Omastci... Když přiletí, je to radost

Omastci... Když přiletí, je to radost

8. 2. 2014

Už zase nevím, dámy a pánové. Nevím, proč je mám tolik rád. Možná proto, že když jsem byl malý a měl nějakou nemoc horečnatou, přišly halucinace a mami Madalén jsem říkal, že všude kolem létají. Už tehdy se mi totiž líbili. Horečkanehorečka. Nebo je to pro mé příjmení? Vyprávím o havranech, které jsem si přejmenoval na Omastky.

Miluju Omastky a drobátko mi vadí, když jim lidi říkají vrány. Odmala se za nimi otáčím. Když jsem jednou jel za mým oblíbeným zimním sportováním, plaváním a saunou, na pomezí Ostravy a Bohumína jsem málem naboural. Mračna Omastků vs. mračna racků. Nádhera a Straka v transu.

Jasně, o nic v podstatě nejde, ale já jen zíral s očima navrch hlavy a mačkal spoušť. A postupně jim skrzeva to moje Železo&Sklo byl blíž.

Opeření letečtí hrdinové si občas potřebovali odpočinout. V černobílé řeži o sousta na skládce, o níž jsem při první fascinaci křídly nevěděl. A když si jeden Omastek vybral k pauze lampu, byla z toho málem bouračka další. To když jsem jej fotil z prostředka rychlostní silnice. Žádný jiný úhel pohledu se mi totiž nepozdával. Zato tato Bytost nebeská velmi (snímek osamocence na lampě).

A tak to s nimi mám každou zimu. Když přiletí, je to vždy radost. A to, prosím pěkně, mám rád léto, teplo, slunce. Nejsem zimní tvor. No vidíte, možná i proto mám ony černé elegány tolik rád. Díky nim se mi zima stává milejší.

fotografie fotografování
Autor: Redakce i60
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Ivana Zadražilová
Když Straka k havranovi sedá, dopadne to takto hezky :-)
Martin Straka
...pěkný víkend, dámy a pánové, děkuju za postřehy a příhody... Svatavo nené, v Ostravě stále jsou... Zuzano, ano, to je to, o čem se pokouším povídat, je Krása s nimi a slet? Obzvlášť... Richarde, na obrázcích není nic vymazáno, to nedělám nikdy, ani tentokrát... Ještě jednou díky a pěkný den VáM.artin
Pavla Vítková
Líbí se mi pojmenování Omastci :-) Je to zvláštní, že mi dříve havrani vadili, dokonce jsem se jich bála, ale dnes jsou mi taky docela sympatičtí. I když je fakt, že už jsou spíše vzácní. Přepokládám, že jim naše teplá zima nevyhovuje.
Svatava Páleníková
Já jsem mládí prožila v Ostravě. Každou zimu s námi "bydleli" havrani. Byli vždy předzvěstí tuhé zimy.. Když jsme se pak přestěhovali na venkov, havrany jsem neviděla. Teď už údajně ani v Ostracvě léta nejsou.
Zuzana Pivcová
Když jsem koncem 80. let bydlela krátce v Mělníku u cukrovaru, tak jednou v neděli v podvečer jsem zažila slet havranů. Bylo to něco neskutečného. Po hejnech se slétali ze všech stran na "seřadiště" u cukrovaru, nejprve na stromy, a když už byly obsypané, tak na zem. Trvalo to asi půl hodiny. Musely jich být tisíce. Opravdu snad čekali na ty poslední, a naráz, jako když vystřelí, se zvedli a odletěli, asi někam na rybníčky v okolí. Byla jsem opravdu v úžasu nad tou dokonalou sehraností. Už nikdy jsem je potom takhle neviděla. Vy jste mi to připomněl.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 9. týden

Sledovali jste také Mistrovství světa v biatlonu? Pokud ano, tak určitě budete znát odpovědi na kvízové otázky, které se tento týden budou týkat právě biatlonu.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Jakou největší výhodu má podle Vás zasílání důchodu na bankovní účet?

Ušetřené finance

21%

Bezpečnost

21%

Pohodlí

19%

Ušetřený čas

20%

Žádnou, důchod si vyzvedávám osobně a neplánuji to měnit

20%