Věřím, že také vidí
13. 3. 2014
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Olga Štolbová
15.3.2014 12:18
Moje maminka ztratila zrak v sedmdesátišesti letech a žila ještě osm let. Bylo to těžké období pro ni i pro nás, ale obdivovala jsem ji, moc chtěla žít jako před tím.
Jiří Libánský
14.3.2014 22:23
Také si myslím, že jsou věci, kterè člověk vnímá bez ohledu na zrak. Jak jsem poznal některé nevidomé, pripadá mi, že oni maji k nim blíž.
Zuzana Pivcová
14.3.2014 14:50
Myslím, že je velký rozdíl mezi tím, zrak ztratit během života a narodit se bez schopnosti vidět. Nevidět asi nemá žádnou obecně chápanou výhodu. Jsem ale skutečně přesvědčena, že od narození nevidomí mají vyvinuté další schopnosti (řekněme proto, aby absenci zraku nějak vykompenzovaly) často silněji než zdraví lidé, jakoby šlo o určitou osudovou satisfakci. Mnohdy to jsou lidé s hudebním nadáním, jiní se uplatní jako maséři, protože jsou schopni vnímat lidské tělo i bez možnosti se na něj dívat, ano, i šachisté, jak uvedl pan Štorch. Lidé, kteří o zrak přijdou, jsou vystaveni velkému zásahu do života a asi je velmi individuální, jak se s tím "poperou". Pak záleží na tom, zda mají rodinu, kamarády, v jakém prostředí žijí, zda dovedou přijmout nové aktivity, seznámit se s novými lidmi, najít určitou práci. A, pane Mirku, ten citát se mi moc líbí, díky za něj na tomhle místě.
Miroslav Štorch
14.3.2014 11:51
Spisovatel Exupéry napsal, že lidé by měli vidět srdcem to, co oči nevidí. Kdysi jsem na středním odborném učilišti v Praze vedl jako učitel šachový kroužek. Jiné učiliště mělo zájem se s našimi kluky utkat, ale všichni to byli zrakově postižení a nevidomí. Zajímalo mne jak budou vědět tahy na šachovnici a jejich vedoucí mi do telefonu řekl, že si tahy budou pamatovat a mají speciální šachovnice, kde mohou hmatat prsty. Zahráli jsme si s nimi a prohráli jsme 3 utkání a jen na jedné šachovnici vyhrál náš vidící. To mne tehdy překvapilo. Tmavá pole šachovnice byla vyvýšená. Říkám to to vidícím, ať si zraku více váží.
František MENDLÍK
14.3.2014 07:56
Není pochyb o tom, že slepota je tím nejhorším postižením. Vídávám na ulici před prodejnou destítky nevidomých a říkám si, jak jsou všechny trampoty zdravých lidí malicherné. Jaká to musí být síla v člověku, který ztratí zrak? Nejsem silný. Mám pro ten případ odkrokovanou a několikrát prově+řenou trasu ke kolejišti. Je to jen několik stovek metrů. O výhodách slepoty nic nevím.
Jana Šenbergerová
13.3.2014 19:18
Moc hezky jsi to napsala, Zuzko. O to méně chápu lidi, kteří dovedou slepého člověka okrást nebo jinak mu zkomplikovat život.
Jiří Libánský
13.3.2014 18:41
Zuzano, moc hezky píšeš nejen básně. Tvá emoční citlivost i schopnost jejího vyjádření jsou obdivuhodné.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden
Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...
AKTUÁLNÍ ANKETA