Vánoční samota je pro někoho strašák, pro jiného radost
Ilustrační foto: Freepik

Vánoční samota je pro někoho strašák, pro jiného radost

22. 12. 2024

Ty jsi o svátcích sám? To nemůžeš! O Vánocích musejí být rodiny pohromadě. Když tyto věty slyší někdo, kdo žije single, je to k zbláznění. Zatímco v mnoha oblastech života padla tabu a došlo k převratným změnám, když jde o Vánoce, urputně se držíme pravidel. I když si jimi vzájemně škodíme.

psychika samota Vánoce
Hodnocení:
(4.8 b. / 17 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jana Kollinová
Líbí se mi diskuze k článku. Co senior, to jiné vnímání vánoční atmosféry. Je krásné uchovávat vánoční tradice, přesto nemusí být vánoční samota pro single seniory o nic víc tíživější nebo radostnější než kterékoliv jiné svátky nebo další všední den. Kouzlo Vánoc patří do časů dětství a "malin nezralých."
Jitka Caklová
08:30 Náš tatínek byl varhaník, moje maličkost šlapala vzduch do varhanních měchů, maminka zpívala, bratři byli ministranti, tudíž církevní "masochizmus" mám už dávno za sebou :-) Nejsem pedagogicky vzdělaná, ani sečtělá, ale díky nelehké škole života vím, že nejsem génius ani idiot, jsem pouze "probuzená". Jak si to kdo přebere, není věc, kterou bych měla řešit :-) :-) Šťastné a veselé Vánoce přeji všem, bez rozdílu ♥♥♥
Milan Pepo
Mám hodinku čas do toho poledního zvonění... Chtěl bych se s Vámi podělit o jeden Štědrý večer. Bylo to někdy v polovině devadesátých let. Zrovna ten večer, kdy jsem nebyl s rodinou, ale ve službě. Po půlnoci jsem se vracel z kontroly. Celý večer padal prašan. Tlumil všechny kroky, zvuky... O půl noci z městečka zvon odbíjel dvanáctou. Vracel jsem se přes základnu na stanoviště. Uprostřed základny... najednou přestal padat sních. A na jednom místě se ,,otevřela" obloha. A v té mezeře zazářila hvězda. Já vím... jsem pragmatik, byla to náhoda, sorry blbost... Ale představte si to náhlé ticho. Prachový sníh .Někde z dálky kostelní zvon. A minuta? Dvě? ,,Otevřená" obloha s hvězdou. Poklekl jsem do toho sněhu a začal se modlit. Neuměl jsem to... prostě jsem mluvil k Bohu. Najednou jsem někoho cítil za sebou. Přes rameno... dozorčí... jakýsi desátník. ,, Pane kapitáne, děkuji Vám." Klečel za mnou. ,, Amen". Obloha se zatáhla a my jsme vstali a šli oba na své stanoviště. To podání ruky byl snad nejkrásnější vánoční dárek v mém životě. Bosna, Kosovo... dnes Ukrajina. Někdy ta podaná ruka může být opravdu tím nejvzácnějším dárkem.
Eva Mužíková
Pane Pepo, to je krasné přiblížení Vašeho začátku Štědrého dne. Užívejte si ho s vaší čubinou plnými doušky. Také jsem dnes již dvakràt dosypávala krmení pro ptáčky. Koukám na to hemženi z tepla domova a je mi hezky.
Milan Pepo
Díky své bývalé profesi jsem zvyklý na Vánoce jak s rodinou tak sám podle služeb. No a dnes? V poledne jdu zazvonit do našeho kostelíka. Ve čtrnáct hodin se sejdeme na sousedské společné zpívání koled a od patnácti prohlídka stopadesát let starého betléma. No a betlémské světlo, které udržuji doma už od soboty. Děti rozzářené oči, tatíci ,,vyhnáni" z chrámu protože vytahují ,,placatice" a přejí si k Vánocům. Zavřu kostel. Večeře s čubinou, před tím ještě nasypání ptáčkům do krmítka. Stromeček nepotřebuji, stačí ozdobené větvičky do vázy. Po večeři sklenička dobrého vína a knížka. Letos je to Šikmý kostel od Karin Lednické. Myslím, že to byl Exupéry, který řekl, že ,,Duševně soběstačný je pouze génius, nebo idiot." Nevím jestli jsem jedno či druhé, ale i ty Vánoce mám... Prostě jsem sám a nejsem sám. Jak si to kdo přebere. Na závěr Vám všem přeji dnešní klidné prožití Štědrého dne ať už jste s rodinou nebo sami.
Eva Kopecká
Chvilku se sejdu s dětmi. Bydlíme hodně blízko, stačí mi ten pocit a jsem za to celoročně ráda. Proto mi vůbec nevadí být doma s pohádkami, knížkami, vzpomínkami. Jen hromádky dárečků změní majitele. Jejich půjdou k nim, až si je tu rozbalí a ty své si od nich donesu zase odnesu sem. Pěkné svátky, děvčata!
Eva Mužíková
Tak to jsme ve své samotě u štědrovečerního stolu štastné čtyři.
Alena Gebauerová
Souhlasím spani Caklovou. Mám klid, standardní večeři, umělý stromeček, kometu na okně, pejska a jsem spokojená.
Radmila Coufalová
Letos jsme s manželem odjeli na vánoční týden do lázní. Samozřejmě převažují dvojice, ale je tady i několik singl jedinců a myslím, že to je jedna z hezkých možností jak tyto dny strávit pokud nechce člověk zůstat sám doma.
Romana Koníčková
Taky jsem sama. Neumím si představit, že bych si hrála s cizími lidmi na rodinu. Nijak mne to neobtěžuje ani netrápí. Jak píše paní Caklová, jaké si to udělám...

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden

Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...

AKTUÁLNÍ ANKETA

Co vás nejvíce "nabíjí"?

Výlet do jarní přírody

20%

Setkání s přáteli

20%

Kontakt s rodinou

21%

Knihy

19%

Vitamíny

20%