Kupujete si drahé balené saláty a dáváte přednost ještě dražším biopotravinám v domnění, že tím prospíváte zdraví? Pak podle zprávy, která přišla z Británie, vydáváte peníze za něco, co vám může naopak dost ublížit.
Pozor v supermarketech
„Balené saláty z čerstvé zeleniny jsou kvůli časté přítomnosti bakterií a parazitů nebezpečnější než například hamburgery!“ Po analýze nedávné vlny infekce způsobené parazitním prvokem Cryptosporidium to tvrdí přední britský expert na potraviny Hugh Pennington. Zároveň uvedl, že některé typy bakterií a parazitů, které se v balených salátech mohou nacházet, je téměř nemožné usmrtit bez radioaktivního ozáření: „To je sice zcela nezávadné a při zbavování patogenů dokonale účinné, veřejnost by však zřejmě byla proti tomu.“
Britská agentura ochrany zdraví vyšetřovala loňskou nákazu prvokem Crystosporidum, jehož rozmnožení v trávicím ústrojí vyvolává silná průjmová onemocnění. Infekce v Anglii a Skotsku postihla na tři stovky lidí. Analýza zjistila, že z jednotlivých složek salátů souvisely s infekcí nejvíce listy špenátu. Nejčastěji pak infekce pocházela z předem připravených salátů z různých druhů zeleniny v supermarketech velkých řetězců.
Bohužel, salát vařit nemůžete
Poptávka po salátech v posledních letech vlivem kampaní za zdravou výživu výrazně vrostla. Podle hygieniků je to však jeden z produktů, který může nejčastěji vyvolat onemocnění. Listy a kořeny zeleniny jsou obvykle kontaminovány zeminou plnou mikroorganismů a některé patogeny lze zabít jen vařením nebo silnými čisticími prostředky, nikoli pouhou vodou.
„Obecně je menším rizikem jíst hamburger než salát, který se k němu podává,“ řekl Pennington. „Zelenina je bezpečná jen po uvaření, což samozřejmě se salátem dělat nemůžeme. A tak si také nemůžeme být nikdy jisti, že balený salát, který prošel chemickým mytím, aby se zabili paraziti, je skutečně neškodný.“
Biopotraviny? Zvýšené riziko!
A aby toho nebylo málo, Pennington v souvislosti s patogeny rovněž upozornil na zvýšená rizika biopotravin. Poukázal na nákazu bakterií E.coli, která se rozšířila z biofarmy v severním Německu v luštěninových klíčcích a v roce 2011 usmrtila 22 lidí: „U biopotravin je riziko větší. Například kuřata z biochovu mají více patogenů, protože jsou více venku a ulpívá na nich trus ptáků a podobně.“