„Takový úspěch jsem nečekal! Bylo mi ctí usednout v jednom sále s tolika významnými lidmi z oboru gastronomie z celého světa,“ řekl osmnáctiletý Martin Škoda po vyhlášení kategorie kuchařských prvotin celosvětové prestižní soutěže Gourmand World Cookbook Awards. Jeho pozoruhodná publikace Škoda nevařit – Kuchařka plná hudby skončila na skvělém třetím místě. „Pro mě jako studenta, kuchaře-amatéra, bylo takové umístění něčím snovým.“
Škoda o své kuchařce říká, že je určena pro mladé s ohledem na jejich potřeby, možnosti i přání. Kniha obsahuje recepty, fotografie, rady a tipy, k nimž se autor postupem času dopracoval. Každý recept navíc doplňuje song, který má při vaření navodit správnou atmosféru.
I do finále dalších kategorií se probojovali kuchaři z Česka. Mezi sedm nejlepších v kategorii Asian (asijská kuchyně) se dostala kniha Osm chutí Asie od Shahafa Shabtaye, šéfkuchaře známé pražské restaurace SaSaZu. Mezi pětku finalistů kategorie Japanese (japonská kuchyně) se vešla kuchařka Sushi – Doma krok za krokem, na které se podíleli Roman Vaněk z Pražského kulinářského institutu a šéfkuchař Marek Hora, člen World Sushi Skill Institute.
V letošním ročníku, který vyvrcholil o víkendu v Paříži, soupeřili autoři kuchařek ze 171 zemí.