Pod vlivem televizních kuchařských pořadů, se kterými se roztrhl pytel a v nichž se vaří levně, draze, krátce, dlouze, bez masa i s masem, bylo rozhodnuto.
Letos bude kačenka aĺa starodávný recept, který se zakládá na pečlivém a dlouhém pečení. Založíme tak v rodině novou tradici a zapíšeme pro další pokolení postup, který dá základ "rodinnému stříbru".
Tak bylo rozhodnuto již v listopadu minulého roku o slavnostním rodinném obědě na největší vánoční svátek, Boží hod vánoční. Okamžitě byl učiněn první, a to nejdůležitější krok. Ve farmářském obchodě byla objednána nefalšovaná farmářská kačenka. Farmář dá vědět esemeskou, kdy si ji, náležitě čerstvou, máme vyzvednout. Nebylo to dříve, než 23.12. Den před všemi velkými svátky. "Božíhodová" kačenka byla opravdu "boží". Baculatá, veliká, čerstvounká, prostě připravena potěšit všechny chuťové buňky a zvláště bříška návštěvníků.
Já jsem zase pro ni připravila báječný, neobvyklý a předem konzultovaný recept, inspirovaný televizní obrazovkou. Tady ho máte:
Správně vykrmenou kačenku náležitě opláchnete, osolíte a vložíte do pekáče. Podlijete vodou do výšky "na tři prsty". Troubu vyhřejete na pouhých 80 stupňů a vložíte odkrytý, zdůrazňuji odkrytý, pekáč. Kačenka se tam bude pomalu, pomaloučku péct... Pozor! Celých 8 hodin. Pro jistotu ještě slovy: osm hodin. Tudíž uložíte kachnu do trouby a sebe do peřin. Svůj objekt sledovat nemusíte, ohlídá se sám.
Na ráno máte připravenu jednu meruňkovou marmeládu, která zajistí již tak zlaté kačence ještě zlatější odstín a delikátní meruňkový podtext. S touto pomádou pak dopřejete kachničce ještě další 3 hodiny trouby, ohřáté tentokráte na 120 stupňů. Bude pak tak akorát připravena k velkému hodování.
V šest hodin ráno na Boží hod mě ze sna probudila vůně linoucí se celým bytem. Kachnička se hlásila ke slovu. Celá nedočkavá jsem ji vytáhla z trouby a ... oněměla úžasem. Na pekáči ležela nádherná, zlatá, voňavá, dokonale v y p e č e n á ... mumie farmářské kačenky.
A tak lze suše konstatovat. Nemůžeme se pochlubit "rodinným stříbrem", chlubíme se rovnou "rodinným zlatem". Je to přiléhavější.
Zlatá kačenka blahé paměti zůstane natrvalo naším nezapomenutelným kulinářským zážitkem.
Jistě i ve vaší rodině uchováváte zajímavý recept na nějaký chutný pokrm, který se u vás dědí z generace na generaci. Podělte se o váš rodinný recept s dalšími čtenáři - uvařte jídlo podle této receptury, vyfoťte jej a společně s fotografií ho popište, tedy ingredience a postup přípravy. Vítěz získá kuchařku od známého šéfa kulinářského institutu Romana Vaňka "Poklady klasické české kuchyně". |