Výlet na Nordkap
Všechny fotografie: Z osobního archivu Hany Rypáčkové

Výlet na Nordkap

8. 12. 2024

Byla to další cesta na sever, také spartanská, ale se skupinou a autobusem. Stany, karimatky a spacáky, přespávání v přírodě na divoko. Žádný hotel, častá noční jízda, mytí v jezerech.

Přes Švédsko, Finsko do Norska. Cestou nás provází rozkvetlé vrbovky, dominanta Skandinávie. Zastavujeme v některých městech a vesnicích až za polárním kruhem. Obdivujeme kostelíky a míříme sále na sever. Nocujeme ve Finsku u jezera v borovicovém lese. Spousta hub a komárů. Ty si opravdu užíváme. Ráno tůra v NP Pallastuntury, v nevysokém pohoří s divokou a krásnou přírodou. Připomíná nám Šumavu s rašeliništi, ale spoustou nádherných jezer. Příroda je zde smutná, zádumčivá, ale líbezná.

Finsko je země tisíců jezer. Setkáváme se se soby a nacházíme schozy paroží, dobrý suvenýr... Přejíždíme do Norska, nocleh je u jezera k radosti zdejších komárů. Navštívíme místo rýžoviště zlata a zajímavý skanzen Karasjok, Lakselv, kde začalo pršet a my jedeme ke skalám Trollholsmund. Výhled na moře a rybářské loďky je zamlžený vlhkem.

Dramatickou cestou tunely a mosty přes fjordy, zatáčkami kolem skal nad srázy do moře. Leje a jsme u trajektu. Cesta trvá 3/4 hodiny. Řidič je kontrolován, zda nepožil alkohol a můžeme pokračovat. Je mlha, obrovské srázy kolem, divoká krajina, jedeme pomaleji, blíží se půlnoc čtvrtek 23.7. 1992. Venku je psí počasí, vichr, déšť a zima. Stojíme na parkovišti pod Severním mysem. Dobýváme Nordkap v pláštěnkách. Na skalách se čerti žení a Barentsovo moře jen tušíme. Fotky u globu, který je položenna úrovni středního Grónska. V Luxusním areálu ještě turistické razítko a uchylujeme se do autobusu.

Jedeme celou noc (slunce nezapadá) na Tromsó. Míjíme vysoké hory, dravé řeky a vodopády, místy krajina s červenými domky. V Altě prohlédneme muzeum, už neprší, dokonce svítí slunce. Narvik s velkým evropským rozcestníkem a vyrážíme na cestu Trolů. Úzké a klikaté cesty vysoko v horách lemované sněhem, vodopády a zdivočené řeky, zastávka na vrcholu Dalsnibba. Je v  mracích, jen na chvíli se obloha otevřela na úžasné pohledy. Lillehammer, nocujeme pod lyžařskými můstky Holmenkollenu. Na Oslo máme spoustu času v letním dni, muzea, královský palác, Vigeland.

Nocujeme už ve Švédsku, před Goteborgem, noc je teplá, naposledy balíme stany. Loučíme se s posledním severským městem a vracíme se domů s nezapomenutelným zážitkem.

Co prožijeme, to nám nikdo nevezme. Totiž, při předvánočním úklidu jsem našla manželovy zápisky a fotky. A tak jsem zavzpomínala na tu radostnou dobu, která nám dala svobodu a možnost cestovat. I když za málo peněz, ale na poznávání bylo muziky dost.

cestování vzpomínky
Hodnocení:
(5.1 b. / 24 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Marie Měchurová
Hanko, Norsko je překrásná země. Ráda jsem si s Tebou prošla po mně známých místech. Byli jsme v Norsku v roce 2017, a spali jsme v různých kempech.
Jaroslava Handlová
Hanko, parádní vzpomínka, která mi připomněla i moje cesty do Skandinávie. Ty úžasné scenérie nelze zapomenout. Měla bys chuť ještě někdy i někam jinam vyjet pod stan? Já ano (stan mám skoro nový, lehký a zbývá mi v něm 1 místo pro spolunocležníky).
Jarmila Komberec Jakubcová
Hani objevila jsem u CK Delfín týdenní poznávačku v termínu červenec. Mám s touto cestovkou dobré zkušenosti, specializují se na seniory a už jsem s nimi byla cca 4x. I cena je slušná, ubytování v hotelech a letí se z Prahy.Tak se asi přihlásím. Musím ještě počkat jak co mi řekne ortopéd ve středu kdy jedu do Rokycan na kontrolu. O Norsku už přemýšlím rok od doby kdy jsem sledovala TV pořad "Norské domy snů".Obě nohy mám už odoperované tak tomu nic nebrání.
Jan Zelenka
No teda, Hanko, to byla úžasná cesta. Pro pokročilého seniora by to asi už nebylo.
Eva Mužíková
Hanko, to teda čučim. Vím o Tobě hodně, ale stále mne překvapuješ. Spousta mých známých si o mně myslí, jaký jsem akční člověk, ale ve srovnáni s Tebou a jinými Tobě podobnými lidmi které jsem zde poznala, jsem úplná nula.
Marie Novotná
To krásný.
Blanka Lazarová
Hani, dík za fotoreport, asi už se na sever nepodívám. Tak aspoň s tebou virtuálně. :-)
Dana Puchalská
Musel to o být parádní zájezd..
Jitka Hašková
Díky za krásu. Tak daleko už nemám šanci se vydat.
Helena Přibilová
Paní Hanko, děkuji za hezkou fotoreportáž, která mi připomněla naše cesty do severských zemí, kde nám také učarovala nádherná a čistá příroda. Jediné, co nám znepříjemňovalo zdejší pobyt, byla velká hejna komárů.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 49. týden

Staré české filmy a pohádky se minulý týden líbily, a tak v nich ještě budeme pokračovat i v tomto týdnu.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Jak nákladné budou vaše letošní Vánoce - kolik zhruba utratíte za dárky, jídlo atd.?

Do 3 000 korun

20%

Mezi 3 000 - 6 000 Kč

20%

Mezi 6 000-10 000 Kč

20%

Přes 10 000 Kč

21%

Nevím, neumím to odhadnout

19%