Moje prázdniny: pikantní houbová žemlovka
Ilustrační foto: pinterest.com

Moje prázdniny: pikantní houbová žemlovka

8. 8. 2020

Jak šel čas a život, můj způsob přípravy pokrmů se začal měnit a hlavně zrychlovat. Nejenže jsem vybírala recepty s co nejkratší dobou přípravy pro různé příležitosti, ale i různé recepty, které jsem znala, začala obměňovat.

Babiččina houbová zemlbába byla nedílnou součástí prázdnin strávených na venkově. Když se řekne žemlovka, vybaví se nám neodolatelná vůně jablek a skořice. Skvělé sladké jídlo. Patříte do skupiny dospělých, kteří žemlovku milují, ale také mají rádi houby i pikantní pokrmy? Vyzkoušejte vylepšenou žemlovku houbovou. Pevně věřím, že se stejně jako já řadíte do této skupiny a tenhle kulinářský zážitek si nenecháte ujít! Žemlovka je totiž velmi jednoduchá, a přitom chuťově neporazitelná.

Babiččina houbová zemlbába - to byla vůně mých prázdnin v dětství. Vyzkoušejte ji i vy.

Ingredience 

1 veka
400 g čerstvých hub nebo 200 g sušených hub
2 klobásy nebo párky
1-2 cibule
3 vajíčka
300 ml mléka
tuk  
kmín, česnek, pepř, sůl

Postup

Klobásu pokrájenou na kolečka, osmažíme s cibulkou a dáme podusit houby. Přidáme kmín, pepř a česnek. Zapékací misku vymažeme tukem. Pečivo na plátky silné asi 2 cm namáčíme do mléka s rozšlehaným vajíčkem. Do zapékací misky vyskládáme vrstvu namočeného pečiva, poté navrstvíme směs hub, klobásy a cibulky. Znovu poklademe namočeným pečivem. Zakryté pečeme v troubě na 200'C asi 20 min. a poté odkryté ke zlatavé kůrce. Sušené houby, je třeba je předem namočit (třeba ve vývaru masoxu).

Na závěr pečení nebo při podání v teplém stavu můžeme posypat tvrdým sýrem nebo Nivou. Je to mňamka i jako studená svačinka. Dobrou chuť!

 

recepty
Hodnocení:
(5 b. / 17 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Dana Puchalská
Je to mňamka. Ze samých dobrot přece nemůže vzniknout nic nedobrého .
Eva Mužíková
Tak tohle mne opravdu zaujalo. Takové " míchanice" mám ráda. Vedou zapečené brambory se vším co je doma k mání.. Určitě zkusím, mám podušené houby v mrazáku.,
Mell Nova
Připomnělo mi to dětství, maminka dělávala zapečené houby nebo rajčata, ale bez pečiva.Já mám ráda jako rychlo oběd ,večeři něco podobného, teď mívám svou brokolici a tu jen třeba na chvíli spařím v horké vodě, udělám těstíčko jako na omeletu, podle situace třeba mléko nebo zbytek smetany rozšlehám s vajíčky, sůl, koření podle chuti, může být zbytek nivy, či jiného sýra, to samé když je kousek anglické, šunky, žampion, trošku mouky a zapeču.Fantazie má zelenou, může být jiná zelenina, bez uzeniny apod.Dá se jíst samotné teplé i studené, s bramborem, salátem.
Soňa Prachfeldová
Danuško má být že *****, jak sjizdim v tel. aniž ještě hvezdickuji, už je to tam. A to si říká chytrý a troufá si myslet za mě. Vypadá to báječné, mám ještě mražené, zkusím.
Jana Šenbergerová
Díky za připomenutí, už dlouho jsme nic houbového neměli. :-)
Marie Seitlová
To je zajímavé houbové jídlo.
Jaroslava Handlová
Díky za dobrou inspiraci. To by mi mohlo chutnat. Ale musím počkat, až zase porostou houby. :-)
Lenka Hudečková
Teda, to vypadá úžasně, já bych si odpustila tu klobásku, ale jinak se mi recept líbí, vyzkoušíme. Myslím, že jako hubník to dělala i moje maminka :-)
Zdenka Soukupová
Houby mám ráda. Jestli se mi podaří nějaké najít, určitě zkusím. Vypadá to lákavě.
Zuzana Pivcová
Podívala jsem se a už mám na to chuť!!

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 15. týden

Uplynulou sobotu proběhll 34. ročník vyhlašování cen České hudební akademie Anděl. Ve vědomostním kvízu tohoto týdne si budete moci otestovat, jak znáte současnou českou hudební scénu. Zabrousíme ale také trochu do historie...

AKTUÁLNÍ ANKETA

Digitalizace postupně prostupuje všemi státními úřady. Jak jste na tom vy - využíváte možnost vyřizování nejrůznějších žádostí on-line (pomocí počítače či mobilu), anebo raději navštěvujete úřady osobně?

Pokud to jde, vyřizuji vše "on-line"

20%

Snažím se vyřizovat věci "on-line", ale ne vždy se mi to daří

20%

Nevím, neumím na to odpovědět

19%

Mám radši osobní vyřizování záležitostí na úřadech

20%

On-line nevyřizuji nic, je to pro mě složité

21%