Múza
Ilustrační foto: Pixabay

Múza

8. 4. 2025

Jaro za dveřmi a moje Múza mě opustila! Přemýšlím ráno, cestou do práce, v tramvaji a autobuse o čem psát. Většinou mě totiž napadají slovíčka k článkům, nebo básničkám v MHD.

Nejinak tomu bylo i včera v šest hodin ráno.
Tramvaj, pak autobus, který vyjíždí z konečné.
Sednu si na volné sedadlo a pohroužím se do myšlenek.
No jo březen je tu, dlouho očekávané jaro, pár řádek by se šiklo!
Jenže..., moje Múza někde zaspala!?

Naproti mně seděly dvě starší slečny, tak kolem třicítky.
Obě krátce střižené, jedna půlku hlavy skoro dohola, obarvenou na zeleno, druhá totéž ale do barvy oranž.

(Aha..., jaro, veselé barvy, pryč se zimní šedou myší barvou! - hledám inspiraci k psaní...)

Na teploměru bylo po ránu kolem pěti stupňů, slečny to pojaly též už jarně, obě měly na sobě džíny a mikiny. Nic víc.
Jo vlastně ještě něco, na nohou sandály.

(Hm..., jaro, přináší oteplení, pryč s pěti navlečenými vrstvami oblečení... Vyloupněme svou krásu z té nevzhledné zimní kukly... Múzo kde jsi...?)

Barva mikin jim sice s křiklavými barvami na hlavě neladila, ale o to byly veselejší a nepřehlédnutelnější.
Jen ty džíny, jakoby byly o pár (možná víc než pár) čísel menších.
Hmota zvící netučný tvaroh se jim valila z obou stran pasu až do rozměrů Mischelinky od bagru.

(S příchodem jara by jsme se měly nejen my ženy zamyslet nad svou postavou...)

Dívky koukaly z okna, žvýkaly a mlčely.
Najednou se jedna ze slečen podívala na druhou a řekla:
"Ty vole, mě dneska bolí kurva to koleno, asi bude změna počasí!"
Druhá dívenka přehodila žvýkačku z jedné strany úst na druhou a odpověděla: "Se poser vole, mě bolí celá budka!"

(Jéje..., já málem zapomněla na ptáčky, na malé zpěváčky, kteří se budou vracet z teplých krajin!)

A pak že Múza zaspala!

glosa společnost životní postoj
Hodnocení:
(5 b. / 23 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Iveta Tomčíková
Pan Oldřich se ptá, slušnost je odpovědět, ale on mu už vlastně odpověděl pan Jiří. Jednu slečnu bolela budka (hlava) a mě napadlo při slovu budka - budka ptačí. Tak už je to trošku jasné pane Oldřichu? :-)
Jiří Dostal
:-) Rád se budu mýlit, abych nesnižoval ducha komentářů, ale pointa je v asociaci budka - ptáčci jako můj fórek koruny - penze; autorčina invence zčeřila tu tvrdé duchovno, tu natvrdlost... :-)
Oldřich Čepelka
Jiřího Dostala bych rád upozornil, že ty slečny měly na hlavách nové předvolební barvy koalice Spolu :-) Jo ale čemu jsem nerozumněl, té budce. Mezi klukama se říkalo "Chceš dostat na budku" a myslela se tím hlava. A co tady?
Jiří Dostal
:-) :-) Taky mi při pohledu do korun stromů naskočí radost z vládou žehnané penze... :-) :-)
Libuše Křapová
Také podobné typy potkávám - a už jsem se několikrát přistihla, jak na ně upřeně hledím. Snažím se totiž rozeznat, jestli je to holka nebo kluk, mládě oblečené po vzoru vrstevníků nebo bezdemovec , občas je to opravdu těžké :-)
Eva Mužíková
Hned po ránu jste mne potěšila. Také mne podobné typy nechávaji klidnou. To je zkratka doba...
Alena Velková
Vtipný článeček, ale pokud je potřeba Múza, pořiď si Bobinu :-)...viz ://www.i60.cz/clanek/detail/34675/kdyz-na-me-sedne-muza
Daniela Lender Chaloupková
Perfektní článek, moc jsem se pobavila, dííky :-))
Jarka Jendrisková
Ráno stojím na zastávce, čekám na bus a mou pozornost upoutá blížící se strašák do zelí. Ale ne, jak se to jen tak říká, když se nám nelíbí nějaký módní detail, toto byl skutečný strašák : kožená bunda, maskáče a několik sukní, vše staré, vetché a obrovské, navlečené na štíhlé postavičce..., ale ten strašák je moc hezký, říkám si, když se přibližuje. Panebože vždyť je to naše Anička ! Poznala jsem svou krásnou vnučku, která se v poslední době, pravda začala oblékat trochu boho a propagovat udržitelnost, ale tohle mě už šokovalo. Ale zvládla jsem to, neřekla jsem ani slovo. Však ona z toho vyroste a pro potulku ji už dnes snad nezavřou.
Jindřich Berka
Myslím si, že mají zamrzlou pubertu. Kdyby tak vypadaly a mluvily náctileté, tak mě to nepřekvapí. Ženy kolem třicítky měly za mě již 3 děti a jiné starosti.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 15. týden

Uplynulou sobotu proběhll 34. ročník vyhlašování cen České hudební akademie Anděl. Ve vědomostním kvízu tohoto týdne si budete moci otestovat, jak znáte současnou českou hudební scénu. Zabrousíme ale také trochu do historie...

AKTUÁLNÍ ANKETA

Digitalizace postupně prostupuje všemi státními úřady. Jak jste na tom vy - využíváte možnost vyřizování nejrůznějších žádostí on-line (pomocí počítače či mobilu), anebo raději navštěvujete úřady osobně?

Pokud to jde, vyřizuji vše "on-line"

21%

Snažím se vyřizovat věci "on-line", ale ne vždy se mi to daří

20%

Nevím, neumím na to odpovědět

19%

Mám radši osobní vyřizování záležitostí na úřadech

20%

On-line nevyřizuji nic, je to pro mě složité

21%