Literáti na trati

Literáti na trati

28. 10. 2014

V Praze na Hlavním nádraží, 1. nástupišti ve vládním salonku proběhl 22.10.2014 křest knihy Literáti na trati. Jedná se o antologii píšících železničářů a v knize se představuje osmnáct spoluautorů. Hudební doprovod při akci zajistilo Řehečské kvarteto.

Největší podíl na vzniku této knihy má bezesporu pan František Tylšar, který celý projekt zorganizoval a uvedl vydáním v nakladatelství Epika knihu v existenci. Postupně dal dohromady a protřídil jednotlivé zaslané příspěvky a po celou dobu byl s autory v písemném či telefonickém styku. Jedná se totiž o autory z různých končin republiky. Všechny spojuje nějakým způsobem práce na železnici nebo železnice jako taková. V knize jsou zastoupeny různé žánry - povídky, poezie, pohádky, jako i povídání o železnici s fotografiemi.

Slavnostní křest v opravdu překrásném prostředí vládního salonku prezidenta Masaryka provedl za přítomnosti zástupců Obce spisovatelů, časopisu Železničář, autorů a veřejnosti, doktor Radim Uzel. Doplnil jej sice krátkým, ale výstižným a vtipným projevem, ve kterém prozradil, že vlastně i jemu částečně dopomohla železnice k povolání gynekologa. Rozhodl se, že se jím stane, po vyslechnutí zážitků z porodního sálu dvou žen, které s ním seděli v oddíle, když jako mladý cestoval vlakem. Zážitky byly pro něj prý natolik hrůzné, že po vystoupení z vlaku si předsevzal, že bude ženám pomáhat při přivádění jejich dětí na svět.

V pohodové atmosféře poté následovala autogramiáda, spoluautoři se navzájem teprve seznamovali a ochotně rozdávali své podpisy vzájemně i žadatelům z řad veřejnosti. 

Nic na slavnostním okamžiku nepokazil ani fakt, že někteří účastníci přijížděli zpožděnými vlaky, neboť kvůli výlukovým pracím jich ten den bylo hodně a zpoždění byla nemalá. 

Kniha: Literáti na trati – František Tylšar a spol., nakladatelství Epika 2014.
Autoři: Jan Dvořák - Praha, Zdeněk Herzig - Brno, Věra Homolková - Šumava, Zdeněk Horenský - Koryčany, Hanka Hosnedlová - České Budějovice, Oldřich Hostaša - Praha, Liboslav Kučera - Řeheč, Josef Matucha - Kolín, Martin Měkuta - Jindřichův Hradec, Evžen Mikolajek - Hlásnice, Miloslav Ondra - Němčice, Václav Rubeš - Ústí nad Labem, Pavel Stejskal - Svitavy, Miloš Šťastný - Bučovice, František Tylšar - Veselí nad Lužnicí, Martin Vídenský - Ústí nad Orlicí, Pavel Zeman - Tábor, Zdeněk Žemlička - Trhové Sviny.

Můj příběh železnice
Hodnocení:
(5 b. / 2 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
František MENDLÍK
Zdeno. V roce 2006 mi v jednom nakladatelství vyšla moje druhá kniha. Ty o tom víš. Vyšla nákladem osm set výtisků a já jsem dostal polovinu místo honoráře. Stála 190 Kč. Protože byla v první části o Průmyslovce ve Valticích a ve druhé o železnici, obeslal jsem všechny absolventy nabídkou. Dodnes mám doma osmdesát knih. Pro důchodce byla kniha drahá a neuspěl jsem ani u mnoha spolužáků. Takže jsem zvědav. Není těžké vyrobit, ale prodat. Úspěch samozřejmě přeji.
František MENDLÍK
Milý Zdeno. Nevím jakým nákladem kniha vyšla. Ročně ale u nás vychází 17.000 titulů! Je opravdu drahá a určená pro úzký okruh čtenářů. No nakladatel to má asi spočítané, protože v současnosti je všechno o penězích a nikdo nechce prodělat. Nadšení pro věc se nevede. Z celého srdce tobě a vám všem přeji úspěch a tak trochu závidím!
Zdeněk Horenský
Cena knihy je 250,- Kč
Olga Štolbová
Zdeňku, též gratuluju a lituju, že tuhle knihu asi číst nebudu i když by mě zajímala. Předpokládám, že bude za dost peněz, škoda.
František MENDLÍK
Nazdar Zdeno. Blahopřeji ti ke zviditelnění v drážním Almanachu. Netušil jsem kolik je u nás železničářských autorů. Jenom škoda, že o jejich příběhy nestojí železničářské časopisy. Dufám že kniha prorazí na pulty knihkupectví.
Zuzana Pivcová
Vy jste nepřehlédnutelný, a to jako statný muž, i zde jako čtivý autor. Gratuluji.
Zdeněk Horenský
Knihu je možno objednat u nakladatele. Odkaz na web nakladatele je: http://epika.cz/?p=eshop&sk=&detail=79&list=
Jaroslava Handlová
Pane Zdeňku, gratuluji ke spoluautorství. Doufám, že se kniha dostane brzy na trh i do malých měst.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 15. týden

Uplynulou sobotu proběhll 34. ročník vyhlašování cen České hudební akademie Anděl. Ve vědomostním kvízu tohoto týdne si budete moci otestovat, jak znáte současnou českou hudební scénu. Zabrousíme ale také trochu do historie...

AKTUÁLNÍ ANKETA

Digitalizace postupně prostupuje všemi státními úřady. Jak jste na tom vy - využíváte možnost vyřizování nejrůznějších žádostí on-line (pomocí počítače či mobilu), anebo raději navštěvujete úřady osobně?

Pokud to jde, vyřizuji vše "on-line"

20%

Snažím se vyřizovat věci "on-line", ale ne vždy se mi to daří

20%

Nevím, neumím na to odpovědět

19%

Mám radši osobní vyřizování záležitostí na úřadech

20%

On-line nevyřizuji nic, je to pro mě složité

21%