Zápisník starého muže: Respect!
Ilustrační foto: Freepik

Zápisník starého muže: Respect!

9. 1. 2025

Sociální sítě jako fenomén doby nelze podceňovat. Tak i starý pán nemohoucí dohnat a předehnat ty mladé, ba ani vyrovnat se jim, snaží se alespoň neztratit je z dohledu.

Samozřejmě už dávno tam má svůj účet a často i něco okomentuje pohledem člověka životními zkušenostmi fackovaného a zbaveného balastu idejemi podbarvených emocí.

Tak onehdy narazil na krátké video, jen s hudebním doprovodem. Zobrazovalo školní třídu se studenty při písemném úkolu. Jedna ze studentek se současně snažila upokojit své protestující miminko rušící všechny ostatní. Před ní sedící mladá žena nezvládla vyrušování, obrátila se k ní s důrazným protestem, při němž dokonce nějaké papíry spadly na zem. Tu se objevil muž pedagog, zvedl ty papíry ze země, mladou maminku uklidnil a usadil zpět do lavice. Tu protestující studentku pokáral a nakonec ji vykázal ze třídy. Obrazovce dominoval výrazný nápis „RESPECT!“

Tolerance a ohleduplnost je žádaná v každé vyspělé civilizaci. Je však na uvážení, kdy respekt k jedinci koliduje se oprávněným zájmem většiny. Bývá normální, že většina rozhoduje. Jestli se většina dobrovolně podvolí, pouze tehdy je zájem jedince opodstatněný. To je názor starého pána k němuž někdo připsal, že zde je jediný rozumný.

Celá ta situace a stanoviska k ní ponoukají k zamyšlení. Komentáře vesměs odsuzují tu mladou maminku. Jinak posuzuje ten, kdo se nikdy v problému neocitnul a jinak ten, komu nezbývá jiná volba. Možná, že mladá maminka mohla test nebo zápočet ke zkoušce získat jinak nebo „ta blbka tam neměla vůbec lézt“, jak tvrdil jiný diskutující.

Starý pán nenalézá jednoznačné řešení z pohledu té mladé matky. Ani nemá ve svém okolí možnost konzultace s někým v podobné situaci. Stále se mu to v mysli vybavuje. Pomohl by jistě názor a zkušenost těch, kteří skutečně něco podobného museli řešit a s jakým výsledkem zakončili.

glosa společnost životní postoj
Hodnocení:
(5 b. / 8 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Lenka Kočandrlová
Rozhodně bylo špatné vyhazovat protestující studentku. Dnes je móda preferovat matku s dítětem, ta si ale mohla domluvit pohlídání s někým ochotným na tu potřebnou dobu a nemusela provokovat celou třídu. Na tom příkladu je taky zachyceno,že se třída nedokázala sjednotit proti vyrušovatelce, to mi připadá taky divné,že už chybí takový ten kolektivní duch proti něčemu špatnému vystoupit hromadně,nechat v tom nakonec jednotlivkyni,která měla tu odvahu se proti rušení postavit a ještě byla nespravedlivě vyšoupnuta za dveře !
Dagmar Vargová
Ztotožňuji se s p. Blankou Lazarovou. Takže asi takto: články p. Folvarčného mě vždy zaujmou, bohužel diskutujících je málo, resp. nikdo :-(. Tento článek nastoluje "výbušné" téma: vadí Vám "mimísci", nebo nevadí? Uf. Za mě... na VŠ jsem se dostala z "politických" důvodů ve 24 letech. Skončila jsem s červeným diplomem ve 29 letech (5ti leté studium na UP Olomouc). Měla jsem obrovské štěstí, že o syna se mně starala maminka. No a dnes? Je móda "tahat" mimča všude, kojit je kdekoliv (i na zastupitelstvu obce). Zkrátka jsem máma - a kdo je víc? Netuším, jak to chápete Vy... holt ale každému nemusí vyhovovat pohled na kojící matku. Ano, kontroverzní téma a jsem zvědavá na Vaše názory :-).
Jana Šenbergerová
A teď, babo, raď! Neporadím, nikdy jsem v situaci těchto tří aktérů nebyla, proto mohu jen laicky spekulovat, co by mi připadalo přijatelné pro všechny. Začnu u studentky a studentů. Od nich se požadoval výkon v rušivých podmínkách. Ona protestující určitě nebyla jediná, která s tím měla problém. Studující matka má s dítětem o problém víc. Kam s dítětem v době zkoušky? Pedagog musí zajistit všem pokud možno stejné podmínky. V tomto okamžiku to ale není v jeho silách. Nicméně v zájmu dvou (matka a dítě) poškodí zájem mnoha. Vzhledem k tomu, že je v jeho kompetenci hájit zájmy studentů, nikoliv matek s dětmi, nerozhodl v tomto okamžiku správně. Určitě se dal tento problém vyřešit ke spokojenosti všech i jinými způsoby. Ale to se dobře řeší nezúčastněným "babám". Kdybych byla onou matkou, pro jistotu bych si zajistila hlídání na potřebou dobu. Kdybych byla oním pedagogem, umožnila bych studující matce splnit úkol soukromě, i kdyby to bylo na úkor mého času. Případné škody by tak byly eliminovány na minimum. Pedagog by to určitě přežil bez větší úhony. Většina by byla spokojená.
Daniela Řeřichová
Video jsem neviděla, a vyjadřovat se k situaci bez znalosti kontextu je ošidné. Pro pana autora mám osobní zkušenost. Před skoro padesáti lety jsem se ve druhém ročníku VŠ stala maminkou. Nechtěla jsem přerušovat studium, a bez hlídacích babiček jsme řešili situaci operativně s manželem. Mimčo bylo na akademické půdě již od svých tří týdnů. Když jsem byla u zkoušky, postarali se o prcka spolužáci, když byl seminář nebo přednáška a synek měl své potřeby, odešla jsem s ním do ústraní, abychom nerušili ostatní. Červený diplom jsem převzala s dvěma dětmi a veřejný kompliment děkana značil respekt všem, kteří v této nejednoduché situaci obstáli bez ztráty kytičky. Myslím, že vše je o vzájemné ohleduplnosti.
Blanka Lazarová
Velmi diskutabilní téma.
Libor Krajíček
To se smí, brát s sebou do vyučování děti? Jenom jedno? A kdyby měla dvě? Na videu byl slyšet jenom ten "hudební doprovod" nebo byl slyšet i dětský doprovod? Zkouším si představit třídu se třemi takovými matkami. Autor nám chtěl nejspíš naznačit, že už nastala doba, kdy si bude možno ze školy udělat odkladiště dětí.
Olga Škopánová
Můj názor je ten, že pokud studentům byla nařízená činnost vyžadující soustředění, tak studenti mají právo požadovat takové prostředí, aby se mohli soustředit a zadaný úkol úspěšně dokončit.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 2. týden

Kam letos vycestovat - doopravdy, anebo jen virtuálně? Tématem kvízu tohoto týdne budou známé i méně známé turistické destinace z celého světa.