Nejstaršímu českému
maratonci je 87 let

Nejstaršímu českému
maratonci je 87 let

22. 11. 2014

Sedmaosmdesátiletý Jiří Soukup z Hradce Králové se dnes stal nejstarším Čechem, který uběhl maraton. Trať závodu v Srchu na Pardubicku zvládl za osm hodin, 12 minut a deset sekund. 

„Pořadatelé mu vyšli vstříc. Oficiální start závodu byl v 10:00, ale on mohl vyběhnout v 7:15, takže nebyl pod časovým tlakem,“ řekl Soukupův přítel Josef Krátký, který jej při maratonu doprovázel na kole. Maratonec se během závodu občerstvoval i pivem. 

Soukup se stal rekordmanem před dvěma lety, kdy zaběhl maraton v 85 letech v čase pod sedm hodin. Jeho první letošní pokus o nový rekord letos v létě nevyšel, mimo jiné kvůli krátké lhůtě vymezené na běh. 

Veterán dlouhých tratí se v mladém věku věnoval modernímu pětiboji. V seniorském věku kromě běhu se věnuje také otužování. Je rovněž uměleckým kurátorem několika hradeckých galerií. „Určitě už má v pácu, že něco zkusí i příští rok,“ dodal Krátký.

kuriozity
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Zuzana Pivcová
Před několika dny jsem v Revue 50plus četla rozhovor s prof. MUDr. Pirkem, přednostou kardiocentra IKEM, ten běhal dosud také maraton, ale je mu "teprve" 66 let. Vyjádřil se, že maraton není zrovna zdravý závod, a zvlášť, pokud se běhá v čase kolem tří a půl hodiny, jako běhá on, je to už nadměrná zátěž. Proto bude od nynějška běhat jen půlmaraton. I tak je to obdivuhodné, ale na to musí být člověk asi dokonale zdravý a trénovaný od mládí.
Hana Šorejsová
Obdivuji a fandím mu ! Již jsem o něm četla vloni. Pivečko ještě při závodu, to musí být úžasný pán !
Olga Štolbová
Obdivuju, ale asi se už na běhání nedám, stačí rychlá chůze.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 15. týden

Uplynulou sobotu proběhll 34. ročník vyhlašování cen České hudební akademie Anděl. Ve vědomostním kvízu tohoto týdne si budete moci otestovat, jak znáte současnou českou hudební scénu. Zabrousíme ale také trochu do historie...

AKTUÁLNÍ ANKETA

Digitalizace postupně prostupuje všemi státními úřady. Jak jste na tom vy - využíváte možnost vyřizování nejrůznějších žádostí on-line (pomocí počítače či mobilu), anebo raději navštěvujete úřady osobně?

Pokud to jde, vyřizuji vše "on-line"

20%

Snažím se vyřizovat věci "on-line", ale ne vždy se mi to daří

20%

Nevím, neumím na to odpovědět

19%

Mám radši osobní vyřizování záležitostí na úřadech

20%

On-line nevyřizuji nic, je to pro mě složité

21%