Kdo se bojí klasiky: čtenářské resty
Ilustrační foto: Freepik

Kdo se bojí klasiky: čtenářské resty

28. 4. 2025

Nevím, jak Vy, ale já s sebou celý život vláčím čtenářské resty. Příliš mě netrápí, že jsem nečetla všechny knihy typu: "Krvavé lázně, Ženy na kousky, Kosti na prodej, Mrtvoly v úplňku," apod., ale mezery v klasice, ty mě umí potrápit. 

knihy kultura
Hodnocení:
(5.1 b. / 15 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Vlastimila Kosorínová
Sinuhet je v slovenskom preklade podstatne lepší,podobne ako Harry Potter.Tiež doháňam resty,vďaka za každé doporučenie..
Jiří Dostal
:-) Jako študák jsem byl posedlý čtenář a knihovník, přesto se za sečtělého klasiky (navzdory oborové až povinnosti) nepovažuji, mimochodem Harper Leeovou jsem četl asi jako dvanáctiletý (takže co?). Vzhledem k tomu, že klasické je, co odolává změnám vkusu, proudu, směru a co trvá ve své kvalitě (Werich), živoucí klasiku si neseme spíš jako pozorní čtenáři v sobě coby vyzobané skvosty, které často pro nás pozbyly zdroj. Znáte nečtenáře, co žijí klasiku? Já ano. :-)
Irena Mertová
Také se mi zdá, že nejvíce jsem přečetla knih jako hodně mladá. Henryho Millere jsem neměla ráda. Ale i nyní... třeba až poměrně nedávno jsem objevila Hanse Falladu, četla od Dickense Ponurý dům, pak Sinclaira Lewise, Cronina ... těch by bylo. Sinuhet se mi kdysi líbil a nebudu ho už číst znovu. Koukám, co je tu knihovníků - nechcete napsat o zážitcích z knihovny nějaký hezký článek? :-)
Jarka Jendrisková
Ivo, Irvinga Stonea hodlám zařadit do programu mého čtenářského klubu, Ingrid, s Remarguem mám přesně stejnou zkušenost, Milane, jako knihovnice knihovníkovi vám slibuji, že si V šest večer v Astorii znovu přečtu a všem moc děkuji za reakce na článek.
Iva Bendová
Mám různá období, kdy si "zasednu" na jednoho autora, momentálně mě nadchnul Irving Stone, skvělý životopisec. Také mě, jako Ingrid, občas překvapí, že už mě některý, kdysi oblíbený, autor po letech nebaví.
Ingrid Hřebíčková
V mládí jsem četla (a hltala) celého Remarquea a když jsem ho přečetla cca před deseti lety, tak už mi nic neříkal. To se mi stalo i s Otou Pavlem. Od Theodora Dreisera jsem četla Americkou tragédii a Jennie Gerhadtovou, Obě knihy se mi moc líbily. Dnes se vracím jen k Tolstému a Dostojevskému. A knihy, co letí, to jde úplně mimo mně. Egypťan Sinuhet se mi vůbec nelíbil. S knihou jsem v půli praštila. Jinak hezký článek. Děkuji.
Milan Pepo
Egypťan Sinuhet? Bez komentáře. Ale jestli jako knihovník Vám můžu něco doporučit tak je to od Pluhaře ,,V šest večer v Astorii." ( Nebudu prozrazovat ;-). Problém je v tom,že když něco čtete v pubertě a pak v ,,důchodcovském" věku, tak to vnímáte úplně jinak. Je málo knih, které berete celý život za své, ale ,,V šest večer v Astorii" ... No nechám to na Vás.
Zuzana Pivcová
Pamatuji si, jak nám na střední škole řekl vyučující, ať co nejvíc čteme, protože co nepřečteme tehdy v tom věku, už asi později v životě nepřečteme. Do velké míry měl pravdu.
Hana Řezáčová
První dvě zmiňované knihy mne nějak minuly, ale Jako zabít ptáčka jsem v mládí četla a viděla jsem i film a obojím jsem byla nadšená - a nejvíc asi Gregory Peckem :-)
Iva Bendová
Od mala jsem byla knihomol a můj čtenářský deník sloužil na zdrávce za vzor, protože jsem tam měla i výstřižky o spisovatelích, jejich životopisy, portréty - prostě nadšená fanynka :-) Už jako náctiletá jsem hltala klasiku a o prázdninách, když pršelo, tak více knih denně. V noci s baterkou pod peřinou :-)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Od 5. dubna se otevřely dveře pro návštěvníky hradů a zámků ve správě Národního památkového ústavu. Tématem vědomostního kvízu tohoto týdne budou právě státní hrady a zámky.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Co vás nejvíce "nabíjí"?

Výlet do jarní přírody

20%

Setkání s přáteli

20%

Kontakt s rodinou

21%

Knihy

19%

Vitamíny

20%