé. Chtějí to nejlevnější, tak jim řetězce vyhoví, ale že se to nedá jíst, s tím musí potom počítat a nestěžovat si.

Víte, co je drůbeží separát? Je to odpad ulpělý na kostech, který se strojově odděluje od kostí. Používá se to do výrobků místo masa. Při výpočtu obsahu masa se separát jako maso nepočítá. Někdy třeba v drůbežích párcích je jen separát. Jsou vlastně bez masa. Při nákupu, pokud si chcete pochutnat, přečtěte si složení výrobku. Nebudete potom zklamáni.

 

 

 

nákupy potraviny
Hodnocení:
(3.5 b. / 12 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Ludmila Černá
Kdysi jsem chodívala na obědy do učňovského střediska. A před vánocemi jsme dostali jako prémii vánočku. Vánočky peču, nekupuji, proto jsem se koukla na složení. Nevěřila jsem vlastním očím, co všechno jde do vánočky dát. Vánočku dostaly slepice. Kdybychom opravdu chtěli jíst jen zdravě, kromě základních potravin bychom v marketech nekupovali téměř nic.
Jana Kollinová
Pane Berko, budete se divit, ale vaše příspěvky čtu ráda a také na ně reaguji, bohužel, možná ne vždy k vaší spokojenosti. Mám vzdělání v oboru, který se potravin týká jen okrajově, ale ne zanedbatelně. V mé profesi se říká, že to nejlepší patří do skla. Je zbytečně abychom se prudili, neřekla jsem, že píšete blbosti a udivuje mě, že si něco takového myslíte, pane vrchní rado. Popravdě, kvalitu surovin na současném českém trhu nejsme schopni ovlivnit (možná zatím). Jsem poněkud alergická na to, když někdo v příspěvku okázale prezentuje svoji odbornost, která je na úrovni zkušenostmi běžných spotřebitelů a ani já, ani Vy, nevíme jak z toho, abychom nebyli konzumenty nekvalitních potravin. Nikdo nechce to nejlevnější, ale to nejkvalitnější a to zde chybí! Co Vy na to?
Dagmar Vargová
No nevím... ubrblaná a negativní žena? Jen proto, že p. Kollinová napsala svůj názor? Naprosto s ní souhlasím. K čemu "patřičné vzdělání v oboru"? Článek obsahuje fakta a informace všeobecně známé. Jsou toho plné weby, dokumenty v televizi, zpravodajství,... Článek jsem si přečetla, protože je od skutečného odborníka (viz info v profilu). Bohužel nic nového jsem se nedozvěděla :-(.
Jindřich Berka
Paní Kolinnová, jistě máte patřičné vzdělání v oboru, vědomosti a zkušenosti. Můžete se přihlásit do pracovního poměru k orgánu státního dozoru. Já vás doporučím. Ne jste spíše ubrblaná a negativní žena. Pokud píši dle vás blbosti, tak mě nečtěte. Jindra Berka
Jana Kollinová
Vaše rady vrchního rady jsou nanic. Je obecně známo, že existuje minimálně dvojí kvalita potravin v EU a na český trh se dostává dokonce i třetí kvalita, takže po laickém senzorickém vyšetření toho, co nabízí naše supermarkety už si ani já, masožravec, netroufnu přejít na stranu vegetariánů. Ovoce a zelenina je na hraně poživatelnosti. Dáme do akce, možná si to koupí senioři - heslo obchodních řetězců. Už bohužel nemohu sednout do auta a přejet pár km do Německa pro kvalitní suroviny pro přípravu chutného jídla. Takže si můžeme zde pokecat, kritizovat, ale co s tím dál?
Petr Dvořák
Při nákupu, pokud si chcete pochutnat, nikdy nečtěte složení výrobku.
Naděžda Špásová
Z toho, co jsem si přečetla nejsem zrovna nadšená. Ale asi s tím nic neudělám. Oni se v obchodech a ve zpracování potravin dějí ještě horší věci. Jenže co s tím? Jíst se musí. Ale naštěstí je docela velký výběr. :-)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 46. týden

Co se děje na podzim v přírodě? Tak právě o tom je vědomostní kvíz tohoto týdne. Kolik tentokrát získáte bodů?