Kouzlo časů minulých:
Co ve špajzce najdeš

Kouzlo časů minulých:
Co ve špajzce najdeš

20. 11. 2014
Původně jsem toto téma chtěl nechat pod pokličkou, ozval se však před časem pan Josef Sedláček, zřejmě přítel dobrého jídla a pití s přáním pod ni nahlédnout, a tak ji musím s trochou zpoždění přece jen nadzvednout a podívat se do sklepa, do špajzky a na hůru (půda). Tam všude bylo k dostání to, čeho si plotna žádala.

Do sklepa zajdeme pro brambory, kysané zelí, mrkev, petržel, celer, kvačku (tuřín), červenou řepu, nakládané okurky a v neděli i pro kompot. A monent. V kýbli (kbelík) se studenou vodou je tu máslo a pod kamenem v pytlíku rozpláclý tvaroh. Budou potřeba. Nahlédneme ještě na půdu a vezmeme z obilí pár vajec, z hambalku (dřevěné spojení dvou krokví - a kdo neví ani co je to krokev, tak pardón...) dvě klobásy a nezapomeneme uřezat přiměřeně z poltu špeku.

A pak už stačí otočit se ve špajzce a dát k ruce všechno, co se může hodit. Kamennou sůl, kterou bude třeba rozdrtit, homoli cukru, z níž ulomit ten kousek o správné velikosti nebude tak jednoduché, mouku z padesátikilového pytle, možná i krupici, rozhodně chleba, sádlo v kameňáku, náhražku kávy žitovku (pražené žito) a cikorku, majoránkové plevy, čaj z lipového květu nebo léčivých bylinek, sušené houby a sklenici medu. A co s tím vším? Když už jste se postavili k plotně, uklohněte si bramborák podle mého receptu:

Navštivte výše uvedená místa a doneste si kilo brambor, deset deka hrubé mouky, přiměřený plátek špeku, jednu nožku klobásky, šest liliputčích nebo křepelčích vajec, deci kozího mléka (zřejmě nahradíte mlékem z krabice), čtyři stroučky česneku, sůl, pepř a majoránkové plevy.

K ruce si vezměte pomocníka na oloupání brambor, který může i najemno brambory nastrouhat a vytlačit z nich přes cedník přebytečnou šťávu, zatímco vy si připravíte pekáč s nepřilnavým povrchem, nebo obyčejný vymastíte vepřovým sádlem a výsledek bude ještě chutnější.

A pak už jde všechno ráz na ráz. Větší misku naplníte nastouhanými brambory, moukou, rozdrceným česnekem, předem osmaženým, na drobno nakrájeným špekem, přidáte sůl, pepř, a majoránkové plevy. Na pracovní desce vám zbyla půlka klobásky a šest liliputčích nebo křepelčích vajíček. Klobásku nakrájíte na kolečka a rozmíchanou směs nalijete na pekáč a rovnoměrně rozetřete. Pomocí špejlí, které trochu zatlačíte do směsi, rozdělíte plochu na šest dílů pravidelných nebo nepravidelných tvarů. Vajíčko rozbijete a přemístíte na lžíci, z ní pak vložíte na příhodné místo jednoho z dílů na pekáči. Pozor. Nenarušit žloutek! Na díl dále vložíte pár koleček klobásky a hračičkové se mohou vyřádit dalšími přízdobami z říše koření.

Tento postup zopakujte ještě pětkrát a pak pekáč vložte do předehřáté trouby na dobu, než se začne bramborák (v předtuše budoucí chvály) červenat. Neodcházejte, zvláště vy ženy, k telefonu pokud pomocník čte zrovna noviny. A tak když se ruka k ruce vine, tak se dílo podaří. Když je hotovo, vyjměte, podle špejlí nakrájejte a podávejte s černou kávou.

Tento recept je starý kolem sta let, proto ta liliputčí vejce a kozí mléko. Je přímo od mé maminky. Byla do sedmadvaceti služkou a později kuchařkou v židovské rodině a uměla vařit: a) z ničeho; b) z nejvybranějších surovin. A vidíte. Dnes jsem si na ni vzpomněl. To jsem zvědav, jestli jí ten recept pochválíte.
Kouzlo časů minulých
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Olga Štolbová
Tedy Jaroslave, to je něco. Přesně podle receptu neuklohním, křepelčí vajíčka a kozí mléko nemaje, ale to ostatní určitě najdu. Do sklepa ani na hůru nemusím, na hambalku klobása a špek nevisí. Něco najdu v lednici a pro něco zajedu do Teska. Chválím maminku i Vás, že jste tak šikovně předal. Jdu na to. ***
Hana Šorejsová
Pane Jaroslave, moc hezky jste to popsal a moc hezky vzpomenul na Vaši maminku, podobný recept máme také po naší babičce, a co víc , určitě to nyní v sobotu vyzkouším a porovnám s receptem naší babičky. Díky.
Marie Magdalena Klosová
Milý pane Jaroslave,nejdříve chválím Vás za miloučkou a úsměv probouzející vzpomínku na časy minulé se všemi ingrediencemi,které bychom dnes už těžko hledali na Vámi označených místech,neb je nemáme,neznáme a často neidentifikujeme.Nicméně u receptu se mi sběhly všechny sliny,takže si ho otisknu a udělám a chválím maminku už předem.Děkuji.
Jana Šenbergerová
Pane Kašíku, vaše příspěvky nemají chybu. Voní nejen minulými časy, ale také dobrotami. :-)
Eva Mužíková
Pane Kašíku, vidím to jako dnes, dokonce i ty křepelky choval soused... Recept je zajímavý, musela bych ale pozvat rodinu, aby se celý pekáček snědl.
Hana Rypáčková
Taky vařím někdy podle první kuchařky své tchýně. Krásné obrázky a ty zastaralé názvy...Jednoduchá jídla..Ale na neděli i tři chody!

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 15. týden

Uplynulou sobotu proběhll 34. ročník vyhlašování cen České hudební akademie Anděl. Ve vědomostním kvízu tohoto týdne si budete moci otestovat, jak znáte současnou českou hudební scénu. Zabrousíme ale také trochu do historie...

AKTUÁLNÍ ANKETA

Digitalizace postupně prostupuje všemi státními úřady. Jak jste na tom vy - využíváte možnost vyřizování nejrůznějších žádostí on-line (pomocí počítače či mobilu), anebo raději navštěvujete úřady osobně?

Pokud to jde, vyřizuji vše "on-line"

20%

Snažím se vyřizovat věci "on-line", ale ne vždy se mi to daří

20%

Nevím, neumím na to odpovědět

19%

Mám radši osobní vyřizování záležitostí na úřadech

20%

On-line nevyřizuji nic, je to pro mě složité

21%