Příběh o přátelství
Ilustrační foto: Pixabay

Příběh o přátelství

28. 3. 2025

V posledních týdnech jsem byla několikrát postavena před otázku, co je v mém životě důležitější. Zda přátelství, nebo partnerství (neboli láska).

V 8. třídě ZDŠ (asi 1974) k nám nastoupil nový spolužák. Měl o rok mladší sestru a dva asi desetileté bratry, dvojčata. S jeho sestrou Zuzanou jsem se poměrně brzy skamarádila, se spolužákem i oběma malými bratry také. Se Zuzkou jsme si byly čím dál bližší, naše kamarádství přerostlo v přátelství, chodila jsem i k nim do rodiny a poznala oba rodiče. Bylo mi u nich vždy velice dobře.

Šla léta, obě jsme skončily základku a pokračovaly ve studiu, každá jinde. Její rodina i s dětmi se mezitím odstěhovala na druhý konec republiky. Přesto jsme se Zuzkou zůstaly stále v kontaktu. Psaly jsme si, telefonovaly, občas se navštívily. Tedy ona mne, protože bydlela někde v Praze v podnájmu. To už se psala osmdesátá léta. Někdy v roce 1983 se Zuzka najednou objevila. Svěřila se mi, že je zamilovaná do staršího ženatého muže. Probíraly jsme to ze všech stran, řešily, brečely, trápily se obě .... Mladé nezkušené holky, ale byly jsme tam jedna pro druhou. Jen tak mezi řečí se zmínila, že ON je z Německa (zda Čech nebo Němec, to už si nepamatuji, ale to není podstatné). Po jejím odjezdu mi přišly ještě dva dopisy. Zdálo se mi, že mi chce mezi řádky něco sdělit. Poté už se neozvala. Pátrala jsem po ní, skončila na výslechu na StB, kde jsem se dozvěděla, že Zuzka emigrovala. Už jsem o ní nikdy neslyšela.

V polovině devadesátých let, kdy opadly vášně a emoce, jsem po Zuzce začala znovu pátrat. Adresu, kam se přestěhovala její rodina, jsem neznala, tak jsem začala hledat mezi svými a jejími spolužáky. Trvalo to několik let. Pak jsem dostala informaci, že jeden její bratr snad žije v Třeboni. Obrátila jsem se na tamější matriku s dotazem, zda by mi mohli sdělit jeho adresu. Odmítli. Mezitím se k nám dostal fenomén Facebooku, takže jsem začala hledat tam. Jenže pátrání po ženě je složité, vzhledem k vysoké pravděpodobnosti změny příjmení, navíc s předpokládaným pobytem v zahraničí.

Nakonec se mi podařilo objevit profil jejího nejstaršího bratra, mého bývalého spolužáka. Obrátila jsem se na něj, bohužel bezúspěšně. Ani mi neodpověděl.

Uběhly další roky, mezitím začala ČT vysílat Poštu pro tebe. Po zhlédnutí několika dílů, kdy tvůrci dokázali vyřešit i velmi zapeklité případy, jsem tam napsala. Asi za dva týdny mi volala dramaturgyně pořadu. Našli Zuzčina otce, který jim sdělil, že Zuzka před několika lety zahynula při leteckém neštěstí. Se svým německým manželem testovali malou cessnu, kterou chtěli zakoupit.

Zbytek dne jsem probrečela. Možná hledala Zuzka i mne, ale... změna příjmení, bydliště... Dodneška mi moc chybí. Nejenom, že to byla vizuálně krásná žena, ale hlavně měla krásné přátelské srdce a ryzí charakter. První, co jsem druhý den udělala, že jsem napsala všem svým kamarádům a přátelům, jak moc jsem Osudu vděčná, že mi je poslal do cesty a že je mám. Jak moc je mám ráda a že jsem a vždy tady budu pro případ, kdyby cokoli potřebovali.

Přátelství, alespoň pro mne, je druhý stupeň kamarádství, a rozhodně pro mne není prázdným pojmem. Je pro mne mnohem důležitější a cennější, než nepovedený partnerský vztah. Partner může zklamat, ale přátelé jsou tu od toho, aby nás podrželi, když je nám nejhůř.

Pro mírné odlehčení vzkaz různým šťouralům. Ano, i kamarád může zklamat. I mně se to několikrát stalo. Naštěstí pro mne to byli „jenom“ kamarádi. Těch opravdových přátel, kteří mne doprovázejí celým životem se všemi mými vzlety a pády, mám jen pár, ale vím, že se na ně mohu spolehnout. Nejen v dobrém, ale zejména v tom zlém. A oni na mne.

Opatrně a zlehýnka se začínáme navzájem oťukávat i s některými z Íčkařů. Jen čas ukáže, zda z nás budou noví kamarádi nebo dokonce přátelé.

Můj příběh přátelství vzpomínky
Hodnocení:
(5.1 b. / 27 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Daniela Lender Chaloupková
Ještě jednou děkuji za komentáře a minipříběhy. Přátelství je opravdu velmi vzácné, a jak píše p. Kollinová, někdy přijde i nečekaně. Děkuji :-)
Jana Kollinová
Přátelství stejně tak jako láska přijdou nečekaně ve chvílích kdy je neočekáváme ani nehledáme.
Zdenka Jírová
Hezká úvaha o přátelství, ale někdy zklame i ten, koho jste za přítele považovala, ale byl to "jen kamarád".
Oldřich Čepelka
Krásný, tzn. silný příběh. Já se často stěhoval a možná v důsledku toho mám jediného opravdového přítele. Žije 150 km daleko, takže se vidíme jen občas. Mimo to mám několik dobrých kamarádů, včetně 1-2spolužáků, ale to není ono. Autorce blahopřeji, jak se se vším poprala.
Marie Měchurová
Je nás pět spolužaček z ekonomky. Celých 58 roků od maturity se stýkáme a podnikáme různé srazy a pobytové výlety po celé Moravě. Už jich bylo 12. Dvě už jsou, bohužel, vdovy. Manželé pro nás měli pochopení. Poslední dobou jsme to musely ukončit, jedna kamarádka se starala o skoro stoletou maminku.
Jana Jurečková
Já měla kamarádku v Estonsku. Psaly jsme si dlouhé roky už od základní školy. Pak se přestěhovala, ale adresu nesdělila. Další kamarádka Věrka ze střední školy. Po letech se s rodiči odstěhovala do Olomouce, každá měla už jiné starosti, tak jsme se rozešly. Ale už jsem přemýšlela, že bych mohla začít pátrat. Za to přece nic nedám.
Zuzana Pivcová
Moje kamarádka ze střední školy, s kterou jsme se stýkaly léta i v Praze, zemřela už na 60 letech. Psala jsem na ičku o ní jeden z prvních článků, jmenoval se Maruška.
Naděžda Špásová
Mám to podobně, jsem ve styku se spolužáky ze základky i z průmky, tam jsou jen holky. Ze základky je to jeden kluk a dvě spolužačky. Jsem moc ráda, že se mám komu svěřit, když mám trápení a oni zase volají mně. V dnešní době je takové přátelství vzácnost.
Jan Zelenka
Já si přátelství velice vážím. Většinou je to jen jednou za život. Kdysi jsem svému životnímu kamarádu nesl svou knihu, která je také o něm a jeho žena mi nevzrušivým hlasem oznámila, že zemřel na leukémii. Byla to rána.
Daniela Lender Chaloupková
Díky všem, i za hvězdičky :-)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 14. týden

Tématem vědomostního kvízu tohoto týdne je "architektura". Tak schválně, jak se v ní vyznáte?

AKTUÁLNÍ ANKETA

Digitalizace postupně prostupuje všemi státními úřady. Jak jste na tom vy - využíváte možnost vyřizování nejrůznějších žádostí on-line (pomocí počítače či mobilu), anebo raději navštěvujete úřady osobně?

Pokud to jde, vyřizuji vše "on-line"

20%

Snažím se vyřizovat věci "on-line", ale ne vždy se mi to daří

20%

Nevím, neumím na to odpovědět

19%

Mám radši osobní vyřizování záležitostí na úřadech

19%

On-line nevyřizuji nic, je to pro mě složité

21%