Koupání ve Žlutých lázních. FOTO: Alexandr Hampl, ČTK
Koupání před sto lety? Plovárny u řek, ale i koupaliště navržená slavnými architekty
18. 7. 2024V průběhu letních horkých dnů vyhledávali vždy lidé osvěžení u řek, rybníků a jezer. Už před více než sto lety se začaly stavět plovárny a koupaliště. Některé architektonické skvosty přežily dodnes, jako například plovárna Dachova u Hořic, koupaliště Mšeno u Mělníka či Občanská plovárna na Vltavě.
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Naděžda Špásová
23.7.2024 09:42
Za mlada to byly rybníky nebo zatopené lomy. Koupaliště u nás nebyly. Na koupališti jsem byla párkrát, tady ve městě, ale můj gynekolog mi je v podstatě zakázal. Dneska mi stačí bazén na zahradě.
Vlasta Ledlová
21.7.2024 07:35
Díky za zajímavý článek. Jako děti nás rodiče brali na koupaliště do Mšena u Mělníka. Já jsem tam potom občas jezdila se svými dětmi a moc se líbilo i mým vnoučatům.
Věra Ježková
19.7.2024 17:04
My jsme se chodili koupat na Benátky – plovárnu a koupaliště na Štvanici naproti jatkám.
Daniela Řeřichová
19.7.2024 09:03
Poutavé čtení a kouzelné fotky. Do Žlutých lázní s dřevěnými převlékacími kabinami jsme chodili s dětmi často, měli jsme to z Braníka kousek, občas zajdu i dnes, i když je to o něčem jiném. Později Císařská louka, Občanská plovárna… Rádi jsme mimo Prahu s mužem vyhledávali romantická přírodní koupaliště, takové bylo mj. v Uhlířských Janovicích, s atmosférou jako z Rozmarného léta. A je jich naštěstí stále dost.
Jitka Hašková
19.7.2024 06:58
Tato koupaliště byla ještě za mého mládí. Bydlela jsem na Smíchově, chodili jsme plat na Císařskou louku do Vltavy, za Žlutými lázněmi byly ještě Modré lázně, tam jsme chodili také, v Radotíně jsem s babičkou chodila do lázní - z těch už tam jsou asi jen zbytky. Tam bývaly malé chatičky, kde trávily pražské rodiny celé léto, pamatuji si, že tam byly přes léto 2 babiččiny neteře a synovec s dětmi (od babiččiny sestry z Prahy), chodila jsem si tam s nimi hrát, byly ve stejném nebo podobném věku jako já. Byli tam skromné poměry, ale bylo tam veselo.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden
Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...
AKTUÁLNÍ ANKETA