Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Jiří Libánský
18.2.2014 21:51
Jasně, že je v té básni srdce. Akorát jsem to řekl jinými slovy. Že je emočně silná. Takže jsme se všichni shodli.
Hana Šimková
18.2.2014 16:18
Hezky jste si miláčkové vyměnili názory a já vám za to děkuji.
Zuzana Pivcová
18.2.2014 05:03
Jsem ráda, že jsme si to nad Hančinou básní řekli. Bez srdce by to asi nešlo.
Jana Šenbergerová
17.2.2014 21:58
Na něco je dobré jít rozumem, ale na něco raději srdcem. A já to srdce v básni svým srdcem vnímám. Děkuji.
Olga Štolbová
17.2.2014 21:45
Hani, to sluníčko už určitě vyšlo a rozpustilo chmury a zdravá mysl Ti také zůstala, jinak bys neudělala takovou pěknou a smutnou básničku. Mně se líbí. *
Jiří Libánský
17.2.2014 21:07
Asi jsem málo zdůraznil, že se mi báseň moc líbí.
Zuzana Pivcová
17.2.2014 18:58
Tím návrhem, jak by měla Hanka přestavět rým, by se zcela zbourala ta její dvě krásná srovnání "jdu chladnou mlhou a sama mám v duši taky chlad", "neslyším ani slovo a mě nikdo také neslyší". To přece patří v obou případech jednoznačně k sobě a mimořádně se jí to povedlo. To nelze přehodit kvůli rýmu příštích slok. Na tom trvám.
Zuzana Pivcová
17.2.2014 15:41
Myslím si, Jirko, že pro každého Tvé odborné rozbory nejsou. V úvodu a závěru sice vyzdvihneš emotivní náboj básně, ale "v mezičase" tu kvalitu značně přibrzdíš spoustou odborně-teoretických rad, hodících se do Příručky pro budoucí básníky. A tím Hanka není, je to člověk se srdcem, které chce něco říct. A svým , jen svým způsobem!!
Jiří Libánský
17.2.2014 09:17
Povedla se Vám nejen báseň jako taková, ale i zpracování metaforického příměru.
Jen v první sloce je jinak řazený rým v koncovkách než v ostatních slokách. Chtělo by to přehodit, možná, řádky.
"Jdu sama v mlze studené
neslyším slovo mluvené
chladno mám také v duši
a málokdo mne slyší."
(nebo tak nějak podobně). Máte v básni moc hezká vyjádření a myšlenky. Graduje to velmi správně do závěrečné myšlenky v posledním a významném verši. Jeho hodnotu však poněkud snižuje říkankovitá lacinost rýmu "zasvítí-posvítí".
Ale to jsou jen technické drobnosti v, podle mého názoru, emočně dostatečně silné, povedené básni.
Zuzana Pivcová
17.2.2014 04:55
Ty dovedeš, Hanko, krásně vylíčit své pocity nejen bez té pro Tě charakteristické břitké ironie.