Kouzlo časů minulých: přivýdělek
6. 11. 2014
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Zdenka Jírová
5.6.2015 00:24
Napsal jste to tak pěkně, ze života. Jezdívala jsem na prázdniny k babičce na vesnici, Měla chalupu, kde se ve velkých kamnech topilo i vařilo, proto se topilo i v létě. Babička měla několik králíků, husí nebo kachen a houf slepic s krásným kohoutem. Někdy i ovečku.Pro všechnu zvěř se muselo denně sehnat krmení a já jí s tím moc ráda pomáhala. Babička mi cestou na trávu nebo pro suché dřevo na topení ráda vyprávěla o místech, kudy jsme procházely. Všude okolo nás bylo opravdu o čem vyprávět, bylo tam před asi 1500 lety staroslovanské hradiště, které tam právě vykopávali archeologové. Běhala jsem kolem nich a vyptávala se.Moc mě to zajímalo a zajímá dodnes.Bylo mi tenkrát asi 10 let. Já jsem chodila pást husy, krmila králíky, s kterými jsem se ráda mazlila, babička mě naučila i dělat šišky a krmit jimi husy.Večer nám vyprávěla o tom, jak v mládí chodila na procesí a uměla i tyto písně ještě zpívat, Takovou babičku bych přála každému,Naučila mne plno věcí a mně to vůbec jako práce nepřipadalo.
Soňa Prachfeldová
8.11.2014 08:41
Moc hezké povídání, čiší z toho idyla a klídek, i když to byla práce, lidé ale žili více v souladu s přírodou a její zákonitostí.
Alena Vávrová
7.11.2014 22:03
Vaše další hezké vyprávění mne také hodilo zpátky do dětství - prázdnin, které jsme jako děti trávily na vsi u prarodičů. Takže vím, co takový přivýdělek je. Třeba o žních mi děda shodil z půdy na dvůr propletenec provázkových povřísel (špagát+ dřívko na jednom konci) a já je musela rozplést a pěkně srovnat natažené - dřívky ne jednu stranu. Na tu modrou papírovou tříkorunu jako přivýdělek si pamatuju dodnes.
Hana Rypáčková
7.11.2014 07:28
Hezké vzpomínky, děti musely pomáhat a ani jim to nepřišlo divné...První peníze jsem si vydělala na bramborové brigádě ,kde dávali za suden 50 haléřů.Přimíchala jsem se mezi vesnické děti, když jsem byla u babičky .Později jsme jezdili se školou na brambory, ale neviděla jsem z toho ani korunu.
Svatava Páleníková
6.11.2014 20:25
Ano, krásné jako vždy a jako vždy už se těším na další váš příběh.
VANDA Blaškovič
6.11.2014 20:05
Krásné až dojemné. Děkuji. Jen se trochu stydím, nevím co je povříslo...
Jana Šenbergerová
6.11.2014 17:22
Pane Kašíku, vaše přiběhy mě doslova "vcúcnou". Mám pak co dělat, abych se vrátila do přítomnosti. Z vašich příběhů by byla hezká a čtivá kniha.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden
Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...
AKTUÁLNÍ ANKETA