Z čínského zelí dělám velmi jednoduché a rychlé saláty k masu i jako samostatný pokrm. Vycházím z tohoto základního receptu:
Opláchnuté listy rozkrojím nejdřív podélně a pak příčně na jemnější nebo hrubší proužky. Přidám zálivku ze šťávy z půlky citronu, lžíce medu a lžíce olivového oleje. Dobře rozšlehaná má mléčný vzhled, ale záleží na barvě medu. Olej může být klidně i jiný.
A pak už jen přidávám jednotlivé ingredience. Dle libosti například kopr, strouhanou mrkev, proužky papriky - velmi hezky vypadá salát s paprikami různých barev, zelenou cibulku, na kostičky nakrájenou červenou cibuli, ředkvičky, řapíkatý celer, rajčata, avokádo, jablko, pomeranč, mandarinky, hroznové víno, cukrový meloun, olivy. Fantazii se meze nekladou. Zajímavé jsou i kombinace s různými ingrediencemi.
K večeři může být s kousky ryby, strouhaným sýrem, vejci či zbytkem vařeného nebo pečeného masa.
Salát je nejen osvěžující, ale hlavně plný vitamínů, minerálů a tolik potřebné vlákniny, aby naše zažívání dobře fungovalo. V době chřipek to funguje. Celou zimu mám doma čínské zelí v zásobě. Protože jsme jen dva, postupně listy otrhávám. Než zelí úplně spotřebuji, koupím další.
Dobrou chuť!