Co a jak nejlépe jíst ve staří?
Zde je několik doporučení...

Co a jak nejlépe jíst ve staří?
Zde je několik doporučení...

29. 10. 2013

Výživa ve stáří nabývá v důsledku změn ve věkové struktuře obyvatelstva neustále na významu. Z hlediska výživy tvoří senioři velkou rizikovou skupinu obyvatelstva. Řada faktorů ovlivňuje ve stáří nejen přísun živin, ale i jejich využití. Výživa ve stáří se vyznačuje řadou zvláštností, které souvisí se změnami organizmu v tomto období života a s celkovým zdravotním stavem člověka. U seniorů mohou být důsledky nesprávné výživy daleko závažnější než u osob středního věku. Správná výživa zvyšuje obranyschopnost organizmu, přispívá ke zlepšení hybnosti, a tím i k soběstačnosti.

Více vitamínů, ale i živočišných bílkovin

Zhoršené vstřebávání vitaminů způsobuje u seniorů v mnoha případech jejich nedostatek. Přitom potřeba vitaminů je v souvislosti s vyšší nemocností seniorů vyšší než u mladších lidí. Proto je důležité jejich množství spíše lehce zvyšovat. Dostatečný příjem vitaminů souvisí s pravidelnou konzumací ovoce a zeleniny, ale i dalších potravin (maso, mléčné výrobky, rostlinné tuky). Stejně tak není vhodné snižovat příjem bílkovin, protože jejich využití je s přibývajícím věkem nižší. Upřednostňovat je třeba bílkoviny živočišné, protože běžně doporučovaný poměr rostlinných a živočišných bílkovin 1:1 se u seniorů významně mění ve prospěch živočišných, které najdeme v mase, mléce a mléčných výrobcích, vejcích. Ve vazbě na vysoký výskyt diabetu II. typu v této populační skupině je vhodné, aby dávky sacharidů ve stravě byly vyvážené, tedy bez výrazných výkyvů v průběhu celého dne. Tuky jsou v tomto věkovém období velmi důležité, a to jak z hlediska obsahu energie, tak z hlediska důležitých nenasycených mastných kyselin. Proto není vhodné ve většině případů jejich množství omezovat. Důležité je ale vybírat správné druhy tak, aby byla průběžně k dispozici dostatečná dávka nenasycených mastných kyselin, zejména omega 3 a omega 6. Zdrojem těchto mastných kyselin jsou zejména některé rostlinné oleje (např. řepkový), margaríny (v některých tucích je množství těchto kyselin navýšeno) či rybí tuk.

Stále častějším problémem seniorů je špatná ekonomická situace, která znamená významné omezení jídelníčku a jeho skladby směrem k levným a neplnohodnotným potravinám. Senioři stále častěji preferují nákupy potravin ve slevě, což může vést ke konzumaci potravin s prošlou zárukou, protože je nestihnou zkonzumovat v krátkém termínu, a tím se vystavují i hygienickým rizikům.

Doporučení k zajištění správné výživy zdravých seniorů

  • Jíst alespoň 3x denně, nevynechávat jídlo
  • Jíst pokud možno u stolu, nikoli v křesle či v posteli
  • Vypít nejméně 200 ml (1 sklenku) vody každé 2 hodiny (8-10 x denně)
  • V každém denním jídle sníst nějakou potravinu s obsahem bílkovin, převážně z živočišných zdrojů
  • Vybírat si snadné a rychlé přípravy pokrmů (kompletní pokrmy lze připravit za 30 minut)
  • Zeleninu využívat mraženou a připravenou v páře či mikrovlnné troubě
  • Využívat mixér k mechanické úpravě čerstvého ovoce, případně dalších potravin
  • Používat k přípravě jídel rostlinné oleje a tuky, a to i do pomazánek
  • Čím menší porce jídel jsou konzumovány, tím častěji je třeba jíst
  • Jakékoliv omezení jídla je třeba ihned kompenzovat odpovídajícím doplněním vhodných kompletních forem výživy (obvykle určeny k průběžnému popíjení)
  • V domácnosti je třeba mít obnovovanou zásobu potravin s dlouhou trvanlivostí pro případ onemocnění (vhodné jsou výše uvedené přípravky kompletní výživy)

 

stravování Zdravá strava
Autor: Jan Raška
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jiří Libánský
Líbí se mi to doporučení zpracované do bodů. K tomu stolování bych dodal, že nejen jíst u stolu, ale také si pečlivě prostřít. Kultura stolování má význam i když je člověk u stolu sám. Nejde přeci jen a jen o vložení kalorií, vitamínů, sacharidů a bílkovin do těla. Já jím rád hůlkami. Vezmu si misku do ruky a nehrbím se nad talířem, nemačkám si ani hrudník ani žaludek. Jím pomalu a soustředěně. Vychutnávám si každé sousto. Ale rituál si můžete z jídla vytvořit i při použití vidličky a nože. Je to jen v přístupu. Když si při jídle nečtete noviny, pustíte hudbu místo telenovely. Na stole zapálíte svíčku. Po jídle malá sklenka dobrého vína. Večeře může být hezký zážitek i když máte jen sardinky v oleji a chléb.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.