Kouzlo časů minulých:
Co ve špajzce najdeš

Kouzlo časů minulých:
Co ve špajzce najdeš

20. 11. 2014
Původně jsem toto téma chtěl nechat pod pokličkou, ozval se však před časem pan Josef Sedláček, zřejmě přítel dobrého jídla a pití s přáním pod ni nahlédnout, a tak ji musím s trochou zpoždění přece jen nadzvednout a podívat se do sklepa, do špajzky a na hůru (půda). Tam všude bylo k dostání to, čeho si plotna žádala.

Do sklepa zajdeme pro brambory, kysané zelí, mrkev, petržel, celer, kvačku (tuřín), červenou řepu, nakládané okurky a v neděli i pro kompot. A monent. V kýbli (kbelík) se studenou vodou je tu máslo a pod kamenem v pytlíku rozpláclý tvaroh. Budou potřeba. Nahlédneme ještě na půdu a vezmeme z obilí pár vajec, z hambalku (dřevěné spojení dvou krokví - a kdo neví ani co je to krokev, tak pardón...) dvě klobásy a nezapomeneme uřezat přiměřeně z poltu špeku.

A pak už stačí otočit se ve špajzce a dát k ruce všechno, co se může hodit. Kamennou sůl, kterou bude třeba rozdrtit, homoli cukru, z níž ulomit ten kousek o správné velikosti nebude tak jednoduché, mouku z padesátikilového pytle, možná i krupici, rozhodně chleba, sádlo v kameňáku, náhražku kávy žitovku (pražené žito) a cikorku, majoránkové plevy, čaj z lipového květu nebo léčivých bylinek, sušené houby a sklenici medu. A co s tím vším? Když už jste se postavili k plotně, uklohněte si bramborák podle mého receptu:

Navštivte výše uvedená místa a doneste si kilo brambor, deset deka hrubé mouky, přiměřený plátek špeku, jednu nožku klobásky, šest liliputčích nebo křepelčích vajec, deci kozího mléka (zřejmě nahradíte mlékem z krabice), čtyři stroučky česneku, sůl, pepř a majoránkové plevy.

K ruce si vezměte pomocníka na oloupání brambor, který může i najemno brambory nastrouhat a vytlačit z nich přes cedník přebytečnou šťávu, zatímco vy si připravíte pekáč s nepřilnavým povrchem, nebo obyčejný vymastíte vepřovým sádlem a výsledek bude ještě chutnější.

A pak už jde všechno ráz na ráz. Větší misku naplníte nastouhanými brambory, moukou, rozdrceným česnekem, předem osmaženým, na drobno nakrájeným špekem, přidáte sůl, pepř, a majoránkové plevy. Na pracovní desce vám zbyla půlka klobásky a šest liliputčích nebo křepelčích vajíček. Klobásku nakrájíte na kolečka a rozmíchanou směs nalijete na pekáč a rovnoměrně rozetřete. Pomocí špejlí, které trochu zatlačíte do směsi, rozdělíte plochu na šest dílů pravidelných nebo nepravidelných tvarů. Vajíčko rozbijete a přemístíte na lžíci, z ní pak vložíte na příhodné místo jednoho z dílů na pekáči. Pozor. Nenarušit žloutek! Na díl dále vložíte pár koleček klobásky a hračičkové se mohou vyřádit dalšími přízdobami z říše koření.

Tento postup zopakujte ještě pětkrát a pak pekáč vložte do předehřáté trouby na dobu, než se začne bramborák (v předtuše budoucí chvály) červenat. Neodcházejte, zvláště vy ženy, k telefonu pokud pomocník čte zrovna noviny. A tak když se ruka k ruce vine, tak se dílo podaří. Když je hotovo, vyjměte, podle špejlí nakrájejte a podávejte s černou kávou.

Tento recept je starý kolem sta let, proto ta liliputčí vejce a kozí mléko. Je přímo od mé maminky. Byla do sedmadvaceti služkou a později kuchařkou v židovské rodině a uměla vařit: a) z ničeho; b) z nejvybranějších surovin. A vidíte. Dnes jsem si na ni vzpomněl. To jsem zvědav, jestli jí ten recept pochválíte.
Kouzlo časů minulých
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Olga Štolbová
Tedy Jaroslave, to je něco. Přesně podle receptu neuklohním, křepelčí vajíčka a kozí mléko nemaje, ale to ostatní určitě najdu. Do sklepa ani na hůru nemusím, na hambalku klobása a špek nevisí. Něco najdu v lednici a pro něco zajedu do Teska. Chválím maminku i Vás, že jste tak šikovně předal. Jdu na to. ***
Hana Šorejsová
Pane Jaroslave, moc hezky jste to popsal a moc hezky vzpomenul na Vaši maminku, podobný recept máme také po naší babičce, a co víc , určitě to nyní v sobotu vyzkouším a porovnám s receptem naší babičky. Díky.
Marie Magdalena Klosová
Milý pane Jaroslave,nejdříve chválím Vás za miloučkou a úsměv probouzející vzpomínku na časy minulé se všemi ingrediencemi,které bychom dnes už těžko hledali na Vámi označených místech,neb je nemáme,neznáme a často neidentifikujeme.Nicméně u receptu se mi sběhly všechny sliny,takže si ho otisknu a udělám a chválím maminku už předem.Děkuji.
Jana Šenbergerová
Pane Kašíku, vaše příspěvky nemají chybu. Voní nejen minulými časy, ale také dobrotami. :-)
Eva Mužíková
Pane Kašíku, vidím to jako dnes, dokonce i ty křepelky choval soused... Recept je zajímavý, musela bych ale pozvat rodinu, aby se celý pekáček snědl.
Hana Rypáčková
Taky vařím někdy podle první kuchařky své tchýně. Krásné obrázky a ty zastaralé názvy...Jednoduchá jídla..Ale na neděli i tři chody!

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.