FOTO: Lucie Fürstová
Velikonoční vzpomínka na akademického malíře Josefa Jíru
17. 4. 2025Letos v červnu uplyne dvacet let od úmrtí akademického malíře, grafika a ilustrátora Josefa Jíry (1929 – 2005). Miloval maloskalskou přírodu, lyžování, cestování, koně a kočky.
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Zuzana Zajícová
18.4.2025 17:37
Tak to je další můj velmi oblíbený malíř, ty jeho barvy, to je prostě krása... díky za moc hezký článek
Martina Růžičková
18.4.2025 14:53
Aleno, díky za tvůj další super článek a seznámení s osobností a tvorbou mimořádného člověka.
Zuzana Pivcová
18.4.2025 14:11
Aleno, moc pěkně pojatý článek, Danielo, tak my, jako dlouholeté chovatelky koček, jsme se sešly s blešincem loni v závěru roku. Přitom Waldemar a Babeta jsou pouze doma nebo ve voliéře před vstupem do domku. Po objevení hmyzu a veterinárním zákroku jsme několik dalších týdnů věnovaly každodennímu rannímu odblešování. A nikde není psáno, že se problém nevrátí. Děkuji za seznámení s osobností umělce.
Jana Kollinová
18.4.2025 13:32
Článek o malíři a grafikovi Josefu Jírovi je pro mě pozvánkou do života a tvorby umělce, kterého jsem neznala. Se zájmem jsem si prohlédla přiložené fotografie a doplnila informace odskokem do wikipedie.
Daniela Lender Chaloupková
18.4.2025 12:38
Velice pěkné a poutavě napsané vzpomínky. U blešek jsem se trochu "oklepala". Ač chovatelka koček od svých šesti let ;-), tuhle zkušenost, naštěstí, nemám :-))
Michaela Přibová
18.4.2025 12:25
Alenko, moc hezky zpracovaný článek. A blechám jsem se zasmála. I tuhle zkušenost mám.:-)
Iva Bendová
18.4.2025 10:34
Zajímavé, děkuji, snad se teď nebudu odrbávat ;-) Měla jsem mezi místními malíři několik přátel, vesměs byli svojí původní profesí lékaři, ale i akademiky jsem znala nablízko, bohužel už nejsou mezi námi. Od studentských let jsem chodila na vernisáže, později i občas na nich vystupovala. Tohoto umělce, přiznám se, jsem neznala, obrazy mě ovšem dodatečně velmi oslovily. Celkově krásně a poutavě zpracované.
Hana Rypáčková
18.4.2025 08:13
Pro mne nejkrásnější příspěvek. Byla jsem v Boučkově statku v galerii i restauraci. Vzpomínám na to moc ráda, červnová bouřka, slejvák a takový příjemný azyl ...Jíra, Váchal a Reynek je trojice mých nejoblíbenějších umělců. Díky Aleno, bezva vzpomínka...
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden
Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...
AKTUÁLNÍ ANKETA