Kouzlo časů minulých: přivýdělek

Kouzlo časů minulých: přivýdělek

6. 11. 2014
Kouzlo časů minulých
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Zdenka Jírová
Napsal jste to tak pěkně, ze života. Jezdívala jsem na prázdniny k babičce na vesnici, Měla chalupu, kde se ve velkých kamnech topilo i vařilo, proto se topilo i v létě. Babička měla několik králíků, husí nebo kachen a houf slepic s krásným kohoutem. Někdy i ovečku.Pro všechnu zvěř se muselo denně sehnat krmení a já jí s tím moc ráda pomáhala. Babička mi cestou na trávu nebo pro suché dřevo na topení ráda vyprávěla o místech, kudy jsme procházely. Všude okolo nás bylo opravdu o čem vyprávět, bylo tam před asi 1500 lety staroslovanské hradiště, které tam právě vykopávali archeologové. Běhala jsem kolem nich a vyptávala se.Moc mě to zajímalo a zajímá dodnes.Bylo mi tenkrát asi 10 let. Já jsem chodila pást husy, krmila králíky, s kterými jsem se ráda mazlila, babička mě naučila i dělat šišky a krmit jimi husy.Večer nám vyprávěla o tom, jak v mládí chodila na procesí a uměla i tyto písně ještě zpívat, Takovou babičku bych přála každému,Naučila mne plno věcí a mně to vůbec jako práce nepřipadalo.
Soňa Prachfeldová
Moc hezké povídání, čiší z toho idyla a klídek, i když to byla práce, lidé ale žili více v souladu s přírodou a její zákonitostí.
Alena Vávrová
Vaše další hezké vyprávění mne také hodilo zpátky do dětství - prázdnin, které jsme jako děti trávily na vsi u prarodičů. Takže vím, co takový přivýdělek je. Třeba o žních mi děda shodil z půdy na dvůr propletenec provázkových povřísel (špagát+ dřívko na jednom konci) a já je musela rozplést a pěkně srovnat natažené - dřívky ne jednu stranu. Na tu modrou papírovou tříkorunu jako přivýdělek si pamatuju dodnes.
Hana Rypáčková
Hezké vzpomínky, děti musely pomáhat a ani jim to nepřišlo divné...První peníze jsem si vydělala na bramborové brigádě ,kde dávali za suden 50 haléřů.Přimíchala jsem se mezi vesnické děti, když jsem byla u babičky .Později jsme jezdili se školou na brambory, ale neviděla jsem z toho ani korunu.
Svatava Páleníková
Ano, krásné jako vždy a jako vždy už se těším na další váš příběh.
VANDA Blaškovič
Krásné až dojemné. Děkuji. Jen se trochu stydím, nevím co je povříslo...
Marie Magdalena Klosová
Vaše povídání je jako vždy velmi milé a také poučné.
Jana Šenbergerová
Pane Kašíku, vaše přiběhy mě doslova "vcúcnou". Mám pak co dělat, abych se vrátila do přítomnosti. Z vašich příběhů by byla hezká a čtivá kniha.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden

Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...

AKTUÁLNÍ ANKETA

Co vás nejvíce "nabíjí"?

Výlet do jarní přírody

21%

Setkání s přáteli

20%

Kontakt s rodinou

21%

Knihy

19%

Vitamíny

19%