Velikonoční vzpomínka na akademického malíře Josefa Jíru
FOTO: Lucie Fürstová

Velikonoční vzpomínka na akademického malíře Josefa Jíru

17. 4. 2025

Letos v červnu uplyne dvacet let od úmrtí akademického malíře, grafika a ilustrátora Josefa Jíry (1929 – 2005). Miloval maloskalskou přírodu, lyžování, cestování, koně a kočky.

kultura malíři osobnosti
Hodnocení:
(5.2 b. / 18 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Zuzana Zajícová
Tak to je další můj velmi oblíbený malíř, ty jeho barvy, to je prostě krása... díky za moc hezký článek
Martina Růžičková
Aleno, díky za tvůj další super článek a seznámení s osobností a tvorbou mimořádného člověka.
Zuzana Pivcová
Aleno, moc pěkně pojatý článek, Danielo, tak my, jako dlouholeté chovatelky koček, jsme se sešly s blešincem loni v závěru roku. Přitom Waldemar a Babeta jsou pouze doma nebo ve voliéře před vstupem do domku. Po objevení hmyzu a veterinárním zákroku jsme několik dalších týdnů věnovaly každodennímu rannímu odblešování. A nikde není psáno, že se problém nevrátí. Děkuji za seznámení s osobností umělce.
Jana Kollinová
Ještě doplním, že na titulní fotografii je podoba s Hemingwayem
Jana Kollinová
Článek o malíři a grafikovi Josefu Jírovi je pro mě pozvánkou do života a tvorby umělce, kterého jsem neznala. Se zájmem jsem si prohlédla přiložené fotografie a doplnila informace odskokem do wikipedie.
Daniela Lender Chaloupková
Velice pěkné a poutavě napsané vzpomínky. U blešek jsem se trochu "oklepala". Ač chovatelka koček od svých šesti let ;-), tuhle zkušenost, naštěstí, nemám :-))
Michaela Přibová
Alenko, moc hezky zpracovaný článek. A blechám jsem se zasmála. I tuhle zkušenost mám.:-)
Iva Bendová
Zajímavé, děkuji, snad se teď nebudu odrbávat ;-) Měla jsem mezi místními malíři několik přátel, vesměs byli svojí původní profesí lékaři, ale i akademiky jsem znala nablízko, bohužel už nejsou mezi námi. Od studentských let jsem chodila na vernisáže, později i občas na nich vystupovala. Tohoto umělce, přiznám se, jsem neznala, obrazy mě ovšem dodatečně velmi oslovily. Celkově krásně a poutavě zpracované.
Hana Rypáčková
Pro mne nejkrásnější příspěvek. Byla jsem v Boučkově statku v galerii i restauraci. Vzpomínám na to moc ráda, červnová bouřka, slejvák a takový příjemný azyl ...Jíra, Váchal a Reynek je trojice mých nejoblíbenějších umělců. Díky Aleno, bezva vzpomínka...
Blanka Lazarová
Ali, pěkná vzpomínka. :-)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden

Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...

AKTUÁLNÍ ANKETA

Co vás nejvíce "nabíjí"?

Výlet do jarní přírody

21%

Setkání s přáteli

20%

Kontakt s rodinou

21%

Knihy

19%

Vitamíny

20%