FOTO: Bílinská přírodovědecká společnost, Radovesická výsypka
Zaniklá obec Radovesice u Bíliny
9. 2. 2025Obec Radovesice se rozkládala v krásném údolí obklopeném jednotlivými vrchy Českého středohoří, asi 3 km severovýchodně od Bíliny. Údolí se rozšiřovalo směrem k Bílině, protékal jím potok, později zvaný Lukovský.
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Alena Tollarová
9.2.2025 22:29
Soni, toto je Tvůj kout, kde máš své srdce. Zaniklých vesnic kvůli těžbě uhlí na severu Čech je spousta, nejen tady. Nedávno jsem byla u oprámu u Chlumce a překvapila mě černá pláž. Co se stalo, nedá se odestát a aspoň že se výsypky a jámy po vytěženém uhlí rekultivují. Na Štěpánovské hoře, Hradišťanech i hradu Kostomlaty jsem byla, dál to moc neznám.
Jana Hošková
9.2.2025 19:05
Kdysi se mi dostal do ruky nějaký článek, jak poměrně dost vesnic a usedlostí zaniklo hlavně po odsunu Němců z mých rodných Severních Čech. Sem tam zůstávaly nějaké památníčky či trosky stavení,ale příroda je mocná a nakonec všechny známky dřívějšího osídlení "pozřela" či pozře...co jediné zůstává (jak známo i o bývalých zmizelých civilizacích) je jedině kámen...proto se odedávna říká "Tesat něco do kamene",neboť to jedině může zůstat na paměť dalším generacím na věky...
Jitka Hašková
9.2.2025 16:51
Těch míst, které byly zasypané nebo zatopené je hodně, např. Bítov na Dyji, uprostřed vranovského přehradního jezera se týčívala věžička Bítovského kostela, pamatuji si z dětství.
Marie Měchurová
9.2.2025 16:42
Je to moc smutné, když musí člověk opustit místo, kde má svoje kořeny.
Jana Kollinová
9.2.2025 13:50
Poutavě napsaný příběh zaniklé obce. Nostalgie hluboko ukrytá pod vrstvami zeminy. Pro ty, kteří museli opustit domovy jsou vzpomínky plné smutku. Na druhou stranu, těžba uhlí živila mnoho desítek let tisíce lidí, i moje rodiče zde pracovali až do odchodu do důchodu. Nebylo to jen bohapusté a nesmyslné ničení přírody. Obdobné osudy potkaly lidi při budování přehrad a velkých vodních nádrží. Jak se říká: "Všechno zlé je pro něco dobré."
Anna Potůčková
9.2.2025 10:30
Toto jsou asi bolestné vzpomínky pro Ty kteří tuto krajinu a své domy museli opustit. Článek jsem četla dá se říci na jedno nadechnutí, minulost míst mě zajímá. A tomu kostelu bych moc přála, aby v budoucnu byl opět na povrchu zemském dobře vidět
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 16. týden
Asi nebudete překvapeni, když tématem vědomostního kvízu tohoto týdne budou "Velikonoční zvyky a tradice."
AKTUÁLNÍ ANKETA