Ve světě gastronomie je tím, čím je Mick Jagger na hudební scéně: žijící legendou. Francouz Joël Robuchon, jehož restaurace drží dohromady na tři desítky michelinských hvězd, měl televizní pořad již před mnoha lety a ocenění "šéfkuchař století" je jen jedním z mnoha, které získal.
A v úterý 7. dubna oslaví sedmdesátiny.
Světový věhlas mu vynesla kombinace respektu k ingrediencím a schopnosti je dokonale upravit. Zdánlivě jednoduché postupy, vyladěné na desetiny teplotního stupně či na vteřiny přípravy jsou tím, co Robuchona odlišuje od jiných šéfkuchařů. Jeho recept na bramborovou kaši, který citují šéfkuchaři v desítkách světových restaurací, je typickou ukázkou tohoto kouzla jednoduchosti.
Navzdory své popularitě působí Robuchon na první pohled velmi civilně a nenápadně a prozrazuje ho až typický široký úsměv. Jeho kuchařské umění ovlivnil pobyt v Japonsku, tamní precizní práce s potravinami a respekt k lidem a věcem včetně surovin.
Robuchon se narodil 7. dubna 1945 do chudé rodiny se čtyřmi dětmi ve francouzském Poitiers. V kuchyni pracuje od patnácti let. Začínal v hotelu v Poitiers, v roce 1981 si otevřel svoji první restauraci Jamin, kde připravoval pokrmy jako prásknutí bičem: úderné, jasnozřivé, s chutí neomylně zaostřenou.
Jeho dnešní síť restaurací s názvem L’Atelier má zcela otevřenou kuchyni, hosté jsou kolem ní usazeni dokola na jakémsi baru a vše sledují. Joël Robuchon vydal několik kuchařek a účinkoval v gastronomických pořadech francouzských televizních kanálů. Touha dotáhnout jídlo k dokonalosti jej žene neustále kupředu.