Zajímá vás, jak se vařilo za první republiky, před sto a více lety, či dokonce za dob zřejmě nejslavnější české kuchařky a národní buditelky Magdaleny Dobromily Rettigové? Právě o tom pojednává gastronomický seriál Jak vařily naše prababičky, v němž uvádíme zajímavé historické recepty. Pojďme se podívat na další z nich.
Karbanátky nemají mezi labužníky dobrý zvuk: v horších časech na nich ulpěla pověst něčeho, co sloužilo závodním jídelnám a restauracím nižší cenové kategorie k recyklaci zbytků. Ve skutečnosti to ale může být pochoutka – pokud jsou vyrobeny z kvalitních surovin, pečlivě a dobrým kuchařem. Tady je jeden z mnoha receptů, jak na to.
Vařené hovězí maso a syrové vepřové maso umeleme na masovém strojku a dáme na mísu. Osolíme, přidáme lžíci strouhanky pokropené stolním vínem, strouhanou nebo na drobno nasekanou cibuli, drobně sekanou slaninu, špetku tlučeného nebo mletého pepře, vejce, majoránku, tlučený květ a česnek utřený se solí. To vše lžící pečlivě umícháme. Rukou namočenou ve vodě vytvoříme z hmoty placičky, které obalíme ve strouhance. Naše prababičky je po obou stranách smažily na rozpálené pánvi s vroucím sádlem, pokud s tím máme problém, nahradíme sádlo rostlinným olejem. Aby vnitřek nebyl syrový, dávaly se karbanátky ještě asi 10 minut dojít v rozpálené troubě na rendlíku s olejem přikrytým pokličkou. Karbanátky se podávají s brambory pečenými, vařenými nebo s bramborovým salátem.
Ingredience:
20 dkg vařeného hovězího masa
20 dkg vepřového syrového masa
10 dkg strouhané housky
1 lžíce stolního vína
2 dkg cibule
3 dkg slaniny
1 vejce
pepř, majoránka, tlučený květ
15 dkg sádla nebo rostlinného oleje