Vinobraní 2015 Hvar, Vrboska
Vinobraní 2015:
letos byla úžasná úroda vinných hroznů díky neobvykle horkému počasí
Natrháno...
bylo jich asi padesát
Nový "rosvaj":
myslím, že je n 500l vína
I takto vypadá příprava na vinobraní.
FOTO: Vanda Blaškovič
Výroba vína:
rozemletí hroznů a oddělení listů a části stonků od rozemletých hroznů, káď na 700l
Měření cukernatosti hroznů
Rady:
to se musí udělat tak a tak, abyste měli víno se slunečními paprsky..chápeš??
Týden bez spánku:
víno nám mluvilo ( bublalo)tak, že je manžel promíchával každé 4 hodiny, i v noci. Natahoval si budík. Musí být na to dřevěná, ručně vyrobená "vařečka".
Lisování:
Po týdnu jsou hrozny správně nakvašené a budou se lisovat. Přelévání z kádě do lisu.
Lisování
Vytéká čistá šťáva - mladé víno
Nyní nutno přefiltrovat, lidově přecedit
...a dát do 500l zásobníku vína, kde víno zraje, musí se několikrát přetáčet...
Stáčení do lahví:
loňské zásoby
U stolu:
pohoda po vinobraní
Hrozny:
Rostou nám i na pergole
Tak ať slouží!
..první ochutnávka..
Hroznové víno
Není nad čerstvě utržený hrozen.