Soutěžní příspěvek:
To jsem tedy "zabodovala"!

Soutěžní příspěvek:
To jsem tedy "zabodovala"!

20. 3. 2013

Jaro 1980. Od ledna jsem byla na půlročním mezinárodním kurzu učitelů němčiny ve východoněmeckém Brandenburgu. Návrat do studentských let, navíc v mezinárodním složení, se mi moc líbil, ale přece jen se mi stýskalo po domově. Ten domov pro mě znamenal České Budějovice a víkendy u sestry v Týně nad Vltavou.

Před Velikonocemi se vedení institutu rozhodlo pustit nás domů. Řada kolegyň zanechala doma své rodiny a já svou novopečenou lásku. Zjistily jsme si v Berlíně spoje k nám, všichni jeli vlakem, ale mě zaujala možnost leteckého spojení z Berlína-Schönefeldu do Prahy za 100 marek. Bylo to finančně dostupné a lákavé o to víc, že jsem musela z Prahy pokračovat "na jih" a při běžných zpožděních byla otázka, zda tam za den dojedu.

V roce 1980 byl trh u nás značně oslaben, zatímco v NDR, tedy alespoň v zónách sousedících se Spolkovou republikou, bylo, až na exotické ovoce, k dostání téměř vše. Mezi nedostatkové zboží u nás se dostaly i velikonoční barvy na vajíčka. Vezla jsem je tedy domů a k tomu kromě jiného ještě známými vychvalovanou citronovou vodku. Vše v lehkém látkovém kufru, naplněném jinak zimními věcmi, které jsem se chystala vyměnit doma za jarní.

Na ruzyňské letiště mi přijeli naproti autem moje dlouholetá kamarádka Maruška s manželem. Ten se chopil kufru a šli jsme k autu. Vzápětí ale bylo jasné, že z kufru něco teče. Na nejbližší lavičce jsme otevřeli kufr a našli uvnitř spoušť. Rozbitá láhev vodky a veškeré věci mokré a především obarvené velikonočními barvami. Do té doby jsem měla s létáním minimální zkušenost a netušila jsem, co musí někdy kufr během přepravy snést. Takže bylo po dárcích a rovněž většina oblečení skončila v popelnici.

Ani zpáteční cesta neproběhla snadno. Měnil se totiž čas na letní, což byla u nás novinka. Letadlo letělo nějak úplně jinak, tedy později, snad podle normálního času, zatímco v Berlíně mi ujel poslední rychlík, jedoucí podle letního času. Do Brandenburgu jsem dojela asi ve 2 hodiny ráno "flamendrem" a do institutu jsem se dostala přes celé město po půl 3 pěšky, zatímco ostatní "navrátilci" už dávno spali.
Ráno jsem usínala na výuce a nějak zaspala celou vzpomínku na Velikonoce i na svou lásku. Ta ostatně jakoby symbolicky začala záhy směřovat ke svému konci.

Prožili jste také v průběhu velikonočních svátků nějaký zajímavý či veselý příběh, na který dodnes vzpomínáte? Sepište jej a pošlete do naší soutěže na téma "Velikonoce". Vyhrát můžete zajímavé ceny. Více o soutěži se můžete dozvedět zde.

soutěžní příspěvek
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jana Šenbergerová
Také mě hned napadlo, že všechno zlé je k něčemu dobré a každá zkušenost se počítá. Navíc čím horší, tím bývá cennější.
Hana Práglová
Zuzko,říká se,že člověk musí v životě poznat všechno.Jen tak může trochu rozlišit, co je a co není dobré.A každý zážitek.ať je jakýkoliv,vždy je k dalšímu životu dobrý a prospěšný!!!!!!

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 15. týden

Uplynulou sobotu proběhll 34. ročník vyhlašování cen České hudební akademie Anděl. Ve vědomostním kvízu tohoto týdne si budete moci otestovat, jak znáte současnou českou hudební scénu. Zabrousíme ale také trochu do historie...

AKTUÁLNÍ ANKETA

Digitalizace postupně prostupuje všemi státními úřady. Jak jste na tom vy - využíváte možnost vyřizování nejrůznějších žádostí on-line (pomocí počítače či mobilu), anebo raději navštěvujete úřady osobně?

Pokud to jde, vyřizuji vše "on-line"

20%

Snažím se vyřizovat věci "on-line", ale ne vždy se mi to daří

20%

Nevím, neumím na to odpovědět

19%

Mám radši osobní vyřizování záležitostí na úřadech

20%

On-line nevyřizuji nic, je to pro mě složité

21%