Světelnou a hudební aqua show v Jindřichově Hradci nikdy nevynechám
Všechny fotografie: Daniela Lender Chaloupková

Světelnou a hudební aqua show v Jindřichově Hradci nikdy nevynechám

13. 4. 2025

Jihočeský Jindřichův Hradec je jedním z míst mého srdce. Nedaleko odtud jsem prožila své dětství a mládí, navštěvovala zde střední školu a toto město si navždy zamilovala. Dodnes se tam ráda vracím a procházím známá místa.

O historii nebo památkách včetně impozantního zámku třeba někdy jindy. Dnes o lákadle poněkud novějšího data.

V Růžové ulici nedaleko centra stojí dům číslo 41, jehož historie se datuje již od 16. století. Dle historických pramenů z přelomu 19. a 20. století zde měl kdysi sídlit Řád německých rytířů a v podzemí by se měla nalézat zahloubená kaple, což ale archeologický průzkum nepotvrdil. V 19. století sloužil dům bytovým účelům, od roku 1926 sboru dobrovolných hasičů. V letech 1972 až 2000 zde měl centrálu profesionální útvar požární ochrany. To mohu osobně potvrdit, neboť jsem několikrát byla svědkem výjezdu hasičských aut se sirénou. Koncem 70. let jsme byli v budově se školou dokonce na exkurzi a pamatuji si, že nám hasiči, tehdy vlastně požárníci, předváděli nové azbestové obleky s helmami, které je měli lépe ochránit před nebezpečným ohněm. Vzpomínám si, že jsme tehdy na muže ve stříbřitých kombinézách hleděli se zatajeným dechem, respektem a obdivem. Nejenom, že vypadali jako kosmonauti, ale jejich vyprávění o nebezpečích, kterým byli vystaveni, v nás zanechalo hluboký dojem. Poté byl objekt nevyužíván a v chátrajícím stavu v roce 2007 prodán soukromému investorovi.

Celá budova prošla rozsáhlou přestavbou a rekonstrukcí. Patron hasičů, sv. Florián, však zůstal i nadále symbolem této budovy, od 16. května 2012 pod novým názvem Obchodně-medicínské centrum sv. Florián. Na ploše 2400 m² najdete stylové obchůdky, kadeřnictví, kanceláře, moderní ordinace specializovaných lékařů, pobočku banky, bylinkovou lékárnu atd.

Historizujícím průčelím z Růžové ulice vstoupíte do pasáže, která je průchozí směrem k zimnímu stadionu. Vpravo vás přivítá socha sv. Floriána s pokladničkami charitativních sbírek. Dominantou výjimečného interiéru pasáže je však unikátní vodní fontána s nepřekonatelnou aqua show, která zde byla nainstalována jako teprve druhá svého druhu v Evropě.

Každou celou hodinu, od pondělí do pátku od 9 do 18 hodin, o víkendu od 10 do 17 hodin, čeká návštěvníky naprosto nevšední podívaná kombinace světelných efektů, videoprojekce a obrazců, tvořených kapkami padající vody, ve spojení s působivou hudbou různých žánrů.

Osobně mám nejraději předvánoční představení. Na vodní ploše se střídají vánoční motivy se zimními krajinkami, to vše doprovázené koledami a vánočními písněmi českých i světových interpretů. Před Velikonocemi jsou to zase jarní motivy, obrázky květů … Přestože každé představení trvá jen pár minut, jde o velmi silný a nezapomenutelný emotivní zážitek.

Vodní fontánu můžete sledovat přímo v pasáži nebo si posedět v útulné kavárně a cukrárně ve vídeňském stylu s vynikajícími zákusky. Zaparkovat lze například přímo v Růžové ulici, na městském parkovišti v blízkosti zadního vchodu centra sv. Florián nebo na nedalekém centrálním parkovišti u Vajgaru.

Více fotografií v galerii pod článkem.

Další informace na webové stránce: http://www.svflorian.cz

kultura města a obce
Hodnocení:
(5.1 b. / 16 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Libuše Křapová
Krása, Danielo :-)
Eva Herzánová
40 let kemp Kunžak pod stanem, když otevřeli u Floriana světelnou šou bylo to nádherné ale po minulé návštěvě před 2 roky se nám to nelíbilo. Jinak paráda!!!!
Vladimír Mrázek
Ani já aqua show nikdy nevynechám, když JH navštívím, většinou s nějakou návštěvou. Jsem zvyklý parkovat u zimního stadionu hned za pasáží, a tak je to naše první atrakce na cestě k poledníku, betlému a zámku.
Zuzana Pivcová
Byla jsem tam jen jednou s výpravou z NDR, takže to už je asi 50 let, pak už jsem šla záhy do Prahy a jižní Čechy a já se dnes sbližujeme velmi pomalu. Moc děkuji za příspěvek.
Jan Zelenka
Toto město, bohužel, moc neznám.
Marie Novotná
Je tam moc hezky,mohu potvrdit . Díky za sdílení .
Iva Bendová
Máme s manželem na červenec zadané 3 noclehy v Hotelu Bílá paní a moc se těšíme, snad vše klapne, je to od nás cca 340 km a vydáme se po kolejích. Začali jsme kromě větší dovolené přidávat tímto způsobem města ČR, předloni Pardubice s koncertem Stinga, vloni Český Krumlov i s otáčivým hledištěm, letos J. H. Děkujeme za tip, krásně zpracováno.
Šárka Bayerová
Danielo, Hradec mám moc ráda. Mívala jsem odtamtud kamarádku, tak jsem tam často jezdila. Už jsem tam dlouho nebyla... Krásné fotky!
Vladislava Dejmková
Také tuto světelnou show navštěvuji, pokud se dostanu do města. Vánoční jsem ještě neviděla, je určitě půsovivá.
Jana Šenbergerová
Pěkný článek o městě, které jsem navštívila jen jednou v rámci dovolené u vody, která nám doslova propršela. Teď už je pro mě navždy spojeno s vodou, teď navíc krásně barevnou. Díky.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 16. týden

Asi nebudete překvapeni, když tématem vědomostního kvízu tohoto týdne budou "Velikonoční zvyky a tradice."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Digitalizace postupně prostupuje všemi státními úřady. Jak jste na tom vy - využíváte možnost vyřizování nejrůznějších žádostí on-line (pomocí počítače či mobilu), anebo raději navštěvujete úřady osobně?

Pokud to jde, vyřizuji vše "on-line"

21%

Snažím se vyřizovat věci "on-line", ale ne vždy se mi to daří

20%

Nevím, neumím na to odpovědět

19%

Mám radši osobní vyřizování záležitostí na úřadech

20%

On-line nevyřizuji nic, je to pro mě složité

21%