Ilustrační foto: Freepik
Může stáří přinést štěstí? Ano, ale rozhodně ne všem
14. 1. 2025Ve středním věku prožijeme krizi a pak s přibývajícími léty jsme čím dál více šťastní. Toto tvrzení se v poslední době objevuje v řadě článků, výzkumů i odborných studiích. Je prezentováno jako fakt. Jenže je ve skutečnosti je naprostý nesmysl přisuzovat lidem stejné pocity a názory jen proto, že mají stejný věk.
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Věra Ježková
14.1.2025 14:41
Já se na základě dlouholetých zkušeností se sebou a svými blízkými ztotožňuji s výrokem, že stáří není pro sraby.
Jitka Caklová
14.1.2025 12:11
Nejen pro pana Berku: Pro paní Caklovou je závit minulostí, neboť už nemá co závidět. Dnes mnozí z těch kterým záviděla, mohou závidět jí, tedy pokud ještě žijí.
Jindřich Berka
14.1.2025 11:56
Především si musíme uvědomit, že se jak stárneme přijdou problémy. Zdravotní i psychické. S tím musíme počítat. Přesto to může být období příjemné. Můžeme vstávat kdy chceme, říkat co chceme, nemusíme pracovat a dělat si, co uznáme za vhodné. Samozřejmě každý to má jinak. Vidím obtloustlé unavené šedesátníky, kteří se sotva vlečou a chodit do zaměstnání jim dělá potíže. Jiní mají devadesát a jsou čilí. Záleží to na genech a dalších padesát procent je, jak se k tomu postavíme. Paní Caklová mluví o závisti. Má pravdu je to hnusná vlastnost. Nemám rád nenávist, ale závist nenávidím. Jindra
Jitka Caklová
14.1.2025 11:44
Objektivní posuzování nikam nevede. Souhlasím s nadpisem článku a subjektivně parafrázuji bývalou učitelku Annu Dvořákovou: Záviděla jsem dětem, že nemusejí pracovat, záviděla jsem spolužačkám, mnohdy i spolužákům, hezké oblečení, záviděla jsem studujícím radosti mládí, ze studií vyplývající, záviděla jsem vystudovaným, že rozhodovali o mém životě, o tom, co a jak mám dělat, případně, co nemám dělat. Ve čtyřiceti letech jsem byla udřená, bolavá, zralá na důchod a rozhodla se pro nápravu. Dnes je mi 75 let, jsem štíhlá, denně cvičím, sprchuji se studenou vodou, jezdím na koloběžce, ráda se hezky oblékám a v rámci možností se držím ve svém středu. Čím těžší byly moje životní zkoušky, tím lepší výsledky mi přinesly. Samozřejmě že občas přijde nemoc, ale je to velká učitelka, neboť vím proč přišla a stejně tak odejde. Konečně poznávám, co je opravdové štěstí, které na nikom nezávisí ♥♥♥
Marie Měchurová
14.1.2025 10:21
Nám dvěma stáří štěstí přineslo. Děti jsou samostatné a spokojené. Půjčují nám vnoučata, takže štěstí mohou prožívat s námi. Jezdíme s nimi na výlety, na dovolené, chodíme do cukrárny a plavat do bazénu... Je jedno nám to kazí, a to je pomyšlení, že už to nemusí dlouho trvat...
Radmila Coufalová
14.1.2025 09:38
Řekla bych, že stáří štěstí rozhodně nepřináší. Ne těm, kteří si ho nedokázali najít a udržovat během mladších let. Ale kdo měl a má pozitivní přístup k životu, ten dokáže i ve vyšším věku najít klady a náležitě si je vychutnat. Například to, že už "nic nemusíme". Dokazovat, jak jsme pořád mladí, zdatní , výkonní. Nejsme. Ale stačí si to přiznat, zvolnit, najít si svoje optimální tempo a pokud máte pár přátel a koníčků (o funkční rodině ani nemluvě), na pocit štěstí máte slušně zaděláno.
Jiří Dostal
14.1.2025 07:43
:-) S talentem pro smysluplnost dáte i naprostým pitomostem ospravedlňující řád :-)
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden
Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...
AKTUÁLNÍ ANKETA