Džusové kúry, jejichž móda přišla do Evropy ze Spojených států, spočívají v tom, že se několik dní nekonzumuje nic jiného, než šťáva z ovoce a zeleniny. Jaké jsou reálné účinky této metody a jak vysvětlit její úspěch?
Asi padesátiletá dáma usrkává v pařížském baru zelenkavou směs, kterou před číšnicí vychvaluje: „Měla byste to také zkusit, je to vynikající! Stojí to sice 40 eur (přes 1000 Kč) denně, ale když pomyslím, že mi tahle kúra odstraní z těla všechny toxiny, tak to jde, ne?“ Džusy z ovoce a zeleniny bude tato žena konzumovat čtyři, možná až sedm příštích dní, s příslibem, že to "usnadní přirozený proces detoxikace organismu a umožní jí cítit se lépe".
Je takzvaný juicing, který přišel ze Spojených států, jen dalším příkladem úspěšného marketingu, nebo skutečným pomocníkem při očistě organismu? Není nebezpečné živit se několik dní výhradně tekutinou? Potřebuje naše tělo opravdu pomoc při detoxikaci?
Tělo žádné džusy nepotřebuje
Podle quebeckého lékárníka Oliviera Bernarda jsou všechny produkty, které údajně mají pročistit trávicí systém, podvod. Filtrační orgány našeho těla, játra a ledviny, nepotřebují pomoc, aby plnily své funkce. Stejně tak střeva nemohou z fyziologického hlediska skladovat sebemenší „odpad“, jinak by se stala neprůchodnými. „Domnívat se, že juicing může přispět k očistě našeho trávicího systému, je zcela iluzorní. Zcela postačuje vyvážená strava, abychom se cítili lépe,“ říká Bernard.
Nutriční poradkyně Ariane Grumbachová má podobný názor: „Jestliže jíme normálně, tedy zdravě a pestře, pak náš organismus velmi dobře dokáže zachovat to, co je pro něj dobré a co potřebuje, a filtrovat a odvádět zbytek.“
Na této módě juicingu je znepokojivé, že může vést až k ortorexii, čili k závažné poruše v příjmu potravy, kdy člověk téměř nejí z panického strachu, aby nesnědl něco, co je nezdravé.
Všeho s mírou platí i zde
Na rozumný juicing lze pohlížet i z pozitivního hlediska. Eleonore praktikuje příležitostně tuto metodu, kterou poznala při pobytu v New Yorku. Považuje ji za vhodný prostředek, jak se v krátké době cítit dobře. „První den může být velmi tvrdý, většinou hrozně bolí hlava,“ varuje. „Nejlépe je připravit si půdu tím, že dva dny dopředu nejíme žádné maso ani cukry, aby se šok omezil. Pak to je ale příjemné. Rozhodně to je také dobré k tomu, aby člověk trochu 'splasknul' a působí to příznivě na pokožku,“ podotýká.
Avšak pozor, varuje Ariane Grumbachová. Jestliže má někdo již tak problémy s jídlem, zvláště nějakou poruchu příjmu potravy, mohou se tyto potíže ještě prohloubit. „Když pijeme několik dní jen šťávy, ztrácíme na váze, ale úbytek je zakrátko zpátky, kdy zase začneme jíst normálně,“ upozorňuje Grumbachová. „Pět nebo šest dní o šťávách bez jídla se mi nezdá být rozumné. Naopak pití šťáv v rámci běžného stravování, které doplňuje příjem ovoce a zeleniny, inu, proč ne,“ dodává.
Zkrátka juicing ano, ale s rozumem a s mírou.