Tatínek s kravičkami v roce 1944. FOTO: Z osobního archivu Marie Ženatové
Můj první dětský výlet
8. 11. 2024Maličká a miloučká vesnička na Drahanské vrchovině schovaná v malebném údolí - to jsou Repechy u Protivanova. A já se s ní seznámila už v nejútlejším dětství, a to tím nejzajímavějším způsobem.
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Marie Ženatová
12.12.2024 10:17
Pro p. Ladislavu B. - Včera jsem nějakou dobu seděla v autobusové čekárně a co vidím - všichni mladí kolem mne mají v rukách jen a jen mobily a ťukají. Je snad už vůbec okolní svět nezajímá? Každou volnou chvilku mají jen mobil a venku dovádějící děti také nejsou téměř vidět? Před léty jsem také hodně psala, vydala pět publikací a tehdy mi manžel říkal: "Když píšeš, nežiješ svůj život, ale ten cizí". Jenže já jsem psávala hlavně po večerech a nocích - jinak to v tom mém hodně pracovitém životě ani nešlo. Psaním jsem se dostávala do jiných sfér a tak si ulevovala od bolestí, které mi život uděloval. Teď už nemám potřebu tolik psát, ale právě dnešní vidění světa mi zase dává nové náměty. A třeba jak píšete o šťovíku na zdravých loukách, také jsem ho moc ráda trhala a žvýkala - bohužel už ho v posledních letech ani nemohu najít ? I já si často říkám "Kam spěje ten dnešní svět?"
Ladislava Blažková
11.12.2024 13:39
Vše,co jste paní Marie napsala, podepíši.Nevim,kam se svět s lidmi řítí,ale dobré to nebude.Uplně jsem viděla svůj dětský život a zážitky na své rodné dědině.Hry a šarvátky ,trhání šťovíku na zdravých loukách,pozorování kováře při kování koníků...co je krásné na čučení do mobilu,z lidí se stávají schizofrenici,vůbec nežijí své životy.Smutne, smutné.´..
Marie Ženatová
13.11.2024 06:06
Děkuji vám všem ze srdce za milá, laskavá a dobrá slova* - díky moc.
Marie Faldynová
11.11.2024 14:57
Trávila jsem na venkově jen prázdniny, ale ráda na to vzpomínám. Děkuji také já za laskavé vzpomínání na dobu, která měla své problémy, ale nás dětí se tak moc netýkaly.
Soňa Prachfeldová
9.11.2024 19:25
Maruško, přečetla jsem jedním dechem. Tak krásně napsané, vlastně psané od srdce, vzpomínkou na dětství.
Marie Seitlová
8.11.2024 20:52
Moc pěkné čtení a líbí se mi horácké nářečí podobné hanáckému. Často jsem bývala u babičky na Hané a tam se také říkalo kadlátky.
Alena Vávrová
8.11.2024 20:09
Maruško, opět moc pěkné vzpomínky na staré časy. Občas z nich na mne něco málo bliklo i z mého dětství, kdy jsem bývala pravidelně na prázdninách na venkově u prarodičů. A třeba i taková dlouhá cesta koňským povozem polňačkami od prarodičů k jejich vzdálenějším příbuzným a také žňové obrázky. Též přeji návrat ke zdraví a všecko dobré ♥ .
Helena Přibilová
8.11.2024 19:17
Paní Maruško, velmi ráda čtu Vaše vzpomínková vyprávění, za která Vám děkuji.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden
Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...
AKTUÁLNÍ ANKETA