Ilustrace: Tomáš Polák. Poskytnuto portálu i60
FEJETON: Nostalgie koňských koblížků
5. 1. 2025Občas se naše drsné chlapské pokecy nad dvoudeckou Frankovky změní ve festival povzdechů. To když někdo vyloví z hlubin paměti vzpomínku na cosi minulého, co už není a už nikdy nebude. No a z nás je najednou stádečko dojatých nostalgických dědků.
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Jana Šenbergerová
6.1.2025 23:19
Jéje, to je hezké vzpomínání! Koblížky občas u nás potkáváme, koně chovají na statku. S vrabci se setkávám častěji. Bývá jich požehnaně v živých plotech kolem zahrádek, i v korunách javorů lemujících náměstí. Ráda je tam sleduji v městské kašně i v kalužích kdekoli. I k mému dětství patří sladké lusky svatojánského chleba. Dnešními zuby už bych ho asi nezvládla a carob, který se z něho dělá, se mu nevyrovná a kakao nenahradí, ani když se mu v rozemletém stavu podobá. Ráda bych se s ním ještě setkala. Jeho krásná, pravidelná a velmi tvrdá semena bych si dala do skleničky a chodila se jimi kochat.
Zdenka Soukupová
5.1.2025 15:39
Jak je možné, že všechny zmiňované věci znám? No, asi proto, že jsem dojatá nostalgická babka. Aaaach jooo...
Libuše Křapová
5.1.2025 14:25
Jano, jasně, my jsme ho také jedli :-) úplně mi to vypadlo z hlavy. Malé zelené koláčky, že? Nepletu se? Roste to vůbec ještě někde?
Jana Kollinová
5.1.2025 13:47
Úžasná sonda do dob dávno minulých a přesto tak blízkých, nám sátníkům. V mých retro vzpomínkách na koňskými koblížcích hodovali chocholouši, potřásali chocholkou v labužnické extázi. Ještě jsem se zde, na i60, nesetkala se vzpomínkou na svatojánský chlebíček a s přibývajícími roky a články si myslím, že to byla pouze můj symbol dětství.
Dana Puchalská
5.1.2025 13:46
I já si vzpomínám na mnohé z věcí o kterých je v dnešním fejetonu zmínka. Třeba po lázeňská kamna,měli jsme je v koupelně.. Děkuju za krásný nedělní fejeton.
Zdeněk Hart
5.1.2025 11:59
Krásné, milé a jako vždy velmi vtipné. Takto bezvadně to může napsat jen profík. A to jste Vy, pane Poláku. Díky
Blanka Lazarová
5.1.2025 10:55
Bydlím na kraji města a několik rodin tu má koně, takže koblížky potkávám. Nevadí mi. A na ty hořčičáky s nostalgií taky vzpomínám a chybí mi. :-)
Libuše Křapová
5.1.2025 09:55
Pane Poláku, přijeďte na kafe :-) Přes obec už sice koníčci nejezdí, za to po louce a lučních cestičkách ano. Máme poblíž stáje, zatím se u nás kvůli koníkům a jejich pachovým stopám nikdo nezlobil. Pokud byste dal vědět, kdy přijedete, zapíchnu do nalezených koblížků praporek s nápisem - Zadáno :-)
Olga Škopánová
5.1.2025 09:17
Mě zase chybí malé nádražíčko kde paní vyběhla z budky, zatočila klikou, spadly závory, vláček přesupěl a pak zase se skřípotem závory vytáhla.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden
Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...
AKTUÁLNÍ ANKETA