Vesele i vážně o smíchu
Ilustrační foto: Pixabay

Vesele i vážně o smíchu

18. 2. 2025

Smějete se rádi? Že se ptám, viďte? Smích je většinou projevem našich nejkrásnějších emocí – radosti, veselí, nadšení aj. Na rozdíl od úsměvu, který je v zásadě pouze specifická grimasa, je smích doplněn o charakteristické zvuky.

Smích je pro lidské zdraví velmi prospěšný. Uvolňuje do organismu látky, které působí jako přirozená anestetika. Při smíchu se spouští endorfinový systém v mozku. Endorfiny způsobují uvolnění, pocity štěstí a tlumí vlastnosti kortizolu, stresového hormonu. Smích posiluje imunitu, potlačuje stres a čistí plíce. Ovlivňuje tepovou frekvenci, okysličuje krev, posiluje srdce a upravuje krevní tlak. Navíc, smíchem chvějící se bránice uvolňuje ztuhlé svaly šíje a zad. Smích také přispívá k hubnutí a tvarování postavy.

Léčba smíchem má svůj odborný název – gelototerapie. Po celém světě se konají hodiny terapie smíchu, které podporují i lékaři. Koncept tzv. smíchocviků je založen na faktu, že se můžeme smát bez důvodu. Že tělo není schopno rozlišit smích simulovaný a spontánní, takže dopady obou jsou stejné, a především zdravé. Zatímco přirozený, spontánní smích má nejsilnější dopad na naše tělo, i předstíraný smích může snížit naši reakci na stres. Smích ordinoval svým pacientům už ve starověku „otec medicíny“ Hippokrates, zejména jako prostředek k posilování plic.    

:-)

Průzkumy ukazují, že každý dospělý se průměrně zasměje 15x – 17x denně. Děti se smějí nesrovnatelně častěji. Například ve věku šesti let v průměru třistakrát za den! Jejich smích nás jistě rozveselí a rozněžní. Normálně smích trvá maximálně dvacet sekund, než se tělo unaví.

Ve společnosti se smějeme až třicetkrát častěji než o samotě. Pouze desetina smíchu v komunikaci je vyvolána vtipem. Smích v ní tedy má spíše jakousi sociálně spojovací funkci. Stejně jako při zívání, i pří smíchu vzniká zrcadlový efekt – nakažlivý smích. Smích je také přitažlivý – usměvaví lidé jsou pro okolí až o 80 % atraktivnější.

Až do 20. století  filozofové o humoru a smíchu většinou nepřemýšleli, nemluvili o něm, nebo jen okrajově a většinou negativně. První kniha od významného filozofa Henriho Bergsona vyšla až v roce 1900 pod názvem Smích. Zajímavé je, že kdykoliv se v Bibli Bůh směje, je to pokaždé smích zlověstný.

Někdy říkáme, že se smějí zvířata – například náš pejsek. Podobně jako člověk se ale smějí ze zvířat jen primáti. Ostatní se smějí jinak. Třeba pes vrtí ocasem, krysy vydávají vysokofrekvenční cvrlikání, nosorožci hýbou ušima … Kočky dokáží manipulovat s čenichem tak, že se usmějí a člověk to považuje za skutečný úsměv. Předpokládat ale, že se kočka usmívá, znamená antropomorfizovat ji lidskými hodnotami. Spolehlivějšími znaky spokojené kočky jsou vrnění a mrskání ocasem. Podle antropologů zazněl smích poprvé v říši zvířat a jeho původním zdrojem bylo pravděpodobně hravé napadání, tedy ohrožení bez nebezpečí.

Známe různé druhy smíchu: afektovaný, bláznivý, bujarý, ďábelský, halasný, hlasitý, huronský, jízlivý, křečovitý, nakažlivý, nervózní, osvobozující, potlačený, přiblblý, srdečný, tichý, úlevný, veselý, vynucený … Také smích zlý. Smích spontánní, upřímný. Rozlišíme ho od smíchu neupřímného, falešného – při něm se neusmívají oči.

Existuje mnoho slovních spojení se smíchem. Například: Být někomu k smíchu, pro smích. Být samý smích. Dát se do smíchu. Nebylo mu do smíchu. On tě přejde smích. Přišlo mi to k smíchu. Salva smíchu. Sklidit za něco (jen) smích. Smích jako výsměch, posměch: K smíchu! (Nesmysl, odmítnutí.) To není k smíchu. Můžeme se smíchy potrhat, puknout, někoho nakazit smíchem, neudržet se smíchy, otřásat se smíchem, počurat se smíchy, popadat se smíchem za břicho, prohýbat se smíchy, propuknout v smích, řičet smíchy, vyprsknout smíchy …  

V roce 1963 dostal americký výtvarník Harvey Ball za úkol vytvořit něco, co pomůže povzbudit morálku zaměstnanců jedné firmy. A nakreslil prvního smajlíka. Jeho společnost Smile Corporation pak vyhlásila 5. říjen Mezinárodním dnem úsměvu. Heslo: „Udělej jednu laskavost – pomoz někomu k úsměvu!“

Výběr citátů:

„Blbci žijí veseleji, neboť vždy mají více důvodů k smíchu než lidé moudří a přemýšliví.“ Gustave Flaubert

„Člověk se rád směje jiným.“ Stanisław Jerzy Lec

„Dovede-li se člověk zasmát sám sobě, nevyjde ze smíchu po celý život.“ Seneca

„Humor je, když se člověk přesto směje.“ Otto Julius Bierbaum

„Chytrost, ne směšnost, musí vyvolávat smích.“ Jan Werich

„Je krásné spolu mlčet, krásnější spolu se smát.“ Friedrich Nietzsche

„Každá generace se usmívá nad svými otci, směje se dědečkům a obdivuje pradědečky.“ William Somerset Maugham

„Kdo nepocítil ran, se jizvám směje.“  William Shakespeare

„Komu není do smíchu, rád se posmívá.“ Otto František Babler

„Neplač, protože to skončilo. Usměj se, protože se to stalo.“ Theodor Seuss Geisel

„Ničím neprozrazují lidé svůj charakter víc než tím, co je jim k smíchu.“ Johann Wolfgang von Goethe

„Proti trampotám života dal Bůh člověku tři věci – naději, spánek a smích.“ Immanuel Kant

„Smích a pláč jsou nejcennější majetek živého člověka.“ Jan Werich

„Ze všech živočichů se umí smát pouze člověk, i když k tomu má nejméně důvodů.“ Ernest Hemingway

„Zlo můžeme zničit beze zloby jedině smíchem.“ George Bernard Shaw

Zdroje:

https://citaty.net/citaty-o-usmevu/

https://cs.wikipedia.org/ /wiki/Smích

https://www.idnes.cz/onadnes/vztahy/smich-usmev-radost-zdravi.A200330_195234_vztahy-sex_abr

https://www.nechybujte.cz/slovnik-soucasne-cestiny/smích

https://neposlusnetlapky.cz/nejnovejsi-zpravy/smeje-se-vase-kocka-pri-lechtani -a-dokazi-se-kocky-vubec-usmivat-kdyz-jsou-stastne/katerinaspackova/

https://www.novinky.cz/clanek/zena-zdravi-i-falesny-smich-dokaze-pomoci-pri-uzkostech-40378853

https://www.novinky.cz/clanek/zena-zdravi-pet-duvodu-proc-se-kazdy-den-smat-40374989

https://www.novinky.cz/clanek/zena-zdravi-smich-opravdu-leci-hlavne-srdce-tvrdi-nova-studie-40441797

psychika společnost životní styl
Hodnocení:
(5 b. / 29 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Alena Švancarová
Smích je kořením života a kdo je jím dobře prosolen zůstává dlouho čerstvý.Myslím že Werich?
Martina Růžičková
Věro, super pojednání o smíchu. Moc se mi líbí termín "smíchocviky". Musela jsem se mu zasmát. :-D
Marie Měchurová
Mám štěstí, že mám kolem sebe pozitivní jedince, takže smích je součástí našeho každodenního života. S humorem jde všechno líp. Hezky zpracované téma.
Zuzana Pivcová
Moc hezky ses do tématu obula, jako vždy. U koček máme někdy téměř jasno, že se smějí nebo alespoň usmívají, dělají takové grimasy a je to samozřejmě v odpovídající situaci. Moc mě pobavila i slovní spojení v souvislosti se smíchem. To mi připomnělo, že jsem jako hodně malá vyprávěla někomu pohádku, kterou jsem předtím slyšela nebo viděla - O koťátku, které zapomnělo mňoukat - a prý jsem řekla: Kocour se smál, až se smíchy chechtal.
Jitka Hašková
Věro, bezvadně jsi to zpracovala. Díky.
Jitka Caklová
Zná někdo vnitřní smích, ten pocit, když se směje/raduje Duše? K tomu není třeba žádného "komika". ♥♥♥
Anna Potůčková
Díky za článek, který je věnován smíchu. Smích prospívá každému z nás a čím více smíchu je, tím lépe. Ne nadarmo je brán jako koření našeho života. Mnohdy však je nám k smíchu i to co druhému je k pláči.
Jana Kollinová
..prof. Nešporem :-(
Jana Kollinová
Zajímavý článek. Při čtení mě jsem si také vzpomněla na léčbu smíchem panem profesorem Nešporou a stejně tak se mi do tváří vloudí úsměv, když slyším hýkavý smích spisovatele Patrika Hartla. Smích je mému srdci milý, pokud to není smích ironický.
Irena Mertová
Směji se ráda. Smát se s někým je úžasné. Ne někomu. Líbí se mi z uvedených citátů: Humor je, když se člověk přesto směje.; Zlo můžeme zničit beze zloby jedině smíchem..

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 8. týden

Tento týden si zahrajeme na školu. Vědomostní kvíz se bude týkat fyziky. Tak schválně, co všechno si ještě pamatujete ze školy?