Náš rodinný recept: 
Řezy s pudingem

Náš rodinný recept:
Řezy s pudingem

28. 4. 2015

Předkládám vážené porotě i čtenářům recept na moučník, který pekla moje maminka a předtím i její maminka...

Je to moučník velice jednoduchý a nenáročný na suroviny. Moje maminka totiž o něm mluvila jako o "válečném", který se pekl v době nedostatku. Nicméně je tak dobrý, že já ho peču docela často, ještě nikdy nezklamal a chutnal i všem návštěvám.

Suroviny

Těsto: 500 g polohrubé mouky, 200 g cukru krupice, 100 g másla, 1 celé vejce, 1 prášek do pečiva, vanilkový cukr, mléko (cca 200 ml)

Náplň: 2 sáčky vanilkového pudingu, 3/4 l mléka, cukr podle chuti

Na potření zavařenina

Postup

 Rozhodneme se, že ten Alenin recept stojí za vyzkoušení. Podíváme se do špajzu a zjistíme, že veškeré potřebné suroviny máme doma, protože to není nic zvláštního. Pokud by nám přece jenom něco chybělo, zajdeme do obchodu a v tom případě můžeme přibrat k nákupu např. láhvinku vaječného koňaku. A dáme se do díla.

Na vál prosijeme mouku, přidáme ostatní suroviny a zpracujeme v těsto. Necháme ho chvíli odpočinout a pak ho rozdělíme na dva díly, vyválíme pláty o velikosti plechu. Plech si vyložíme pečícím papírem a placky upečeme ve středně teplé troubě do růžova (cca 10 min).

Mezitím si uvaříme hustý puding, který mírně vychladlý naneseme na jednu upečenou placku a druhou přiklopíme navrch. Povrch moučníku namažeme pikantní zavařeninou. Necháme rozležet nejlépe do druhého dne. Nakrájíme na úhledné čtverečky a kdo chce, může si přizdobit trochou šlehačky. Toť vše. 

Postupem času jsme se s maminkou snažily základní recept nějak vylepšit, např. záměnou vanilkového pudingu za čokoládový, zavařeninu nahradit čokoládovou polevou, ale nikdy už to nebylo ono a vždycky jsme se pokorně vrátily k tomu starému, osvědčenému. Můžete zkusit a doufám, že mi dáte za pravdu.

Podotýkám, že poměr surovin uvedený v receptu je na dvě placky o velikosti běžného plechu na pečení. Jen já jsem tentokrát pekla z poloviční dávky, což je podle velikosti dílka vidět, protože jsem nečekala žádnou návštěvu a i tak je to útok na linii. Poslední obrázek však ukazuje, že já o vlku (návštěvě) a vlk za dveřmi. Moučník zase zmizel coby dup. A ta láhvinka vaječňáku také.

 

Jistě i ve vaší rodině uchováváte zajímavý recept na nějaký chutný pokrm, který se u vás dědí z generace na generaci. Podělte se o váš rodinný recept s dalšími čtenáři - uvařte jídlo podle této receptury, vyfoťte jej a společně s fotografií ho popište, tedy ingredience a postup přípravy. Vítěz získá kuchařku od známého šéfa kulinářského institutu Romana Vaňka "Poklady klasické české kuchyně".
recepty
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 15. týden

Uplynulou sobotu proběhll 34. ročník vyhlašování cen České hudební akademie Anděl. Ve vědomostním kvízu tohoto týdne si budete moci otestovat, jak znáte současnou českou hudební scénu. Zabrousíme ale také trochu do historie...

AKTUÁLNÍ ANKETA

Digitalizace postupně prostupuje všemi státními úřady. Jak jste na tom vy - využíváte možnost vyřizování nejrůznějších žádostí on-line (pomocí počítače či mobilu), anebo raději navštěvujete úřady osobně?

Pokud to jde, vyřizuji vše "on-line"

20%

Snažím se vyřizovat věci "on-line", ale ne vždy se mi to daří

20%

Nevím, neumím na to odpovědět

19%

Mám radši osobní vyřizování záležitostí na úřadech

20%

On-line nevyřizuji nic, je to pro mě složité

21%