O tom, jak se mi na starý kolena znovu probudilo básnický střevo
Ilustrační foto: Freepik

O tom, jak se mi na starý kolena znovu probudilo básnický střevo

31. 3. 2025

Kdo v pubertě neulevoval rozervané duši psaním básní, ten se tady na ičku určitě nevyskytuje. Tedy alespoň mezi ičkaři, kteří na i60 dodávají příspěvky nikoli jen diskuzní.

Svou první básničku jsem stvořila v raném věku, sotva jsem se naučila používat abecedu, ale nebylo to z básnického přetlaku, nýbrž z nedostatku financí. Měla jsem totiž našetřených deset korun, za které jsem hodlala zakoupit mamince k MDŽ mýdlo značky Šeřík v dárkové krabičce. Jenže jsem ty prachy probendila v mejdlíčku zcela jiném. Všechny děti si tehdy kupovaly mejdlíčka - poživatinu, kterou jsem prostě taky musela ochutnat. Utratila jsem tedy ušetřený peníz, abych zjistila, že mejdlíčka, co se dají jíst, jsou hnusný a chutnají hůř, než mýdlo na mytí.

Neměla jsem peníze, ale měla jsem nápad. Napíšu mamince přáníčko, ozdobím obrázkem, a bude to. Jak jsem si usmyslela, tak jsem i učinila. Obrázek jsem měla raz dva, malovala jsem totiž dřív, než jsem uměla mluvit. Pak jsem myslela na maminku a slova mi najednou sama přišla.

Přáníčko jsem mamince s tlukoucím srdcem předala 8. března hned ráno. Bála jsem se, že bude zklamaná, protože určitě očekávala hodnotný dar v podobě šeříkového mýdla. Maminka mě překvapila. Nejdřív si přání dlouho prohlížela, pak mě chytila do náruče a po tvářích se jí koulela slza! Maminka mi dala pusu a moc mi za přáníčko děkovala. Hned ho šla ukázat tatínkovi a starší sestře Lence.

Pak se ovšem stalo něco, s čím jsem nepočítala… maminka se pochlubila v naší škole, kde pracovala v družině, a začaly se dít věci. I učitelkám se moje básnička líbila, a to natolik, že si mě zavolaly do sborovny a prakticky mě donutily, abych svou básničku šla zarecitovat do Domova důchodců a na shromáždění žen v několika podnicích v našem městě! Ufff… bylo to hrozný… já malý sedmiletý introvert jsem musela předstoupit před starší děti, jež ženám k MDŽ zpívaly, a recitovat! Navíc moje přáníčko kolovalo mezi ženami. Zapřísahala jsem se, že už nikdy žádnou básničku nestvořím.

Jenže mě dohnal věk. Puberta. No a moje hlava, vyspělá dřív než hubené tělo, musela ulevit trýznivým myšlenkám. Básničky jsem pak používala i později k úlevě jako dospělá vždycky, když mi bylo těžko.

Když jsem se stala blogerkou na iDnes, objevila jsem zajímavou platformu: Veršotepárnu! Veršotepárnu založil a vedl bloger Shaana, jenž brilantně vládne slovem i veršem. Vždycky zadal styl (sonet, triola, balada…) a pět vybraných slov, jež se musela v dané básničce objevit. Byla to výzva! Žádné halabala skládání, pěkně podle přísných pravidel, a ještě s vybranými slovy!

Do Veršotepárny, jež běžela nějakou dobu, jsem poprvé přispěla touto básní:

Dávno kdy byla jsem já slečnou

se sukní úzkou kolem boků

minuta byla nekonečnou

já chtěla jsem pít lásky moku

housle v tvých rukou dobu věčnou

nedals mi lásky ani loku

nos zabořený v kapesníku

a tlumím tajně příval vzlyků

já mám tě ráda ty můj cvoku

Zadání znělo:

formát básně NÓNA, slova  SLEČNA NOS HOUSLE SUKNĚ MINUTA

Do té doby jsem netušila, co to nóna je. Pro ty, co rovněž netuší:

Nóna je básnická forma italské renesanční poezie, složená z devíti devítislabičných veršů s rýmovým obrazem ABABABCCB

Jak vidno, zadání bylo, alespoň pro mě, náročné, a to hlavně počtem slabik. To vymyslíte geniální verš a posléze zjistíte, že nesouhlasí počet slabik. Dost jsem se s tím trápila, ale byla jsem lapena. Začala jsem zase psát básničky. V té době jsem žila v toxickém manželství s alkoholikem a tyranem a básničky mi hodně pomáhaly…

Proč to vlastně tady píšu? No, třeba by taková veršotepárna mohla vzniknout i tady, na i60! Chtělo by to ale zapáleného tvůrce se znalostí zákonitostí veršování, co myslíš, Honzo Raško?

kultura Moje poezie
Hodnocení:
(5 b. / 22 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Iva Bendová
Tak to bylo rychle ;-) JARNÍ SOUTĚŽ 2025 Básnička na zadaná slova "Jistě jste i vy někdy zkoušeli rýmovat, anebo napsat báseň. Třeba v době, kdy jste byli zamilovaní. Poskládat slova v rýmy není snadné, pokud nemáte inspiraci. Tak proč to nezkusit právě nyní? Nebudeme vás svazovat konkrétním básnickým útvarem, můžete si sami vybrat, jak bude báseň dlouhá a jak poskládáte své rýmy. Přeci jen ale jedno zadání dostanete, a to slova, která se musí v básničce objevit. Budou to tato: jaro, slunce, nudle, výr, kočka, tulipán, mýdlo, elixír."
Jaromír Šiša
Fajnový nápad, přispěju nějakou blbinou :-)
Jarka Jendrisková
Také jsem, stejně jako Zuzana, napsala jako sedmiletá mamince básničku. Pamatuji si jen, že to bylo k jejím čtyřicátinám a že se mému verši : "Buď šťastná, je ti čtyřicet let, bude ti patřit celý svět!" smála tak, až mě to urazilo. Nápad na básnickou a povídkovou rubriku je určitě dobrý, dnes už toho sice moc nenaveršuji, ale mikropovídky mě baví. Možná bude dnes zveřejněná má Ach ta láska nebeská. Zdravím a přeji vám Zuzano, ať má vaše " básnické střevo" skvělou peristaltiku.
Anna Potůčková
Nápad jistě zajímavý, také si myslím, že by se někteří Íčkaři zapojili.
Marie Měchurová
Zuzko, hezký článek. I já se těším na veršování.
Ingrid Hřebíčková
Zuzko, skvělý nápad, myslím, že by se spousta íčkařů a íčkařek přidalo. Dík za článek i nápad. A mohly bychom psát i mikropovídky na dané téma.
Michaela Přibová
Zuzko, hezký článek, prima nápad. I já se přimlouvám pro samostatnou rubriku jako paní Škopánová. Stejně tak jako Dušan pro rubriku povídka. A děkuji za milý článek.
Zuzana Pivcová
Ve mně se probudila touha veršovat po 50 letech s příchodem na íčko. Ale co bylo, skončilo, začlo, co nebylo. Jsem moc ráda, že verše na tomto portálu nebyly podmíněny jen mou existencí. Přeji všem hodně radosti.
Zdenka Soukupová
Zuzano, prima nápad. Ráda si přečtu veršotepecké básničky, ale .... no, prostě asi přispívat nebudu. Nějak mi chybí to básnické střevo. :-(
Olga Škopánová
Přimlouvala bych se i pro samostatné rubriky pro všechny romanopisce, esejisty, pamfletáře, alternativní vědecké pracovníky a politické glosátory.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 14. týden

Tématem vědomostního kvízu tohoto týdne je "architektura". Tak schválně, jak se v ní vyznáte?

AKTUÁLNÍ ANKETA

Digitalizace postupně prostupuje všemi státními úřady. Jak jste na tom vy - využíváte možnost vyřizování nejrůznějších žádostí on-line (pomocí počítače či mobilu), anebo raději navštěvujete úřady osobně?

Pokud to jde, vyřizuji vše "on-line"

20%

Snažím se vyřizovat věci "on-line", ale ne vždy se mi to daří

20%

Nevím, neumím na to odpovědět

19%

Mám radši osobní vyřizování záležitostí na úřadech

20%

On-line nevyřizuji nic, je to pro mě složité

21%