Malý velký muž Karel Kryl
Karel Kryl ukazuje publiku ostnatý drát z železné opony od Děvína. FOTO z výstavy: D. L. Chaloupková

Malý velký muž Karel Kryl

25. 4. 2025

O Velikonocích skončila v domě U Zlatého prstenu na Starém Městě v Praze pětiměsíční výstava „Ahoj občani!“, věnovaná Karlu Krylovi.

historie osobnosti zpěvák
Hodnocení:
(5.1 b. / 20 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Olga Škopánová
Pro paní Chaloupkovou Kryl byl v mnoha věcech naivní snílek, který neuměl přijmout realitu, že ani v kapitalismu není vše růžové zvláště po 40 letech komunistického marasmu.
Věra Ježková
Danielo, moc pěkný, zajímavý článek. Když přišli Rusové a spol., bylo mi 14. Karla Kryla si tedy dobře pamatuju. Jeho písničky mám ráda, hodně jejich textů umím nazpaměť.
Zdeněk Pokorný
Další krásný článek. Karla Kryla a jeho zklamání naprosto chápu. Vzpomeňte počáteční nápisy v rakouských obchodech "Češi prosíme nekraďte!", vždyť to je velmi podařená devastace národa za předchozího režimu. On nebyl permanentně naštvaný. Každý jsme se přece styděli, vidouce tento nápis v rakouském obchodě, a já jsem kupříkladu nevstoupil vůbec dovnitř, jak jsem se styděl. Hledat viníka tohoto marasmu je marné? Vinni jsme přece byli všichni, protože jsme více či méně s tímto režimem kolaborovali. Takže Bohu díky za Karla Kryla, protože patří k oněm osobnostem, které nás vedou k zamšlení a nastavují nám všem zrcadlo.
Daniela Lender Chaloupková
Pro paní O. Š. 8:55 - Karel Kryl nebyl PERMANENTNĚ NESPOKOJENÝ, byl nešťastný a zoufalý z toho, kam se naše budoucnost ubírá. Bohužel, jeho slova došla naplnění. Všem ostatním moc děkuji za krásné komentáře, osobní vzpomínky i hodnocení. Také je mi velmi líto, že výstava není stálá nebo alespoň putovní. Paní Přibová, zkuste se obrátit na Muzeum Praha, těch publikací o výstavě tam měli dost. Je velice kvalitně zpracovaná a obsahuje vše, co bylo vystaveno.
Zuzana Zajícová
...čtu a mám husí kůži... ty jeho texty, ty mám v sobě hodně hluboko...
Ingrid Hřebíčková
To jste nám se sestrou připomněla dětství. Taky jsme měly na magnetofonových páskách nahráno celého Kryla. Taky jsme brečely na Kubišovou, na Hegerovou jsme chodily, ty dvě byly náš adrenalin. Nedovedu si představit, že by nás za písničky Kryla, kterého jsme svého času pouštěly celý den, vyslýchali. Mě se líbila tenkrát věta v písni" tak vás tu máme bratři, vnuci Stalinovi...dnes ne, tak jako včera, dnes už bez šeříků...Dnes od něj nejraději poslouchám Lilii. Není politická. Moc děkuji za článek.
Michaela Přibová
Danielo, moc hezky napsaný článek. Děkuji. Teď mi mrzí, že jsem výstavu neviděla.
Radmila Coufalová
Měla jsem to štěstí, že jsem na zmiňovaném koncertě byla. Kolikrát si na pana Kryla vzpomenu jak by asi glosoval současnou situaci.
Zuzana Pivcová
První písně Karla Kryla se mi díky textům líbily už za Pražského jara. Tehdy jsme měly jeho LP Bratříčku, zavírej vrátka. Než emigroval, stačil tu natočit ještě jednu desku, ale ta už oficiálně nevyšla a začala se šířit jako samizdat. Právě tak i třetí LP, z NSR. Tu tajně dovezla sestra jedné dívky z fakulty, která byla legálně vdaná v Německu a desku provezla v obalu od nějaké vážné hudby. Měly jsme všechno přehrané na magnetofonové pásky. Začátkem 80. let, ještě v ČB, jsem seznámila s Krylovými písničkami svého souseda, podstatně mladšího než já, který Kryla vůbec neznal. Byl nadšen. Před nějakým rokem jsme byly s Marcelou u Krylova hrobu na břevnovském hřbitově za klášterem. Musím říct, že mi bylo tak divně smutno.
Dagmar Vargová
Díky za hezký článek a fotky. Karla Kryla jsem měla moc ráda, všechny jeho texty znám nazpaměť. Něco jsem i brnkala na kytaru a zpívala. Samozřejmě v "uzavřené" společnosti. Měla jsem obrovské štěstí, že jsem se mohla zúčastnit koncertu KK v prosinci 1989 (byla jsem zrovna v šestinedělí). Podepsal mně knížku a prohodili jsme pár slov. Je to nezapomenutelný zážitek.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden

Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...

AKTUÁLNÍ ANKETA

Co vás nejvíce "nabíjí"?

Výlet do jarní přírody

21%

Setkání s přáteli

20%

Kontakt s rodinou

21%

Knihy

19%

Vitamíny

20%