Nedělní chvilka poezie
Herec Zdeněk Dítě natáčí jednu z prvních Nedělních chvilek poezie. FOTO: ČTK

Nedělní chvilka poezie

14. 12. 2024

Karel Hlušička, Libuše Švormová, Vladimír Ráž, Miroslav Moravec, Jaroslav Moučka, Zdeněk Řehoř, Miroslav Doležal, Ludmila Pelikánová a další. Celá plejáda známých českých herců. Já ale teď nechci vzpomínat na jejich divadelní či filmové role, ale na něco úplně jiného.

Na jejich příjemný hlas, který před mnoha a mnoha lety zazníval vždy v nedělní poledne z rádia, a na co se mnozí lidé, včetně mne, uplynulý týden těšili. Nedělní chvilka poezie.

Týden co týden a po řadu let. Chvilka zastavení a zamyšlení v uspěchané době. Nebyly to žádné budovatelsky či politicky orientované básně. Spíše básně o životě, o lásce, o vztazích mezi lidmi. A herci, kteří tuto poezii prezentovali veřejnosti, si dávali na přednesu hodně záležet. Já, osobně, jsem se na ty chvíle hodně těšil. Působilo to emocionálně. A rodiče poslouchali se mnou.

Jenže, jak je známo, život nelze zastavit, ten pádí jak splašený a ne vždy přináší jen samá pozitiva. Doba usoudila, že poslouchat poezii v rádiu či v televizi je v dnešní moderní době zbytečný přežitek a ztráta času, a tak ji nahradila reklamou. A to reklamou masivní a vtíravou, často až nepříjemnou.  Na poezii bohužel nezbylo ve vysílání žádné místo.

Reklama přináší peníze, což se o poezii nedá říci. Přináší pomyslné štěstí vlastnictví něčeho, co rádiu i televizi přináší tučné zisky. Taková reklama předpokládá, že rádiový posluchač či televizní divák bude šťastnější a bohatší o důležité informace a hned druhý den naskládá do peněženky příslušný obnos a s radostí a chutí v duši si nabízený reklamní produkt půjde koupit. Svatá prostoto!

Poezie to v žádné době neměla lehké. Materialismus v menší, či větší míře převažoval. A proto ty malé chvilky poezie, které přinášely do našich životů chvilkové pozastavení a lidskost namísto komerce, musely právě této komerci ustoupit. Jen si to nabízené zakupte, váš život bude o to šťastnější a televize bohatší!

Ale abych na televizní reklamu jen nenadával. Je vždy natolik dlouhá, že divák si může při tom odskočit na toaletu, udělat si kafe a to kafe většinou stačí i vypít. A s  klidem v duši se pak vrátí ke svému sledovanému pořadu. Tak si kolikrát říkám, co nového nám ještě tato doba přinese!

*

Česká televize kultura poezie
Autor: Jan Zelenka
Hodnocení:
(5 b. / 17 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Alena Velková
Tenkrát také byly televizní reklamy, ale kratší, a kraloval jim "Pan Vajíčko".
Rostislav Mraček
Dávno už jsem zapomněl na chvilky poezie v televizi i rozhlase. Děkuji za připomínku! Občas zaslechnu rozhlasové Zelené peří a obdivuji verše paní Pivcové na zdejším Íčku.
Daniela Řeřichová
Nejsem konzument televize, ale poezii můžete sledovat nejen v různých rádiích, ale stále v Českém rozhlase na stanici Vltava v neděli od 12 hodin v pořadu Svět poezie. Existuje mnoho společenství, zaměřených na literární tvorbu, osobně jsem do některých zapojena, poezii se pořád věnují autoři všech generací včetně té nejmladší.
Marie Ženatová
Díky za tuto nádhernou vzpomínku. Nedělní chvilky poezie jsem měla moc a moc ráda - přímo je milovala ♥ ♥ ♥
Jana Jurečková
Také jsem si vzpomněla na chvilku poezie. Teď je vše jinak. Nikdy jsem nestopovala, jak je reklama dlouhá, ale stihnu toho dost, třeba se i osprchovat. Moje mamka se dívá na ČT 1, tam těch reklam není tolik.
Věra Ježková
Jendo, hezká vzpomínka. Taky jsem ji s rodiči poslouchala. U reklam vypínám zvuk.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Jak nákladné budou vaše letošní Vánoce - kolik zhruba utratíte za dárky, jídlo atd.?

Do 3 000 korun

21%

Mezi 3 000 - 6 000 Kč

20%

Mezi 6 000-10 000 Kč

20%

Přes 10 000 Kč

21%

Nevím, neumím to odhadnout

18%