Narcisy
FOTO: M. Richterová

Narcisy

7. 4. 2025

V mnohých zahrádkách a často i před domem, v městských výsadbách a parcích, dokonce i v travnatém pásu uprostřed městské čtyřproudé komunikace nebo na osázeném kruhovém objezdu, zazářily v březnu žluté květy narcisů.

Jsou z čeledi amarylkovitých, stejně jako sněženky nebo bledule, jen mají trochu větší nároky na teplo.

Ze zásobní cibule narcisu vyrůstá přízemní růžice dlouhých úzkých listů a štíhlý stvol nesoucí květ, vyrůstající z ochranného listenu. Květ má šest okvětních lístků, rozložených na tři a tři, dole srostlých v trubku. Z té vyrůstá pakorunka, ukrývající šest tyčinek a pestík, po jehož uzrání vzniká tobolka. 

Po odkvětu se i tato vytrvalá jarní bylina zatahuje, proto pokud ji stříháme, tak jenom květ, listy ponecháme, aby měla možnost uložit do cibule živiny pro příští rok. Množí se dceřinými cibulkami. Jedovatá je zvláště její cibule, ale i celá rostlina může způsobit  zdravotní potíže.

I narcisy mají četné odrůdy, lišící se od sebe velikostí květu, jeho tvarem, barvou i počtem květů na jedné rostlině, také výškou rostliny, a často se v zahradnictví objevují novinky. Většinou jsou k vidění narcisy žluté, ale i bílé nebo žlutobílé druhy, žlutooranžové, bílooranžové apod., kde je barva pakorunky jiná než barva okvětí.

U nás na zahrádce vykvetla jako první odrůda mini skalková žlutá, vyklubala se ze sněhu už v únoru, potom narcis žlutý, později pokvete narcis bílý se žlutým, oranžově lemovaným středem nebo narcis čistě bílý.

V přírodě se narcisů vyskytuje asi 40 druhů, nejčastější jsou např. v Alpách. Ve volné přírodě je u nás také spatříme, ale nejsou původní, bývají tam ze zahrádek přeneseny.

I v Krkonoších nebo Jizerských horách najdeme místa, kde se na podmáčených loukách rozrostly a na jaře poskytují krásnou podívanou.

květiny příroda zahrada
Hodnocení:
(5.1 b. / 10 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Iva Bendová
Narcisky jsou takové něžné víly / i když víme, kdo byl Narcis ;-) a tulipány jejích ctitelé. Jako mladší jsem zjara cíleně odjížděla z města na kole a láskyplně nakukovala lidem přes plot do zahrádek a kochala se tou boží krásou :-) Naštěstí jsou i pěší procházkou na dosah rodinné domky, když na kole už tak moc nejezdím. Děkuji za zajímavé info a fotečky.
Miloslava Richterová
Paní Michaelo, odrůdy drobných skalkových narcisů se také používají do nádob pro dekoraci, možná si zakoupíte nějakou před Velikonocemi a později si cibulky zasadíte na zahrádku, nebo si je určitě na podzim zakoupíte v zahradnictví, ať se podaří :-)
Michaela Přibová
Moc hezké povídání a fotky. Zaujala mě zmínka o narcis mini skalkové žluté. Dá se sehnat v zahradnictví? Mohla bych ji dát do skalky. Je svislá a tím kytky na ní jsou v bezpečí před kočkami.
Ingrid Hřebíčková
Vy jste mi naučila se dívat na kytky jinak. Ne, že bych je neměla ráda, ale miluji kočky a psy a zvířátka nám všechny kytky rozhrabaly. Děkuji za poutavý článek a nádherné fotky.
Zuzana Pivcová
Jsou krásné. Měla jsem dojem, že některé snad začaly kvést ze všech kytek nejdříve. Děkuji.
Miloslava Richterová
Ano, kdo by tyhle květinky nemiloval :-) Paní Marie, na tu darovanou kytičku se nezapomíná, já tenkrát v únoru dostala drobné frézie. Paní Jano, na ten babiččin narcis se taky těším, až mi vykvete, vždyť jsem babička :-) jinak všeobecně bojuji se škůdci taky, snědli mi polovinu cibulí lilií a brouci pravidelně ničí květy..
Jana Šenbergerová
Také je mám ráda, ale nejvíc ten bílý s červeně lemovanou korunkou uprostřed. Narcissus poeticus byl jediným dříve pěstovaným druhem na zahrádkách mého mládí. Rostl také na té naší. Podle vůně bych ho možná dodnes poznala i se zavázanýma očima.
Marie Měchurová
Oprava: ty ze záhonu
Marie Měchurová
Narcisy nám moc ráda. Když se mi koncem února narodil první syn, dostala jsem krásnou kytku narcisů. Byly ze skleníku. Ty že zákona voní jarem. Ani mi se pěstování těchto kytek moc nedaří, asi mi ty cibulky sežerou vždy hraboši.
Vladislava Dejmková
Narcisky miluji, nejraději ty bílé s barevnou korunkou uprostřed. Ty mi připomínají babiččinu zahrádku. Mně se pěstování narcisů bohužel příliš nedaří. Tak se jimi musím kochat jinde. V Hradci rozkvétají v trávnících ve městě i v parcích.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 15. týden

Uplynulou sobotu proběhll 34. ročník vyhlašování cen České hudební akademie Anděl. Ve vědomostním kvízu tohoto týdne si budete moci otestovat, jak znáte současnou českou hudební scénu. Zabrousíme ale také trochu do historie...

AKTUÁLNÍ ANKETA

Digitalizace postupně prostupuje všemi státními úřady. Jak jste na tom vy - využíváte možnost vyřizování nejrůznějších žádostí on-line (pomocí počítače či mobilu), anebo raději navštěvujete úřady osobně?

Pokud to jde, vyřizuji vše "on-line"

20%

Snažím se vyřizovat věci "on-line", ale ne vždy se mi to daří

20%

Nevím, neumím na to odpovědět

19%

Mám radši osobní vyřizování záležitostí na úřadech

20%

On-line nevyřizuji nic, je to pro mě složité

21%