Problém není s Bohem, nýbrž s jeho pozemským personálem, říká kněz a pedagog Marek Orko Vácha
Katolický kněz, etik a vysokoškolský pedagog Marek Orko Vácha. FOTO: Markéta Zelenková

Problém není s Bohem, nýbrž s jeho pozemským personálem, říká kněz a pedagog Marek Orko Vácha

7. 1. 2025

Podle katolického kněze Marka Orko Váchy nastává ve společnosti v posledních letech probuzení zbožnosti. „Stále více lidí chodí na dlouhé pěší pouti, k zapadlým kapličkám nebo až daleko do Španělska do Santiaga. Rok co rok počet poutníků narůstá,“ říká Marek Orko Vácha.

osobnosti rozhovor společnost víra
Autor: Jan Raška
Hodnocení:
(5 b. / 37 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Ludmila Černá
Milá slova. A je jen na nás, jak je chápeme a co si z nich vezmeme. Asi je jedno, v co nebo koho věříme, ale není jedno, co se svým životem uděláme.
Milan Übersetzer
Mě vždycky rozesměje, když dospělý chlap věří na strašidla. Měl by se starat o svíčkové báby a ne škodit na medicíně, když je jeho myšlení limitováno vírou.
Martina Růžičková
Děkuji za zajímavý rozhovor.
Daniela Řeřichová
Charismatická, inspirující osobnost, měla jsem tu čest potkat se. Nezáleží, kolikrát kdo chodí do kostela, ale jak člověk funguje s ostatními lidmi. Mám mezi přáteli několik kněží a dialog s nimi je studánka živé vody. Honzo, děkuji za tvé nejednoduché otázky, směřujicí k podstatě víry. V Boha, tj. život.
Marie Měchurová
Zajímavý rozhovor. Obdivuji jeho široký záběr. U Znojma mít farnost, v Brně učit a v Praze být předsedou akademického Senátu. Takové obětavé kněze církev potřebuje.
Jitka Caklová
K otázce 8/ - O šíření "nepravd, potažmo dezinformací" ví pouze jejich šiřitel za určitým účelem. Nezpochybňuji existenci viru Covid 19, ale zpochybňuji šíření nepravd o "epidemii covidu". Těžko, po téměř pěti letech, dokážu vysvětlit proč jsem věděla, že vakcinace je podvod a nedala se ani jednou očkovat. Stále se neumíme poučit z upálení Mistra Jana Husa :-(
Ota Blažek
Ano - problém je především s jeho personálem. Tak dlouho jsme chodili okolo stále více zanedbané kapličky, až jsme se jí coby bezvěrci ujali - a dali opravdu do "pucu", i s následnou údržbou... Nejenže se nám seniorům nepřihlásil nikdo z příslušné diecéze (včetně společenství mladých) ku pomoci, ale nedostalo se nám ani slůvka poděkování. A tak vlastně ve prospěch víry zasáhli "něcisté", jak by také nás s despektem nazval doktor Halík, neb jsme neznalí Bible, do kostela nechodíme, ale věříme nepoučeně pouze v "něco"....
Hana Polednová
Moc hezký rozhovor s milým a moudrým člověkem.
Jitka Caklová
Bůh není jen v kostele. Každý má v sobě Boha od narození a záleží na tom, do jaké míry se od něho odkloní, vlivem rodiny, školy, tlaku veřejnosti, honby za hmotnými statky atp a přestane věřit sám sobě, neboli ztratí kontakt se svým nitrem. Tatínek byl varhaník, maminka zpívala, bratři byli ministranti a moje maličkost plnila pomocí šlapadla vzduch do varhanních měchů. Vánoce v kostele se mi líbily, neboť nasvícený betlém a výzdoba kostela přehlušily, očima dítěte, děsivou Křížovou cestu. Půlnoční tehdy začínala v půlnoci a už jako dítě jsem si říkala, jaký má smysl tohle dělat pro 10 lidí, kteří na mši přišli. Je úplně jedno jaké "pitomosti" člověk uvěří, ať je odkudkoliv, hlavně když mu pomáhá na cestě k sebepoznávání. V kostele na mši jsem nebyla už dobrých 55 let a přesto vím, že když jsem se dostala do šlamastyky, tak "obecně" Bůh mi z ní, bez víry v sebe, nepomohl. Úspěchů jsem si v životě mnoho neužila, zato neúspěchy, které mě provázely, až nyní v pozdním věku, mi přinášejí "sladké ovoce" ♥♥♥
Soňa Prachfeldová
Krásný rozhovor s moudrým a laskavým člověkem.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden

Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...

AKTUÁLNÍ ANKETA

Co vás nejvíce "nabíjí"?

Výlet do jarní přírody

20%

Setkání s přáteli

20%

Kontakt s rodinou

21%

Knihy

19%

Vitamíny

20%